Požar, v katerem je umrlo devet otrok, zanetil pokvarjeni grelnik

Gasilci so našli trupla in reševali ranjene v tako rekoč vsakem nadstropju poslopja.
Fotografija: Gasilci so našli trupla in reševali ranjene v tako rekoč vsakem nadstropju poslopja. FOTO: Andrew Kelly /Reuters
Odpri galerijo
Gasilci so našli trupla in reševali ranjene v tako rekoč vsakem nadstropju poslopja. FOTO: Andrew Kelly /Reuters

Požar, ki je v nedeljo izbruhnil v 19-nadstropnem stanovanjskem bloku v newyorškem Bronxu in zahteval 17 smrtnih žrtev, med njimi osem otrok, je najverjetneje izbruhnil zaradi iskre, ki jo je sprožil pokvarjen prostorski grelnik v dvojnem stanovanju v drugem in tretjem nadstropju.

Gasilski komisar Daniel Nigro je dejal, da se preiskava najbolj smrtonosnega požara v mestu v zadnjih 30 letih osredotoča na omenjeni prostorski grelnik. Povedal je, da je požar izbruhnil v stanovanju v drugem in tretjem nadstropju.

Ranjenih je bilo skupaj okrog 63 oseb. FOTO: Tanisha Ashe via Reuters
Ranjenih je bilo skupaj okrog 63 oseb. FOTO: Tanisha Ashe via Reuters
Gasilci so našli vrata stanovanja odprta, kar je dimu omogočilo, da se je začel hitro vzpenjati navzgor po poslopju. Ogenj je zaradi hitrega posredovanja okrog 200 gasilcev uničil le bližnjo okolico stanovanja, v katerem je zagorelo. Stanovalce, med katerimi je po besedah župana New Yorka Erica Adamsa veliko priseljencev iz Gambije, je zajel gost črn dim, ki jim je otežil evakuacijo. Nekateri so potem odpirali okna stanovanj in polagali mokre brisače pod vrata.

Ljudje, ki so se prebili na prosto iz poslopja, zgrajenega leta 1973, so bili prekriti s sajami, reševalci pa so morali mnogim pomagati s kisikom. Ranjenih je bilo skupaj okrog 63 oseb. »Smrtni davek je grozljiv. To je eden najhujših požarov, ki smo mu bili priča v sodobnem času,« je novinarjem na prizorišču tragedije nekaj ulic zahodno od živalskega vrta v Bronxu povedal Adams.

Sprva je sicer govoril o 19 smrtnih žrtvah, a so predstavniki mestnih oblasti število kasneje popravili na 17. Med njimi je bil devet odraslih in osem otrok.

Gasilci so našli trupla in reševali ranjene praktično v vsakem nadstropju poslopja. »To je nekaj brez primere v našem mestu,« je dejal Nigro in potem požar vseeno primerjal s tistim iz leta 1990 v družabnem klubu Happy Land prav tako v Bronxu južno od znamenitega živalskega vrta. Požar je namerno zanetil moški, ki se je sprl z nekdanjim dekletom in so ga vrgli iz kluba.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: