Pravosodno ministrstvo ZDA toži Snowdna zaradi njegove knjige spominov

Snowden je z objavo knjige, v kateri so objavljene tudi državne skrivnosti, prekršil pogodbo o nerazkritju.
Fotografija: Snowden v knjigi opisuje svojo zgodbo in pojasnjuje, zakaj je tvegal lastno svobodo, da razkrije nemoralno početje ameriškega državnega aparata. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Snowden v knjigi opisuje svojo zgodbo in pojasnjuje, zakaj je tvegal lastno svobodo, da razkrije nemoralno početje ameriškega državnega aparata. FOTO: AFP

Washington – Pravosodno ministrstvo ZDA je včeraj vložilo tožbo proti nekdanjemu obveščevalcu Edwardu Snowdnu, s katero zahteva zaplembo vseh prihodkov od njegove knjige spominov z naslovom Permanent Record (Stalna evidenca). Snowden, ki se je pred pregonom domovine zatekel v Rusijo, si tožbo šteje v čast.

Tožba navaja, da je Snowden z objavo knjige, v kateri so objavljene tudi državne skrivnosti, prekršil pogodbo o nerazkritju, ki jo je podpisal ob pogodbeni zaposlitvi pri ameriški agenciji za nacionalno varnost (NSA).

Edward Snowden. FOTO: Handout Reuters
Edward Snowden. FOTO: Handout Reuters


NSA je obveščevalna agencija. Snowden je zbral informacije o njenem delu in jih leta 2013 odnesel s seboj najprej v Hongkong, nato pa v Rusijo, kjer so ga sprejeli z odprtimi rokami.


Založbo tožba žalosti


Podobno pogodbo o nerazkritju je Snowden podpisal z ameriško obveščevalno agencijo Cia. Pravosodno ministrstvo ZDA zdaj zahteva vse prihodke od knjige, ki je izšla na dan torkove tožbe.
Snowden v knjigi opisuje svojo zgodbo in pojasnjuje, zakaj je tvegal lastno svobodo, da razkrije nemoralno početje ameriškega državnega aparata. Gre za razkritje nekontroliranega nadziranja državljanov v imenu vsemogočne nacionalne varnosti.

»Težko si zamislim večje potrdilo o avtentičnosti za svojo knjigo, kot je tožba ameriške vlade, ki s tem potrjuje, da je zapisano res, da gre dobesedno za ravnanje proti zakonu,« je tvitnil Snowden.Iz založbe Macmillan so sporočili, da so ponosni na objavo knjige in razočarani zaradi tožbe. Snowdnov odvetnik Ben Wizne je pri tem sporočil, da knjiga ne vsebuje nobenih skrivnosti, ki jih mediji doslej še niso objavili.

Komentarji: