Poskus razrešitve Donalda Trumpa v predstavniškem domu ZDA ni uspel

Tudi ob tretjem poskusu Ala Greena večina demokratov še ni pripravljena na takšen korak.
Fotografija: Teksaški kongresnik Al Green. FOTO: Saul Loeb/AFP
Odpri galerijo
Teksaški kongresnik Al Green. FOTO: Saul Loeb/AFP

New York – Teksaški demokrat Al Green je kolege v predstavniškem domu ameriškega kongresa spet poskušal prepričati v resolucijo za razrešitev republikanskega predsednika Donalda Trumpa, a znova brez uspeha. Poleg vseh prisotnih republikanskih predstavnikov jih je tudi 137 demokratskih glasovalo proti v vedenju, da za razrešitev najverjetneje še nimajo dovolj argumentov.

Predstavnik Green kljub temu poudarja, da je 95 glasov podpore, ki jih je dobil zdaj, precej več kot v zadnjih dveh poskusih razrešitve, ki jih je sprožil še v obdobju, ko so imeli v predstavniškem domu večino republikanci. Tokrat je svoja prizadevanja utemeljil z osmešenjem, osramočenjem, spravljanjem na slab glas položaja predsednika države, za kar je po njegovem prepričanju kriv Donald Trump. Številni demokrati nedvomno soglašajo, a tako kot njihova predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi vedo, da za razrešitev potrebujejo precej več.

Trumpov privrženec na zborovanju v Greenvillu, Severna Karolina FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Trumpov privrženec na zborovanju v Greenvillu, Severna Karolina FOTO: Nicholas Kamm/AFP


Trump odgovarja v svojem slogu. Na zborovanju svojih privržencev v Severni Karolini je »nevarno militantno levico med demokrati« obtožil sovražnega ekstremizma in prizadevanj za uničenje države. »Naše države ne ljubijo, mislim, da jo v nekaterih primerih celo sovražijo, in veste kaj, če je ne ljubijo, jim povejte, naj jo zapustijo!« je med skandiranjem množice »Pošljite jo nazaj!« ponovil obtožbe na račun skrajnolevičarskih demokratskih kongresnic, ki so tudi sprožile sprejetje resolucije z obsodbo predsednikovih  »rasističnih« izjav do zakonodajalk iz ameriških rasnih manjšin. Ena od njih, Ilhan Omar iz Minnesote, je v ZDA prišla kot begunka iz Somalije, in na njo leti tudi največ Trumpovih in drugih očitkov protiamerikanizma in antisemitizma.

Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Tasos Katopodis/AFP
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Tasos Katopodis/AFP

 

Preberite še:

Komentarji: