Preiskovalni novinar Peter R. de Vries po strelskem napadu v kritičnem stanju

Novinar je v kritičnem stanju, potem ko so ga ustrelili v središču Amsterdama. V dolgoletni karieri je poročal o odmevnih kriminalnih primerih.
Fotografija: Peter R. de Vries redno nastopa kot govorec žrtev ali priča na sojenjih, v zadnjem času je nastopal kot zaupnik vodilne priče v večjem sojenju. FOTO: Remko De Waal/AFP
Odpri galerijo
Peter R. de Vries redno nastopa kot govorec žrtev ali priča na sojenjih, v zadnjem času je nastopal kot zaupnik vodilne priče v večjem sojenju. FOTO: Remko De Waal/AFP

Nizozemski preiskovalni novinar Peter R. de Vries je v kritičnem stanju, potem ko so ga včeraj okoli 19.30 ustrelili v središču Amsterdama, poročajo mediji. 64-letni novinar je v dolgoletni karieri poročal o številnih odmevnih kriminalnih primerih. Županja Amsterdama Femke Halsema je povedala, da se novinar bori za življenje.

»To je napad na pogumnega novinarja in, širše gledano, napad na svobodo medijev, ki je nujna za našo demokracijo in vladavino prava,« so besede, s katerimi se je na napad odzval nizozemski premier Mark Rutte. Napad je šokiral državo, številne televizije so pripravile posebne oddaje na to temo. 

Policija še išče priče dogodka. »Iščemo priče in ljudi, ki imajo fotografije ali posnetke dogodka ali potencialnega osumljenca na begu. Ne delite teh fotografij na družbenih omrežjih,« je policija zapisala na twitterju.

Novinarja so napadli po nastopu v zabavni televizijski oddaji na televiziji RTL. FOTO: Eva Plevier/Reuters
Novinarja so napadli po nastopu v zabavni televizijski oddaji na televiziji RTL. FOTO: Eva Plevier/Reuters


Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so aretirali tri osebe, med njimi tudi domnevnega strelca, a podrobnejših podatkov o njih ali motivih za napad še niso posredovali. 

Priče so sicer osumljenca opisale kot svetlopoltega moškega vitke postave, ki je bil oblečen v temno zeleno maskirno jakno in črno kapo. AFP poroča, da so De Vriesa ustrelili z več streli, tudi v glavo, in sicer po njegovem nastopu v zabavni televizijski oddaji na televiziji RTL.

De Vries je v dolgoletni karieri poročal o več odmevnih kriminalnih zgodbah, tudi v zdajšnjem času je sodeloval v procesu proti organiziranem kriminalu. Redno nastopa kot govorec žrtev ali prič na sojenjih, trenutno je zaupnik vodilne priče v večjem sojenju. Leta 2019 so že ustrelili odvetnika in brata te priče.

Med drugim je v preteklosti poročal o ugrabitvi pivskega magnata Freddyja Heinekena in o izginotju ameriške najstnice Natalee Holloway na Arubi leta 2005.

FOTO: Evert Elzinga/AFP
FOTO: Evert Elzinga/AFP


»Zločin proti novinarstvu in napad na naše vrednote«


Na napad na novinarja so se odzvali številni. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je napad označil za napad na demokratične vrednote in vladavino prava. Dogodek je danes obsodili tudi več evropskih komisarjev in politikov iz Evrope.

»To je zločin proti novinarstvu in napad na naše vrednote demokracije in vladavine prava. Še naprej bomo neusmiljeno branili svobodo medijev,« je tvitnil Michel.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je na Twitterju izrazil ogorčenje nad napadom na novinarja, ki ostaja v kritičnem stanju. »Mediji so hrbtenica demokracije. Napadi proti novinarjem so napadi proti nam vsem,« je zapisal.

Napad je danes obsodilo tudi več evropskih komisarjev, med njimi Didier Reynders in Vera Jourova. Oba sta izpostavila, da to ni le napad na novinarja, ampak tudi na demokracijo.

Med evropskimi poslanci se je med drugim odzvala vodja skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld, ki je opozorila, da je v Evropi novinarsko preiskovanje organiziranega kriminala znova postalo tarča.

Napad so obsodili tudi pri slovenskem predsedstvu Svetu EU. »Svobodni in neodvisni mediji so nujni za našo družbo in evropski način življenja. Storilce je treba pripeljati pred roko pravice,« so tvitnili.

Tudi slovenski notranji minister Aleš Hojs je v tvitu obsodil napad, a dodal, da bo moral izvršni podpredsednik Evropske komisije Franc Timmermans, ki je po rodu Nizozemec, »začeti pometati pred domačim pragom«.

Komentarji: