Presenetljivi zasuk v sagi o Kavanaughu

Vrhovno sodišče: Ključni senator desnice zahteva preiskavo FBI pred potrditvijo vrhovnega sodnika
Fotografija: Sporni kandidat za vrhovnega sodnika Brett Kavanaugh je vse bližje dosmrtnemu imenovanju v najvišji sodni organ ZDA. Foto: Andrew Harnik/Reuters
Odpri galerijo
Sporni kandidat za vrhovnega sodnika Brett Kavanaugh je vse bližje dosmrtnemu imenovanju v najvišji sodni organ ZDA. Foto: Andrew Harnik/Reuters

Odbor za pravosodje ameriškega senata je po še eni mučni seji dveh povsem ločenih ideoloških taborov odobril imenovanje Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika. Toda republikanski senator Jeff Flake je v presenetljivem zasuku dal vedeti, da brez preiskave obtožb o spolnem napadu ne bo podprl sodnika.

Američani so bili v četrtek prikovani pred zaslone. Ne samo televizijske, pričanje dr. Christine Blasey Ford, ki trdi, da jo je v najstniških letih spolno napadel kandidat za vrhovnega sodnika Kavanaugh, ter njegov jezen in še bolj čustven protinapad, so milijoni spremljali prek telefonov na ulicah. Celo z letal so poročali potnikih, ki so solzami v očeh zrli v zaslone na sedežih pred sabo. Trditve profesorice psihologije o spolnem napadu sodnika so bile dovolj prepričljive, da so povzročile zaskrbljenost na desnici, njegovo ostro zanikanje in solzna užaljenost, ker naj bi ga blatili, sta znova vzpostavili tolikšno politično ravnotežje, da je zmerni senator Flake včeraj zjutraj napovedal podporo sodniku.
 

Flakov zasuk


Desnica je imela tako potrebnih enajst glasov v odboru, da potrdi Kavanaugha, toda še preden je Flake lahko sedel na svoj sedež, se je soočil z dvema protestnicama, ki sta mu na poti iz dvigala preprečili pot in mu očitali, da bo podprl kandidata, ki naj bi oskrunil ženske. »Poglejte me, ko govorim z vami. Pravite mi, da ženske niso važne, da naj bodo tiho... pravite mi, da napad name ni važen, da to kar se je zgodilo meni, ni važno?« je ena od njih, očitno žrtev spolnega nasilja, spraševala senatorja, ki mu je bilo vidno neprijetno. Ni jasno, ali sta vplivali na njegovo prepričanje, ali so med peturnim zasedanjem nanj pritisnili demokrati, toda ob glasovanju, ko so potrdili Kavanaugha je dal vedeti, da med glasovanjem celotnega senata sodnika ne bo podprl, če ne bodo odločanja preložili za teden dni, v tem času pa bo zvezna policija FBI opravila preiskavo obtožb.

Flakova presenetljiva odločitev sam po sebi še ni usodna za desnico, saj imajo v senatu 51 sedežev, demokrati pa 49, tako da bi lahko sodnika potrdili tudi brez enega od svojih senatorjev. Toda v skladu s Flakom naj bi glasovali tudi zmerni republikanki Susan Collins in Lisa Murkowski. Trojica naj bi po zakulisnih informacijah iz kongresa nastopala kot enoten blok, skupaj z demokratom Joeom Manchinom, ki ga jeseni čakajo volitve v konservativni Zahodni Virginiji. Če to drži, se republikansko vodstvo ne bo moglo izogniti odlogu glasovanja in preiskavi FBI, drugače je usoda Kavanaugha zapečatena. Prvi odzivi presenečenih političnih komentatorjev so bili, da smo nenadoma priča zasuku k razumu in umirjanju do skrajnosti pregretih strasti.
 

Boj za oblast


Te so bile po četrtkovem dogajanju na vrelišču. Zaslišanje je zadnje obdobje vse bolj strupene ameriške politike destiliralo v devet predvsem čustvenih ur, kjer je bilo malo prostora za razumsko razpravo. Komentatorji z obeh ideoloških poslov so se strinjali, da smo bili priča eni najnižjih točk v zgodovini ameriške politike. Na levici so trdili, da bo vladajoča večina brezobzirno in brez ustrezne preiskave povozila resne obtožbe dr. Blasey Ford, ter spornega Kavanaugha dosmrtno imenovala v najvišji sodni organ države. Na desnici so ogorčeno vpili, da smo priča značajskemu umoru uglednega sodnika, ki je po nedolžnem in brez pravih dokazov obtožen nasilnega spolnega vedenja.

Pod vso jezo in solzami je skoraj surova igra za prevlado. Demokrati ne skrivajo, da skušajo na vse načine preprečiti imenovanje še enega izjemno konservativnega sodnika, ki bo tehtnico na vrhovnem sodišču nagnil močno na desno in mu za desetletja dal globok pečat. Republikanci, ki so pred dvema letoma z divjo stavo v senatu preprečili predsedniku Baracku Obamu imenovanje sodnika Merricka Garlanda, jasno dajo vedeti, da želijo za vsak cilj imenovati še drugega konservativnega vrhovnega sodnika v dveh letih.

Preberite še: