Predsednik Šrilanke razpustil parlament

Na otoški državi bodo tako dve leti prekmalu sklicali parlamentarne volitve. 
Fotografija: Novoizvoljeni predsednik vlade Mahinda Rajapaksa in predsednik države Maithripala Sirisena. FOTO: Dinuka Liyanawatte/Reuters
Odpri galerijo
Novoizvoljeni predsednik vlade Mahinda Rajapaksa in predsednik države Maithripala Sirisena. FOTO: Dinuka Liyanawatte/Reuters

Predsednik Šrilanke Maithripala Sirisena je danes z odlokom razpustil parlament. Razpustil ga je kmalu po tem, ko je njegova stranka sporočila, da v parlamentu nima zadostne podpore za potrditev svojega kandidata za novega predsednika vlade.

S polnočjo bo 225-članski parlament razpuščen, je odločil predsednik države. S tem je odprl pot za sklic predčasnih parlamentarnih volitev skoraj dve leti prej. Predsednik je kasneje sporočil, da bodo volitve 5. januarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednikova stranka UPFA je pred tem danes sporočila, da imajo osem poslancev premalo za potrebno večinsko podporo pri imenovanju bivšega avtoritarnega predsednika države Mahinde Rajapakse za predsednika vlade. Politično krizo v državi je Sirisena sprožil 26. oktobra, ko je odstavil premierja Ranila Wickremesingha. Odstavil naj bi ga zaradi sporov glede gospodarske politike. Sirisenova stranka je ob tem izstopila iz vladne koalicije.

S polnočjo bo na zahtevo predsednika razpuščen 225-članski parlament. FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/Afp
S polnočjo bo na zahtevo predsednika razpuščen 225-članski parlament. FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/Afp


Takrat je predsednik tudi začasno suspendiral delo parlamenta, da morebitni tekmeci ne bi mogli zahtevati glasovanja o zaupnici. Po mednarodnih pritiskih je pristal, da bo delo parlamenta odmrznil nekoliko prej, sedaj pa ga je kar razpustil. Trdil je sicer, da je imel za odstavitev Wickremesinghe večinsko podporo med poslanci.

Odstavljeni Wickremesinghe je potezo predsednika označil za nezakonito in napovedal izpodbijanje odstavitve na sodišču. Vztraja v uradni rezidenci premierja, medtem ko Rajapaksa vodi vlado s sedeža vlade.

Sirisena je drugače na položaj predsednika prišel leta 2015 z zmago na volitvah nad Rajapakso. Ta je državo vodil deset let, zaradi obtožb o številnih kršitvah človekovih pravic med državljansko vojno na tej otoški državi pa se je znašel pred grožnjami z uvedbo sankcij Združenih narodov. Sirisena je bil izvoljen v veliki meri zahvaljujoč podpori Wickremesinghove stranke UNP. Koalicijsko vlado so sicer zadnje mesece pretresali notranji boji, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarji: