Posebni preiskovalec: Hillary je za Trumpom vohunila tudi v Beli hiši

Republikanski prvak govori o novi aferi Watergate, demokrati raje hitijo s preiskavo vdora v kongres januarja lani.
Fotografija: Nekdanja predsedniška kandidatka Hillary Clinton naj bi ta teden nastopila na newyorški demokratski konvenciji. FOTO: Jewel Samad/AFP
Odpri galerijo
Nekdanja predsedniška kandidatka Hillary Clinton naj bi ta teden nastopila na newyorški demokratski konvenciji. FOTO: Jewel Samad/AFP

Ameriški demokrati upajo, da bo domnevno uničevanje in nezakonito odtujevanje predsedniških materialov končno pot k preprečitvi še enega mandata republikanca Donalda Trumpa v Beli hiši. Medtem pa osuplja poročilo posebnega preiskovalca Johna Durhama, da je demokratska predsedniška kandidatka iz leta 2016 Hillary Clinton vohunila za Trumpom tudi med njegovim predsedovanjem.

Že prejšnje preiskave so izvoru govoric o Trumpovem vulgarnem obnašanju v Moskvi, ki naj bi ga spravilo v odvisnost od ruskega predsednika Vladimirja Putina, sledile v predvolilno kampanjo Hillary Clinton iz leta 2016, če je verjeti posebnemu preiskovalcu Durhamu, pa s tem ni bilo konec njenih dvomljivih akcij proti prejšnjemu predsedniku. Nekdanji tožilec iz Connecticuta meni, da je plačala hekerje za vohunjenje v strežnikih zadnje republikanske Bele hiše.

Prejšnji republikanski predsednik Donald Trump s soprogo Melanio. FOTO: Mark Wilson/AFP
Prejšnji republikanski predsednik Donald Trump s soprogo Melanio. FOTO: Mark Wilson/AFP

Trump Clintonovo zdaj obtožuje veleizdaje in vidi v odkritjih preiskovalca Durhama večji škandal od afere Watergate, ki je leta 1974 pokopala tedanjega republikanskega predsednika Richarda Nixona. Razlika je menda le ta, da so Nixonovi »vodovodarji« brskali po pisarni demokratske stranke v washingtonskem stanovanjsko-poslovnem kompleksu, Hillary pa naj bi plačala še veliko obsežnejše vohunjenje političnega nasprotnika na daljavo.

»V močnejših obdobjih naše države bi bil takšen zločin kaznovan s smrtjo!« je obtoževal Trump, afera pa je izbruhnila prav v času, ko se Hillary Clinton poskuša v demokratski stranki predstaviti za alternativo vse bolj nepriljubljenemu predsedniku Joeju Bidnu. Ameriška javnost je še naprej globoko razdeljena in demokrati verjamejo, da bo večina raje prisluhnila obtožbam na Trumpov račun ter s tem onemogočila njegovo morebitno ponovno zmago na volitvah. Uničevanje uradnih dokumentov se lahko kaznuje s triletno zaporno kaznijo, pri tako visoki kazni pa je obsojencem prepovedano kandidirati za zvezne položaje.

Vdor v kongres s 6. januarja lani še vedno odmeva. FOTO: Roberto Schmidt/AFP
Vdor v kongres s 6. januarja lani še vedno odmeva. FOTO: Roberto Schmidt/AFP

Trump vse obtožbe zanika, demokrati pa računajo tudi na izsledke preiskave o vdoru njegovih privržencev v kongres med potrjevanjem Bidnove elektorske zmage. Dogodek je januarja lani pretresel ZDA, leto dni kasneje pa ameriški politični sovražniki tudi pri tem navajajo diametralno nasprotne argumente. Prejšnji republikanski predsednik še naprej govori o ukradenih volitvah, za vdore je bila po njegovem kriva demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki ni poskrbela za zavarovanje kongresa.

Preberite še:

Komentarji: