Preboj Violete Bulc na evropski oder

Slovenska komisarka ne bo kandidirala na listi SMC, bo pa del vodilne ekipe liberalne družine Alde na evropskih volitvah. 
Fotografija: Komisarka Bulčeva kot svojo prednostno nalogo vidi končanje projektov na ravni EU. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Komisarka Bulčeva kot svojo prednostno nalogo vidi končanje projektov na ravni EU. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Bruselj – Evropska komisarka za promet Violeta Bulc bo članica sedemčlanske Ekipe Evropa, ki bo jedro predvolilne kampanje politične družine liberalcev (Alde) pred evropskimi volitvami konec maja. Na volilni listi njene stranke SMC je ne bo.

»Želim si, da prevladajo vsebine,« je povedala slovenskim dopisnikom v Bruslju. Posebno si namerava prizadevati za najpomembnejše liberalne vrednote in temelje, ki so po njeni oceni trenutno najbolj izzvani: človekove pravice, politične svoboščine, vladavina prava.

V liberalni Ekipi Evropa bo skupno sedem evropskih politikov. Ob najbolj znanih liberalnih obrazih, kot sta evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager in vodja liberalcev v evropskem parlamentu Guy Verhofstadt, bodo del ekipe manj znani politiki, denimo nemška liberalka Nicola Beer in Katalin Cseh z Madžarske.

Med njimi bosta izkušena italijanska političarka Emma Bonnino in Luis Garicano iz španskih Državljanov (Ciudadanos). Bulčeva je pojasnila, da bo kot članica ekipe po Evropi podpirala liberalne stranke. Tudi v Sloveniji bo podprla liberalne liste, še zlasti SMC, v kateri deluje kot članica.   

Kot razlog, da si ne želi kandidirati za evropsko poslanko na listi svoje stranke, je navedla željo po uspešnem končanju komisarskega mandata in »zapiranju« projektov, s katerimi se je ukvarjala zadnja štiri leta.

Pravi pa, da še ne razmišlja o drugem komisarskem mandatu. Takšnih ambiciji sicer prej ni skrivala. A opozarja, da o komisarskem mestu, ki pripada Sloveniji, odloča predsednik vlade. »Odpiramo prava vprašanja, iščemo konstruktivne odgovore in ponujamo liberalni pogled na prihodnji razvoj EU,« je opisala svojo misijo med kampanjo za Alde.

Tri teme, o katerih naj bi se opredeljevale stranke iz vrste Aldeja, so po njenem mnenju: izzivi četrte industrijske revolucije, podnebne spremembe in socialna pravičnost.

Ekipa Evrope bo predstavljena jutri na zasedanju Aldeja pred vrhom EU.
 

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: