Predsednik britanskega parlamenta dovolil vnovično glasovanje o izstopnem sporazumu

Doslej so poslanci dvakrat zavrnili celoten dogovor, torej izstopni sporazum in politično izjavo.
Fotografija: FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow je danes sporočil, da bodo lahko poslanci v petek znova glasovali o sporazumu o britanskem izstopu iz Evropske unije. Predlog vlade namreč predvideva zgolj glasovanje o sporazumu, ne pa tudi o politični izjavi o prihodnjih odnosih, ki je sicer del dogovora o izstopu iz unije.

»Predlog je nov in bistveno drugačen,« je po poročanju britanskega BBC povedal Bercow, ki je pretekli teden zavrnil vnovično glasovanje o dogovoru o izstopu, ki ni bistveno spremenjen.

Vlada je namreč zdaj vložila predlog, ki predvideva zgolj glasovanje o pravno zavezujočem izstopnem sporazumu. Potrditev tega sporazuma, ki določa pogoje izstopa in prehodno obdobje, vključno s spornim irskim varovalom, je tudi pogoj voditeljev EU za preložitev brexita do 22. maja.

Predlog za glasovanje pa ne vključuje nezavezujoče politične izjave o prihodnjih odnosih, ki je del dogovora z unijo o izstopu. Doslej so poslanci dvakrat zavrnili celoten dogovor, torej izstopni sporazum in politično izjavo.

»Vse poslance pozivam, da podprejo (sporazum) in zagotovijo, da zapustimo EU 22. maja, ter s tem ljudem in podjetjem dajo gotovost, ki jo potrebujejo,« je ob predstavitvi predloga povedala Andrea Leadsom, ki v parlamentu zastopa vlado. Pojasnila je še, da bodo s potrditvijo sporazuma avtomatično sprožili preložitev brexita do 22. maja.

Opozicijski laburisti so bili v prvem odzivu kritični do predloga vlade. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije sta po njihovih navedbah večkrat zatrdila, da sta sporazum in politična izjava del istega »paketa, o katerem sta se strani dogovorili«.

Minister za brexit laburistične vlade v senci Keir Starmer je poudaril, da bi ločitev teh dveh delov dogovora pomenila, da bi EU zapustili, ne da bi vedeli, kam gredo. »Za to ne bi glasovali,« je poudaril.

Komentarji: