Še dve slovenski regiji po 14-dnevni pojavnosti v rdečem

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: Na oranžnem seznamu za zdaj ostaja le še obalna regija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Na oranžnem seznamu za zdaj ostaja le še obalna regija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo



18.40 V Italiji več kot 9300 novih okužb

V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili 9338 novih okužb z novim koronavirusom. Število novih okužb je tako upadlo, potem ko so še dan prej poročali o rekordnih 11.705 novih okužbah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V zadnjem dnevu je v Italiji zaradi covida-19 umrlo še 73 ljudi. Skupno je koronavirusna bolezen 19 v Italiji terjala 36.616 življenj. Na Apeninskem polotoku imajo trenutno 134.003 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah je na zdravljenju 7676 ljudi, še dan prej jih je bilo 7131. Na intenzivni negi imajo 797 bolnikov. Italijanska vlada je ob ponovnem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v nedeljo dodatno zaostrila ukrepe za zajezitev pandemije. V restavracijah in barih bo za isto mizo poslej lahko do šest gostov, gostinski lokali brez sedišč pa se bodo morali zapreti ob 18. uri, je v nedeljo zvečer sporočil italijanski premier Giuseppe Conte.

17.30 Prve čezmejne aplikacije za obveščanje in slednje 

Tri države članice EU so se danes vključile v sistem za zagotavljanje čezmejnega delovanja aplikacij za opozarjanje pred okužbami z novim koronavirusom. Aplikacije iz Nemčije, Italije in Irske tako lahko uspešno komunicirajo tudi med seboj in opozarjajo, če je do stika z okuženim prišlo v tujini, so danes sporočili iz Bruslja. V septembru so začeli testirati čezmejno delovanje v šestih državah članicah, danes pa so tri izmed njih tudi uradno začele uporabljati sistem za čezmejno delovanje nacionalnih aplikacij. Nemško, irsko in italijansko koronavirusno aplikacijo si je skupaj naložilo okoli 30 milijonov ljudi, kar predstavlja dve tretjini vseh prenosov tovrstnih aplikacij v EU. Druga skupina aplikacij bo v sistem vključena naslednji teden, še več aplikacij naj bi se jim pridružilo novembra, skupno naj bi jih bilo 20.

16.25 540 novih okužb v BiH

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 540 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 13 bolnikov s covidom-19, so danes sporočile pristojne oblasti. Število okužb je nekoliko manjše kot v minulem tednu, kar pa je posledica tudi manjšega števila testov na okužbo. Izvedli so jih 1755, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V soboto so iz države poročali o rekordnih 711 okužbah v enem dnevu po 2284 testih. Med 13 bolniki jih je v zadnjem dnevu šest umrlo v bolnišnici v Mostarju, kjer so v minulih 24 urah potrdili tudi največ novih okužb, in sicer 156. V Banjaluki so potrdili 101 okužbo, v Sarajevu 103. Okužbo so potrdili tudi pri predsednici kriznega štaba sarajevskega kantona Aidi Pilav. O novih ukrepih oblasti še ne razmišljajo. Je pa vodja Islamske skupnosti v BiH Husein Kavazović danes odločil, da bodo imami pridigo na petkovi molitvi skrajšali na pet minut, še navaja Hina.

16.15 V Mariboru povečujejo število postelj za bolnike s koronavirusom

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom zvišujejo število postelj za bolnike s covidom-19, posledično pa so z današnjim dnem prešli na režim izvajanja le nujnih zdravstvenih storitev za ostale bolnike in tistih, ki jih ni mogoče opustiti. Zaenkrat so zvišali število postelj za bolnike s covidom-19, ki ne potrebujejo potrebujejo umetnega predihavanja, za 26, tako da jih imajo zdaj skupno 66. »V naslednjem obdobju lahko zvišamo še za 40, kar pomeni, da bomo imeli za bolnike, ki ne potrebujejo umetnega predihavanja, več kot sto postelj,« je pojasnil direktor Vojko Flis. Trenutno se v UKC Maribor zdravi 36 bolnikov s covidom-19, ki ne potrebujejo potrebujejo umetnega predihavanja, še osem pa jih je v intenzivni enoti.

15.15 Najsmrtonosnejši dan v Iranu

V Iranu so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 337 smrti zaradi covida-19. Obenem so v zadnjih 24 urah potrdili še 4251 novih okužb, so potrdili na ministrstvu za zdravje v Teheranu. Doslej je bil najbolj smrtonosen dan v sredo, ko so poročali o 279 smrtnih žrtvah covida-19 v enem dnevu, poročajo tuje tiskovne agencije. »V zadnjih dneh smo priča neverjetnemu porastu smrtnosti zaradi te bolezni,« je dejala tiskovna predstavnica ministrstva Sima Sadat Lari. Opozorila je, da je to predvsem posledica neupoštevanja ukrepov, ko ljudje ne nosijo več redno mask in se družijo. Skupno je v državi zaradi covida-19 umrlo 30.712 ljudi, potrdili pa so 534.631 okužb z novim koronavirusom.

V Iranu so potrdili najvišje število smrti v enem dnevu. Na fotografiji predsednik Hasan Rohani. FOTO: AFP
V Iranu so potrdili najvišje število smrti v enem dnevu. Na fotografiji predsednik Hasan Rohani. FOTO: AFP


15.00 Največ okužb na prebivalca v Odrancih

V nedeljo so okužbe z novim koronavirusom potrdili v 117 občinah, največ znova v Ljubljani (86), kjer je trenutno okuženih 1098 oziroma 0,373 odstotka občanov. Kar 40 novih primerov je bilo v Kamniku. Najvišje deleže okužb imajo sicer v Odrancih (1,703 odstotka), Sodražici (1,415 odstotka), Mežici (1,124 odstotka), Škofji Loki (0,935 odstotka) in Moravčah (0,920 odstotka).

14.43 Med epidemijo brez izpitov za nove zdravstvene delavce

Na ministrstvu za zdravje zaradi razglašene epidemije na območju celotne Slovenije in z namenom zagotovitve varnosti kandidatov in zaposlenih do nadaljnjega ne bodo izvajali strokovnih izpitov za zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce, so zapisali na spletni strani ministrstva, kjer bodo tudi objavili nove termine. Vlada je odločitev o razglasitvi 30-dnevne epidemije covida-19 z današnjim dnem sprejela na nedeljski večerni seji.

14.16 Zdravniška zbornica zdravnike poziva k strnitvi vrst, prebivalce pa k sodelovanju

Zdravniki morajo med epidemijo covida-19 strniti vrste, biti solidarni s tistimi, ki delajo v najtežjih pogojih, in se odzvati na klice po pomoči, je v imenu vodstva zdravniške zbornice poudarila predsednica Zdenka Čebašek-Travnik. Kot je navedla, zdravniki ne bodo obupali, a v boju proti novemu koronavirusu potrebujejo sodelovanje prebivalcev. Ocenjuje, da naša generacija nikoli ni doživela, da bi bilo zdravje naroda na tako težki preizkušnji, kot je zdaj.

V zbornici se zavedajo resnosti položaja in stojijo za vsemi zdravniki, ki so zdaj v prvih vrstah, najbolj izpostavljeni in najbolj ključni, da pomagajo ljudem: na vstopnih točkah so to urgentni in družinski zdravniki, v drugi vrsti mikrobiologi in epidemiologi in tisti, ki rešujejo življenja v intenzivnih oddelkih.

»Poznamo, razumemo in čutimo njihove odločitve in stiske, v katerih pogosto ostajajo sami, ko se lahko zanesejo le sami nase. Delimo njihove misli in zgodbe, da bi razumeli tudi drugi ljudje. In podpiramo tudi zdravnike in zobozdravnike, ki so še vedno na svojih delovnih mestih in pomagajo bolnikom z drugimi boleznimi,« je zapisala. Zdravniki so po njenih navedbah odločeni, da tudi v razmerah, o katerih se niso nikoli učili, naredijo najbolje, kar je v dani situaciji sploh mogoče. Kot jih je ob tem pozvala predsednica zdravniške zbornice, je zdaj čas, da še bolj zaupajo vase, delujejo enotno in povezano ter da poskrbijo tudi zase.

image_alt
Zdravniki želijo začasno imuniteto za tožbe


Kot spodbudne je ocenila prve resne pogovore med javnimi zdravstvenimi ustanovami in zasebniki. Od teh so mnogi svojo pomoč in kapacitete ponujali že v prvem valu epidemije. »Trudimo se, da bi skupaj presegli ovire, ki so nam jih postavili slabo premišljeni zakoni. Iskreno veseli smo pobude Zveze študentov medicine Slovenije, ki se želijo vključiti povsod, kjer bi jih potrebovali. Dajmo jim priložnost, da se izkažejo že zdaj,« je pozvala.

»Prestopimo meje, ki nas delijo glede na zaposlitveni status, hierarhijo na poklicni in akademski poti in se povežimo med seboj,« je zapisala. Vse zdravnike, ki imajo možnost, energijo in kapacitete, je tudi pozvala, da se povežejo s kolegi in priskočijo na pomoč, kjer so razmere najbolj kritične. Lahko se obrnejo tudi na zdravniško zbornico, ki ostaja osrednja točka povezovanja, pa tudi sodelovanja z drugimi poklicnimi skupinami v zdravstvu, posebno z medicinskimi sestrami. Tudi njim v zdravniški zbornici izrekajo razumevanje in podporo.



14.12 Na svetu potrjenih že več kot 40 milijonov okužb s koronavirusom

Število okužb z novim koronavirusom na svetu je preseglo 40 milijonov, kažejo podatki francoske tiskovne agencije AFP in ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa. Umrlo pa je že več kot 1,1 milijona bolnikov s covidom-19. Po navedbah Univerze Johnsa Hopkinsa pa je bilo na svetu potrjenih 40.076.184 okužb. Več kot polovico primerov je iz treh najhuje prizadetih držav. To so ZDA, kjer so potrdili 8,2 milijona okužb, Indija, kjer so potrdili 7,6 milijona okužb, in Brazilija s 5,2 milijona okužbami.

V zadnjem tednu je bilo potrjenih več kot 2,5 milijona novih primerov, kar je največ v enem tednu od izbruha virusa na Kitajskem decembra lani. Povečanje je mogoče le deloma pojasniti z okrepitvijo testiranja. Podatki ob tem še vedno verjetno ne vključujejo velikega števila blažjih in asimptomatskih primerov okužbe. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je doslej umrlo 1.113.962 ljudi s covidom-19. Največ v ZDA, in sicer 219.676. Sledita Brazilija s 153.675 smrtnimi žrtvami in Indija s 114.610.

14.02 Poljska in Češka v prestolnicah postavljata veliki začasni bolnišnici

Poljska in Češka želita zdravstveni sistem, ki le s težavo oskrbuje vse bolnike s covidom-19, razbremeniti s postavitvijo začasnih bolnišnic. Poljska želi z bolnišnico na stadionu v Varšavi še pred koncem tedna zagotoviti prostor za 500 bolnikov. Prav tolikšna bo kapaciteta bolnišnice, ki jo v sejemski dvorani v Pragi postavlja češka vojska.

13.54 Vse več okuženih med zaposlenimi v jeseniški bolnišnici

V Splošni bolnišnici Jesenice so en internistični oddelek preuredili v rdečo cono, v kateri je bilo doslej za bolnike s covidom-19 na voljo deset postelj, odslej pa jih je 16. Še vedno se število okuženih povečuje tudi med zaposlenimi v jeseniški bolnišnici. Kot so pojasnili v bolnišnici, je trenutno okuženih 42 zaposlenih, pri čemer pa se okužbe ne širijo v sami bolnišnici, temveč prihajajo iz domačega okolja. Prvi izmed okuženih, ki so že prestali 14-dnevni rok po zadnjih znakih okužbe, so se danes tudi že vrnili na delo.

13.34 Nemčija pripravljena sosednjim državam pomagati s sprejemanjem bolnikov

Nemčija je tako kot v spomladanskem valu tudi tokrat izrazila pripravljenost, da v primeru preobremenjenosti zdravstvenih sistemov bolnike s covidom-19 iz sosednjih držav oskrbi v svojih bolnišnicah. Dogovori o tovrstnih premestitvah že potekajo s sosednjima hudo prizadetima Nizozemsko in Češko. V nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija je tako trenutno v 48 bolnišnicah na razpolago 80 postelj za intenzivno nego bolnikov s covidom-19 iz Nizozemske, je v nedeljo sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo. Na Nizozemskem je trenutno epidemija novega koronavirusa v razmahu, stanje v bolnišnicah pa je zelo resno. V Amsterdamu, Rotterdamu in Haagu so morali, denimo, pred dnevi začasno že zapreti nujno pomoč v nekaterih bolnišnicah. DPA pri tem navaja, da kapacitete v bolnišnicah že sicer ne zadostujejo. V začetku pandemije novega koronavirusa je bilo v državi na razpolago približno 1150 postelj na intenzivni negi, medtem ko jih je bilo v Severnem Porenju-Vestfaliji, ki ima primerljivo število prebivalcev, približno 6000. Poleg omenjene zvezne dežele so pripravljenost na sprejem že izrazile tudi nekatere druge. Sosednji Nizozemski je tako, denimo, pripravljena pomagati tudi sosednja Spodnja Saška, potekali pa naj bi tudi pogovori med Bavarsko in Češko.

Na Češkem, ki je trenutno med evropskimi državami najhuje prizadeta, število novih okužb kljub ostrim omejitvam še naprej narašča. Že prej prisotno pomanjkanje zdravstvenega osebja tako postaja vse večja težava. Zdravniška zbornica je pred kratkim vse v tujini delujoče češke zdravnike in drugo osebje – na leto jih državo menda zapusti več sto – pozvala, naj se začasno vrnejo, da bi priskočili na pomoč rojakom. O vse bolj skrb vzbujajočih razmerah v bolnišnicah in pomanjkanju zdravstvenega osebja poročajo tudi iz Poljske, kjer na stadionu v Varšavi postavljajo začasno bolnišnico.

Protestniki v nedeljo zvečer z zastavami stojijo na kipu Jana Husa v Pragi, medtem ko na stotine demonstrantov protestira proti novim vladnim ukrepom vlade za zajezitev koronavirusa. FOTO: Michal Cizek/AFP
Protestniki v nedeljo zvečer z zastavami stojijo na kipu Jana Husa v Pragi, medtem ko na stotine demonstrantov protestira proti novim vladnim ukrepom vlade za zajezitev koronavirusa. FOTO: Michal Cizek/AFP


13.03 V Avstriji zaradi covida-19 omejili množične dogodke

Avstrijska vlada na zaostrovanje epidemije novega koronavirusa odgovarja s strožjimi ukrepi. Od petka bodo profesionalni dogodki, od na primer nogometnih tekem do opernih predstav, omejeni na največ 1500 udeležencev na prostem in tisoč v zaprtih prostorih. Uporaba mask na njih bo obvezna, hrane in pijače ne bodo več stregli. Nove ukrepe je danes napovedal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Ti sicer veljajo za dogodke z določenim sedežnim redom, pojasnjuje avstrijska tiskovna agencija APA, medtem ko so vsi drugi omejeni na največ šest ljudi znotraj in največ 12 odraslih na prostem. Izjema so le dogodki v okviru poklicnega izobraževanja in pogrebi.

Po besedah Kurza je situacija ne le v Avstriji, ampak tudi drugod po Evropi izredno zahtevna. »Če se bo ta trend nadaljeval, bomo imeli decembra po 6000 novih okužb na dan,« je posvaril sodržavljane glede razmer v domovini – trenutno jih je nekje okoli 1500 na dan, kar je rekord od spomladanskega začetka epidemije. »Bolj ko bomo držali skupaj, bolj ko bo vsak posameznik sodeloval, toliko bolje bomo izšli iz te situacije,« je dejal.

image_alt
Kampla bo na štadionu gledalo 999 navijačev, Oblaka nihče


12.57 Tudi v Rusiji rekordno število okužb z novim koronavirusom

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 15.982 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej od začetka pandemije, so sporočile pristojne službe v Moskvi. Dosedanji rekord je bil postavljen 16. oktobra pri 15.150. V Moskvi naj bi se sicer v že približno dveh mesecih začelo množično cepljenje proti novemu koronavirusu. V Rusiji, po površini največji državi na svetu s 145 milijoni prebivalcev, so doslej potrdili dobrih 1,4 milijona okužb, trenutno pa imajo okoli 315.000 aktivnih primerov, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Še v začetku septembra so tam potrdili po okoli 5000 novih okužb na dan, v dobrem mesecu in pol se je to število potrojilo.

12.42  Okužene stanovalce škofjeloškega centra starejših premeščajo v telovadnico

Iz Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka so danes začeli premeščati stanovalce, okužene z novim koronavirusom, v telovadnico bližnje osnovne šole. Telovadnico so med koncem tedna preuredili v več sob, v katerih bo prostora za 45 ljudi. V centru imajo sicer že 33 okuženih stanovalcev, močno pa jim primanjkuje kadra. S postavitvijo predelnih sten so športno dvorano preuredili v sobe, in sicer v deset triposteljnih sob, sedem dvoposteljnih in eno enoposteljno. Tako je v dvorani prostora za 45 stanovalcev. Vsi imajo tudi ustrezne sanitarije in tuše. V nedeljo popoldne so prostore tudi počistili in razkužili ter vanje namestili prvih pet rezervnih postelj, ki so jih imeli na voljo. Danes zjutraj so začeli premeščati okužene stanovalce iz centra v tako vzpostavljeno novo rdečo cono. Pri selitvi jim pomaga dežurna služba iz škofjeloškega zdravstvenega doma, na pomoč pri selitvi postelj pa so jim priskočili tudi gasilci in civilna zaščita. Sodelujoči morajo biti v popolni zaščitni opremi in računajo, da bodo danes izvedli celotno selitev, da bodo potem lahko razkužili vozila.

12.26 Knjižnice ob razglasitvi epidemije ostajajo odprte ob upoštevanju omejitev

Slovenske splošne knjižnice ob ponovni razglasitvi epidemije ostajajo odprte, seveda ob upoštevanju ukrepov tako za zaposlene kot za uporabnike, je za STA povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen. Izrazila je upanje, da bi, če bi v nadaljevanju knjižnice morali zapreti, lahko prešli na pultno izposojo. V vseh knjižnicah, kjer je na voljo dovolj prostora, pa lahko po besedah Vesne Horžen uporabniki sami pristopajo do knjižničnega gradiva ob upoštevanju, da je na voljo 20 kvadratnih metrov prostora na posameznega uporabnika. Izjema je Mariborska knjižnica, kjer imajo po besedah Vesne Horžen izjemno skromne prostorske pogoje. Še vedno  ostajajo zaprte čitalnice, knjige gredo ob vrnitvi v tridnevno karanteno, prav tako ni prireditev in pedagoških dejavnost, skratka vsega tega, kjer bi se ljudje zbirali v skupine. Če bi v nadaljevanju vendarle knjižnice morali zapreti, Vesna Horžen upa, da bi lahko prešli na pultno izposojo. Kot dovolj varen način izposoje je omenila tudi bibliobuse. Ostaja tudi izposoja gradiva po pošti. 

12.09 V Belgiji v okviru novih ukrepov zaprli vrata bari in restavracije

V Belgiji so od danes zaprli vrata vsi bari in restavracije, med polnočjo in peto uro zjutraj bo veljal policijska ura. Vlada je nove ukrepe naznanila v petek, utemeljila pa jih je z eksponentno rastjo števila okužb z novim koronavirusom. V nedeljo sta premier in zdravstveni minister opozorila tudi na skrb vzbujajoče razmere v bolnišnicah. Novi ukrepi, ki med izjemami dopuščajo odprtje gostinskih obratov, ki pripravljajo hrano za prevzem, naj bi veljali štiri tedne, bodo pa pristojne oblasti njihovo upravičenost ponovno preučile že po dveh tednih. Oblast je nove ukrepe sprejela zaradi skokovitega naraščanja okužb. Belgija je v zadnjih 14 dneh naštela približno 700 primerov na 100.000 prebivalcev, kar jo po prizadetosti uvršča takoj za Češko, kjer so glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) potrdili 828 primerov.

Belgijski premier Alexander De Croo je v nedeljo v tej luči opozoril zlasti na vse slabše razmere v bolnišnicah, kjer se trenutno zdravi 412 ljudi. Za televizijo RTL-TVI je izrazil pričakovanje, da se bodo te razmere le še slabšale, zaradi česar je treba že zdaj storiti vse, kar lahko, da bi lahko oskrbeli vse bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje.

image_alt
Od hitrega testa do še hitrejšega cepiva


11.57 Na ljubljanskem letališču letos 80-odstotni upad števila potnikov

Epidemija covida-19 je v letalskem prometu terjala visok davek. Prek ljubljanskega letališča je v prvih devetih mesecih letos potovalo kar 81,5 odstotka manj potnikov kot v istem obdobju lani. Do konca leta se bo to število po napovedih povzpelo na približno 300.000, promet pa se pred pomladjo najbrž ne bo začel znatneje krepiti. Samo septembra je prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana potovalo 21.686 potnikov, kar je 87,4 odstotka manj kot septembra lani, v devetih mesecih pa je število potnikov doseglo 267.780, torej več kot 80 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju lani. »Leto bomo sklenili s približno 300.000 potniki, kar bo 20 odstotkov napovedi na začetku leta,« so danes za STA povedali v Fraportu Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče.

11.28 V nedeljo ob 2637 testih odkritih novih 537 okužb

V nedeljo so v Sloveniji opravili 2637 testov na novi koronavirus, odkrili pa so 537 okužb. V nedeljo sta umrli dve osebi z novim koronavirusom. V bolnišnici se zdravi 289 ljudi, od tega jih intenzivno nego potrebuje 55. To pomeni, da je Slovenija po vseh kriterijih presegla meje za razglasitev epidemije, ki pa po vladnem odloku že velja od danes. Spet je začel delovati klicni center za informacije o novem koronavirusu. Od petka do ponedeljka med 8. in 16. uro so na telefonski številki 080 14 04 dosegljivi študentje višjih letnikov medicine.



11.26 NIJZ: Tudi v primorsko-notranjski in goriški regiji 14-dnevna pojavnost okužb v rdečem

Vladni govorec Jelko Kacin je na vladni novinarski konferenci povedal, da so se epidemiološke razmere poslabšale tudi v treh slovenskih statističnih regijah, ki so bile do danes na oranžnem seznamu. NIJZ je primorsko-notranjsko in goriško regijo že uvrstil na rdeči seznam regij, na oranžnem seznamu torej ostaja le še obalna regija. V regijah, ki so uvrščene na rdeči seznam, velja splošna prepoved združevanja, prav tako je prepovedno gibanje med temi regijami. Uvrstitev na rdeči seznam tudi pomeni, da se zaprejo gostinski lokali in fitnes centri. 

image_alt
Od torka zvečer velja splošna omejitev gibanja


10.58 Zaradi porasta okužb v Švici zaostrujejo ukrepe

Zaradi porasta okužb z novim koronavirusom od danes v Švici znova veljajo strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim so zaščitne maske obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih pa tudi na postajah javnega potniškega prometa. Poleg tega je prepovedano druženje več kot 15 ljudi na javnih krajih. »Drugi val je tukaj, zgodnejši in močnejši, kot smo mislili, vendar smo pripravljeni,« je na nedeljski novinarski konferenci povedal švicarski minister za zdravje Alain Berset. »Trenutno se število primerov podvoji v samo enem tednu, saj vsak okuženi naprej okuži preveč ljudi,« je še dejal. Delež pozitivnih testov je po njegovih besedah zelo visok, znaša od 15 do 16 odstotkov, kar je »skrb vzbujajoče«. »Vendar pa se tega ne smemo bati. Vemo, kako ukrepati, in zdaj je čas za to,« je dodal.

Švicarski notranji in zdravstveni minister Alain Berset in švicarska predsednica Simonetta Sommaruga ob najavi novih, strožjih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Švicarski notranji in zdravstveni minister Alain Berset in švicarska predsednica Simonetta Sommaruga ob najavi novih, strožjih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Tako so od danes zaščitne maske obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih, na postajah javnega potniškega prometa in letališčih. Doslej so bile obvezne samo na sredstvih javnega potniškega prometa. V skladu z novimi ukrepi je prepovedano tudi zbiranje več kot 15 ljudi na javnih krajih. Oblasti poleg tega odsvetujejo kakršnokoli zbiranje v zasebnih prostorih. Če se več kot 15 ljudi zbere na zasebnih dogodkih, kot so poroke ali zabave, pa morajo nositi maske, razen če sedijo, pijejo in jedo. Poleg tega lahko restavracije, bari in nočni klubi strežejo samo goste za mizami. V švicarskem kantonu Bern pa so regionalne oblasti znova prepovedale dogodke z več kot tisoč udeleženci. To bo vplivalo predvsem na profesionalni nogomet in hokej. Prepoved dogodkov z več kot tisoč udeleženci so sicer po vsej Švici odpravili 1. oktobra.

10.52 V Nemčiji potrdili manj okužb kot v zadnjih dneh, a glede na konec tedna rekordno veliko

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili 4325 novih okužb z novim koronavirusom. To sicer nikakor ni rekordno število, je pa rekordno glede na to, da se nanašajo na nedeljo, ko opravijo manj testov. V primerjavi z 2467 potrjenimi okužbami pred točno tednom dni je tako današnja številka vsekakor visoka. V soboto so sicer iz Nemčije poročali o 7830 novih primerih, kar je bil že tretji zaporedni rekord. Ob vrhuncu epidemije konec marca in v začetku aprila namreč v državi nikoli niso potrdili po več kot 7000 novih okužb v enem dnevu, je pa res, da so takrat opravili bistveno manj testov kot zdaj. Skupno se je v Nemčiji z novim koronavirusom doslej okužilo najmanj 366.299 ljudi, zaradi covida-19 jih je umrlo 9789, od tega 12 v nedeljo.

Ministrski predsednik nemške zvezne dežele Bavarska Markus Söder je medtem danes zahteval, da se na nacionalni ravni za vsa območja z visokim številom okužb – tam kjer jih potrdijo več kot 35 na 100.000 prebivalcev v tednu dni – uvede obvezna uporaba obraznih mask v šolah, na vseh javnih mestih, kjer se zadržuje večje število ljudi, in v pisarnah, če ni mogoče zagotoviti varne medsebojne razdalje.

10.29 Na Hrvaškem 393 novih okužb s koronavirusom, enajst umrlih s covidom-19

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 3636 testih potrdili 393 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo še enajst bolnikov, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Današnje število okuženih je občutno nižje kot v preteklih dneh, a je bilo tudi skoraj polovico manj testov, kot jih povprečno opravijo med delovniki. Glede na danes objavljena dnevna poročila lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah največ novih primerov znova v Zagrebu – 192. Po tri primere so prijavili v primorsko-goranski in istrski županiji. Na Hrvaškem je trenutno 5070 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 571 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 35 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

image_alt
Epidemijo 2.0 preživeti s čim manj škode


Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe, so potrdili 25.973 okužb. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 374 bolnikov, okrevalo jih je 20.529. Doslej so izvedli nekaj manj kot 400.700 testov. Na Hrvaškem se je medtem danes začelo cepljenje proti sezonski gripi. Zdravniki so pozvali vse državljane, posebej tiste iz skupine zdravstveno najbolj ogroženih skupin, naj se cepijo proti gripi. Opozarjajo, da je možnost sočasne okužbe z gripo in novim koronavirusom lahko zelo nevarna za zdravje ljudi.

10.02 Twitter blokiral objave Trumpovega svetovalca za covid-19

Član posebne delovne skupine za boj proti novemu koronavirusu v Beli hiši Scott Atlas je zadnja tarča družbenega omrežja twitter. Ta je namreč zaradi kršitve politike glede zavajajočih informacij blokiral njegovo sobotno tvitanje, naperjeno proti uporabi obraznih mask.

9.45 Kitajska v tretjem četrtletju s 4,9-odstotno rastjo

Kitajsko gospodarstvo je v tretjem četrtletju v medletni primerjavi zaznalo 4,9-odstotno rast. Ta je sledila 3,2-odstotni rasti v drugem četrtletju in je bila blizu stopnjam pred pandemijo novega koronavirusa. Analitiki so kljub temu pričakovali nekoliko višjo rast, kar kaže, da so razmere še vedno precej zaostrene.

8.10 Italija ob naraščanju števila okužb zaostruje epidemiološke ukrepe

Italijanska vlada je ob ponovnem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v nedeljo dodatno zaostrila ukrepe za zajezitev pandemije. V restavracijah in barih bo za isto mizo odslej lahko do šest gostov, gostinski lokali brez sedišč pa se bodo morali zapreti ob 18. uri, je v nedeljo zvečer sporočil italijanski premier Giuseppe Conte.

V televizijskem nagovoru je Conte še pozval Italijane, naj bodo karseda previdni v teh, kot je dejal, kritičnih razmerah. »Vlada bo opravila svoje delo, to pa morajo narediti tudi vsi državljani,« je poudaril. Dejal je še, da je vlada trdno odločena, da se izognejo splošni karanteni, kakršna je veljala spomladi. Županom je dal pooblastila, da lahko po 21. uri zaprejo trge, kjer se ljudje radi zbirajo zvečer, delodajalce pa pozval, naj čim več delavcem odredijo delo od doma. V skladu z novimi ukrepi veljajo omejitve za rekreativne športne dejavnosti, fitnes centri in bazeni pa imajo teden dni časa za prilagoditev na nove ukrepe, sicer bodo morali zapreti vrata. Stavnice se bodo morale zapreti najkasneje ob 21. uri.

V Italiji, ki je bila v prvem valu spomladi ena izmed najhuje prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, število novih okužb v zadnjem času znova narašča. FOTO: Miguel Medina/AFP
V Italiji, ki je bila v prvem valu spomladi ena izmed najhuje prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, število novih okužb v zadnjem času znova narašča. FOTO: Miguel Medina/AFP


Medtem ko so v začetku meseca imeli okoli 2500 novih okužb na dan, so v nedeljo potrdili že več kot 11.700 primerov okužbe z novim koronavirusom. Med okuženimi je tudi najmanj 18 poslancev spodnjega doma italijanskega parlamenta, 80 poslancev, ki so bili z njimi v stiku, pa je v domači karanteni. Vsa glasovanja v spodnjem domu parlamenta v prihodnjem tednu so odpovedali.

6.47 V Sloveniji danes razglašena 30-dnevna epidemija

Vlada je na nedeljski seji od danes v Sloveniji razglasila 30-dnevno epidemijo covida-19. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina razglasitev za zdaj pomeni le, da se aktivira državni načrt civilne zaščite, medtem ko še naprej veljajo isti ukrepi. Primorsko-notranjska, goriška in obalno-kraška regija ostajajo na oranžnem seznamu.

image_alt
Še včeraj dve podobi, danes vsi v epidemiji


6.43 Pouk za starejše šolarje in dijake od danes na daljavo

Pouk za učence od vključno šestega razreda naprej in dijake bo od danes naprej potekal na daljavo. To je eden od ukrepov, s katerim želi vlada zajeziti širjenje novega koronavirusa. Za zdaj velja, da bo pouk na daljavo potekal ta teden, sledijo enotedenske počitnice, ob koncu katerih bo znano, kako naprej. 

»Šolarji naj v nov šolski teden vstopijo pogumno in odločno, nič novega se ne dogaja. Gre za ukrep začasne narave, s katerim preprečujemo prenos okužb in se, kolikor je možno v danih razmerah, zoperstavimo virusu,« je v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija povedala šolska ministrica Simona Kustec. Na vprašanje, kako bo potekal pouk za razrede na nižji stopnji, je odgovorila, da bo to odvisno od epidemiološke slike v celotni državi po jesenskih počitnicah, na katero bomo vplivali mi sami s svojo odgovornostjo in spoštovanjem ukrepov. Ta teden pa bo pouk za nižje razrede do počitnic potekal kot doslej, v šoli.

Pouk bo na daljavo ta teden potekal tudi v glasbenih šolah, do konca oktobra tudi na višjih strokovnih šolah. Univerzam in visokošolskim zavodom ministrstvo za izobraževanje priporoča, naj do konca novembra v živo izvajajo le nujne dejavnosti, predavanja pa naj v tem obdobju v največji možni meri prenesejo v virtualno okolje.

image_alt
Začenja se cepljenje proti gripi


Vrtci, dijaški in študentski domovi delujejo normalno. Ob tem ministrstvo domove poziva, naj spodbudijo dijake in študente, naj jih čim več gre domov, da tako zagotovijo varno okolje tistim dijakom, ki doma nimajo ustreznih pogojev za delo in učenje na daljavo.

V Osnovni šoli dr. Ivana Prijatelja Sodražica bo ta teden pouk na daljavo potekal za vse učence. Zaradi širjenja okužb v šoli med učenci in zaposlenimi – delež potrjeno okuženih je v petek presegal deset odstotkov vseh na šoli – je župan občine Blaž Milavec po posvetu s stroko v petek sprejel začasno odredbo, s katero omejuje vstop in gibanje na območju osnovne šole in vrtca od danes do vključno 1. novembra oziroma do preklica. Mora pa, kot izhaja iz odredbe, za vse tiste otroke, ki bi morali obiskovati pouk in ki so zdravi ter jim starši zdaj zaradi izdane odredbe ne morejo zagotoviti varstva, varstvo zagotoviti šola. Enako velja za otroke v vrtcu. Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 ima občina Sodražica največji delež aktivno okuženega prebivalstva v državi.

Preberite še:

Komentarji: