Porošenko plačal za srečanje s Trumpom

Trumpov odvetnik je za 400.000 dolarjev uredil sprejem ukrajinskega predsednika v Ovalni pisarni.
Fotografija: Petro Porošenko in Donald Trump sta se srečala junija lani. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Petro Porošenko in Donald Trump sta se srečala junija lani. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Washington – Britanska televizija BBC, ki se sklicuje na ukrajinske obveščevalne vire, poroča, da naj bi ukrajinski predsednik Petro Porošenko lani prišel v Belo hišo po plačilu od 400.000 do 600.000 dolarjev Trumpovemu odvetniku Michaelu Cohenu.

Cohen, ki je plačal 130.000 dolarjev pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu z Donaldom Trumpom, je že pod zvezno preiskavo zaradi številnih finančnih malverzacij. Pokopal ga je prepir z Danielsovo, ki jo je tožil zaradi kršitve sporazuma o molku o razmerju, njen odvetnik Michael Avenatti pa je v javnost spravil dokumente o plačilih podjetij in posameznikov Cohenu, da jim uredi dostop do Trumpa.


Verjel, da bo zmagala Clintonova


Tovrstno lobiranje samo po sebi ni zločin, vendar je kaznivo dejanje, če se lobira za tuje interese in se ustrezno ne registrira. To spoznava nekdanji šef Trumpove kampanje Paul Manafort, ki ga preganjajo, ker se ni registriral za lobiranje za proruske interese v Ukrajini. Cohen je po drugi strani vzel denar od nasprotne strani v Ukrajini.

Porošenko naj bi pred predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016 odobril sprostitev dokumentov, ki so dokazovali Manafortovo delovanje za prorusko vlado Viktorja Janukoviča. Trump je Manaforta potem odstavil. Porošenko je verjel, da bo zmagala Hillary Clinton, nato pa ga je zajela panika, ko je zmagal Trump, saj je Ukrajina brez ZDA še bolj izpostavljena Rusiji, kot je sicer.

Zaradi tega je poskušal priti do Trumpa, da mu izrazi prijateljstvo in zvestobo.


Po srečanju konec preiskave


Cohen se je ponudil za posrednika in za mastno plačilo uredil sestanek, a Porošenko do zadnjega trenutka ni vedel, ali ga bo Trump sprejel le mimogrede brez kamer, morda tako, da bo na kratko stopil v sobo, kjer se bo Porošenko pogovarjal s podpredsednikom ali drugim uradnikom Trumpove vlade.

Na koncu se je naložba v Cohena, kjer je vlogo posrednika igral tudi mafijec in nekdanji Trumpov poslovni partner Felix Sater, izkazala za upravičeno in Porošenko se je srečal s Trumpom. Teden dni po porošenkovi vrnitvi v Ukrajino se je tam uradno končala preiskava nacionalnega urada za boj proti korupciji proti Manafortu. Njegov dosje je bil predan državnemu tožilstvu, kjer je končal v predalu.

Komentarji: