Preprečen poskus državnega udara

Skupina gabonskih vojakov je poskušala z oblasti odstraniti dolgoletnega predsednika Alija Bonga.
Fotografija: Pripadniki gabonske vojske so danes zjutraj poslopje nacionalnega radiotelevizije, od koder so sporočili, da je v teku državni udar. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Pripadniki gabonske vojske so danes zjutraj poslopje nacionalnega radiotelevizije, od koder so sporočili, da je v teku državni udar. FOTO: AFP

Skupina vojakov v Gabonu je danes sporočila, da je prevzela oblast v tej zahodnoafriški državi, po tem ko so zgodaj davi zasedli državno radiotelevizijo, in po radijskih valovih v kratkem sporočilu razglasili vzpostavitev sveta narodne obnove. Nekaj ur kasneje so predstavniki gabonske vlade sporočili, da so razmere pod nadzorom in da so bili uporniki aretirani, poroča Reuters.

Na ulicah prestolnice Libreville so tanki in oklepniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP, razmere ostajajo napete. To potrjujejo tudi posnetki, ki smo jih v uredništvo prejeli iz Gabona.

Z nafto bogata država je bila zadnjih 50 let v rokah družine sedanjega predsednika Alija Bonga, ki je na oblasti od leta 2009. Nazadnje je na volitvah s tesno večino zmagal pred tremi leti, ko je glasovanje spremljalo nasilje med protivladnimi protestniki in policijo.

Gabonski predsednik Ali Bongo je od oktobra na zdravljenju v Maroku. FOTO: SEBASTIEN BOZON / AFP
Gabonski predsednik Ali Bongo je od oktobra na zdravljenju v Maroku. FOTO: SEBASTIEN BOZON / AFP

 

Usodna poslanica


Predsednik je oktobra lani doživel srčni napad, odtlej pa je na zdravljenju v Maroku. Da bi pomiril govorice o svojem slabem zdravju, je Bongo v novoletni poslanici sporočil, da se dobro počuti. Po poročanju britanskega BBC je sporočilo ujezilo skupino vojakov, ki je poslanico označila za brezobziren poskus oklepanja oblasti.

Vojaki so sporočilo o prevzemu oblasti na državni radioteleviziji prebrala davi ob 6.30. Na ulicah v okolici radiotelevizije v središču Librevilla so po poročanju dopisnika AFP tanki in oklepniki.

Komentarji: