Pred izvolitvijo novega predsednika v stranki negotovi

Za volitve novega predsednika se je registriralo le 7,6 odstotka članov Ljudske stranke nekdanjega španskega premiera Rajoya.
Fotografija: Nekdanji španski premier in vodja Ljudske stranike Mariano Rajoy. FOTO: Albert Gea/Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji španski premier in vodja Ljudske stranike Mariano Rajoy. FOTO: Albert Gea/Reuters

Madrid – Danes se v Španiji začenjajo volitve v do nedavnega vladajoči konservativni Ljudski stranki (PP). Potem ko je dosedanji vodja Mariano Rajoy pred tedni odstopil s položaja, bodo v naslednjih dneh izbrali novega predsednika.

Izmed šestih kandidatov izstopajo trije favoriti, in sicer Soraya Sáenz de Santamaría, ki je nekdajnega predsednika nadomeščala v pogajanjih s Katalonijo, María Dolores de Cospedal ter Pablo Casado. Na današnjih volitvah, ki jih spremlja veliko negotovosti, bodo določili ključna kandidata, ki se bosta 20. in 21. julija soočila na izrednem kongresu stranke. Če bo eden izmed njiju prejel več kot 50 odstotkov vseh glasov in bo zmagal v večini volilnih okrajev, bo Rajoyev naslednik lahko znan že danes. Kljub temu viri blizu stranke dvomijo o takem izidu, saj naj bili kandidati tesno drug za drugim.

Predvolilno kampanijo so zaznamovale številne medsebojne obtožbe kandidatov o izvajanju pritiska na člane stranke in igranju »umazanih igric«. Stranko, ki je zmagala na zadnjih treh španskih parlamentarnih volitvah, skrbi tudi predvideno majhna udeležba. Registriralo se je le 7,6 odstotka članov.



Dosedanji predsednik Mariano Rajoy, ki je zasedal vodilni položaj v stranki od leta 2004, je odstopil s položaja, potem ko so španski poslanci izglasovali nezaupnico zaradi korupcijske afere, ki je razkrila nezakonito financiranje Ljudske stranke. Rajoya je na položaju predsednika vlade zamenjal vodja socialistov Pedro Sánchez, sam pa naj bi se umaknil iz politike.
 

Komentarji: