Požar v Grčiji: gasilci nemočni proti suši in vetru

Vodja grške civilne zaščite Janis Kapakis je opozoril, da se je uresničil najslabši scenarij.
Fotografija: Nebo se je obarvalo rdeče, nekateri prebivalci pa so v paniki že zapustili svoje domove. FOTO: AP
Odpri galerijo
Nebo se je obarvalo rdeče, nekateri prebivalci pa so v paniki že zapustili svoje domove. FOTO: AP

Atene - V bližini grškega turističnega kraja Kineta je požar zaradi hude suše in močnega vetra ušel izpod nadzora. Požar je tako obsežen, da je dim dosegel celo približno 40 kilometrov oddaljene Atene. Nebo se je obarvalo rdeče, nekateri prebivalci pa so v paniki že zapustili svoje domove, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Na pomoč so priskočili številni gasilci z več kot 40 gasilnimi vozili, a za zdaj zaradi težavnih pogojev plamenov še niso uspeli ukrotiti.

Vodja grške civilne zaščite Janis Kapakis je opozoril, da se je uresničil najslabši scenarij, saj se gozdni požar širi v gosto poraslemu borovem gozdu, kjer piha močan veter, ozračje pa se je segrelo na približno 40 stopinj Celzija.

Zaradi močnega dima, ki se vije vzhodno od turističnega kraja proti Atenam, so morale oblasti preventivno zapreti avtocesto med Korintom in Atenami, poroča STA.

Zaradi močnega dima, ki se vije vzhodno od turističnega kraja proti Atenam, so morali preventivno zapreti avtocesto med Korintom in Atenam. FOTO: Reuters
Zaradi močnega dima, ki se vije vzhodno od turističnega kraja proti Atenam, so morali preventivno zapreti avtocesto med Korintom in Atenam. FOTO: Reuters


Požari sicer ogrožajo mnoga območja širom sveta. Eno najbolj izpostavljenih območij je Kalifornija, kjer je požar tudi zahteval smrtno žrtev.

Komentarji: