Potrjena obtožnica zoper Milana Bandića

Zagrebškega župana bremenijo za kazniva dejanja težka več ko 3,3 milijonov evrov.
Fotografija: Bandić je zanikal krivdo in se izrekel za nedolžnega. FOTO: Goran Mehkek/Cropix
Odpri galerijo
Bandić je zanikal krivdo in se izrekel za nedolžnega. FOTO: Goran Mehkek/Cropix

Svet okrožnega sodišča v Zagrebu je danes potrdil celotno obtožnico zoper Milana Bandića. Zagrebškega župana obtožnica, ki se nanaša na afero Agram težko več kot 3,3 milijonov evrov, bremeni zlorabe službenega položaja in trgovanja z vplivom. Bandić je zanikal krivdo in se izrekel za nedolžnega.

Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (USKOK) je obtožnico v desetih točkah predal sodišču že konec leta 2015. Sodišče je potrdilo sedem točk, ki so bremenile Bandića za storjeno škodo mestnemu in državnemu proračunu, tri pa je vrnilo tožilstvu v dopolnitev.

Sodišče je zahtevalo dopolnitev dela obtožnice, ki se nanaša na sporno odlaganje zagrebških smeti v aferi Agram. USKOK bremeni Bandića za favoriziranje partnerskih podjetij, sporne donacije v predsedniški kampanji, trgovanje z vplivom pri zaposlovanju njemu bližnjih oseb in za nezakonito uporabo službenih vozil za zasebne namene. Kot rečeno, se je Bandić izrekel za nedolžnega, njegov zagovornik Čedo Prodanović pa se je odrekel uvodnemu govoru dokler v dokaznem postopku ne bodo predstavljeni dokazi, ki jih je predlagal USKOK.

V aferi je obtožen tudi zagrebški podjetnik Peter Pripuz, ki se je ujel v prisluhe z Bandićem. Kot trdi USKOK, je Bandić omogočil Pripuzu pridobitev premoženjske koristi. Po aretaciji je Pripuz plačal varščino v višini 7,7 milijona kun, sodišče pa je osumljencu dovolilo, da se brani s prostosti. Njegov odvetnik Anto Nobilo je prepričan, da tožilstvo, ki se sklicuje na izvedeniško mnenje, v sodnem postopku ne bo dokazalo, da je šlo za kaznivo dejanje.

Preberite še:

Komentarji: