Požari v Kaliforniji zahtevali najmanj 79 žrtev, pogrešajo več kot 1200 ljudi

Ameriški predsednik Donald Trump, ki si je prizadeta območja ogledal včeraj, je razmere opisal kot »popolno katastrofo«.
Fotografija: Mesto Paradise je pogorelo do tal. FOTO: Terray Sylvester/Reuters
Odpri galerijo
Mesto Paradise je pogorelo do tal. FOTO: Terray Sylvester/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj obiskal območja na severu zvezne države Kalifornija, ki ga je prizadel uničujoči požar. Tamkajšnje oblasti so sporočile, da po najhujšem požaru v zgodovini Kalifornije še vedno pogrešajo več kot 1200 ljudi.

»Nihče si ne bi nikoli mislil, da se bo to zgodilo,« je dejal Trump pred zoglenelimi zgradbami v mestu Paradise, ki je v celoti pogorelo.

 


»Zelo žalostno je videti to. Kar se tiče življenj, nihče pravzaprav še ne ve. Imamo določeno številko, vendar imamo še veliko ljudi, ki so pogrešani,« je dodal. Kalifornijske oblasti so potrdile, da so požari po vsej zvezni državi zahtevali najmanj 79 smrtnih žrtev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 

Število žrtev in pogrešanih še raste


Šerif okrožja Butte Kory Honea je dejal, da so reševalci v soboto našli še pet trupel, s čimer se je število žrtev požara, imenovanega Camp, povzpelo na 76. Pogrešanih je 1276 ljudi, njihovo število se je od petka povečalo za 265. Požar, imenovan Woolsey, ki pustoši blizu Los Angelesa, je po podatkih oblasti zahteval tri življenja.

Trump je po pristanku v letalski bazi s helikopterjem preletel prizadeto območje, nato pa je pristal na letališču Chico v okrožju Butte. Kolona vozil s predsednikom se je nato odpeljala v pol ure oddaljeni Paradise, kjer se je Trump lahko na lastne oči prepričal o razsežnostih katastrofe.

Donald Trump si je uničeno mesto Paradise ogledal s kalifornijskim guvernerjem Jerryjem Brownom, Brockom Longom in Gavinom Newsomom. FOTO: Leah Millis/Reuters
Donald Trump si je uničeno mesto Paradise ogledal s kalifornijskim guvernerjem Jerryjem Brownom, Brockom Longom in Gavinom Newsomom. FOTO: Leah Millis/Reuters


Trump glede podnebnih sprememb vztraja pri svojem


Pridružili so se mu kalifornijski guverner Jerry Brown, novoizvoljeni guverner Gavin Newsom in direktor zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema) Brock Long. Trump je bil deležen kritik zaradi komentarjev na Twitterju o požarih, v katerih je krivdo za ognjeno stihijo pripisal slabemu upravljanju gozdov in zagrozil z ukinitvijo zveznih sredstev v ta namen.

Stoječ sredi pogoriščem je Trump dejal, da so vsi »na isti poti«. »Kar je treba narediti, se dela,« je pristavil Brown. Kasneje je Trump na srečanju s predstavniki gasilcev v Chicu razmere opisal kot »popolno katastrofo«. Trump, ki je skeptičen do podnebnih sprememb, je na novinarsko vprašanje, ali so se v luči požarov njegova stališča do tega vprašanja spremenila, odgovoril: »Ne, ne!«

Po podatkih kalifornijskih oblasti sta požara Camp in Woolsey uničila več kot 100.000 hektarjev površine in preko 10.000 stanovanjskih in drugih zgradb. Včeraj je bilo 55 odstotkov požara Camp pod nadzorom gasilcev.

Evakuiranci ob doniranih predmetih v Chicu v Kaliforniji. FOTO: Josh Edelson/AFP
Evakuiranci ob doniranih predmetih v Chicu v Kaliforniji. FOTO: Josh Edelson/AFP

Preberite še:

Komentarji: