»Neizbrisen je njun bučen smeh in njuna zabava na moj račun«

Dve čustveni pričanji pred pravosodnim odborom ameriškega senata o vprašanju, ali je kandidat za vrhovnega sodnika kot najstnik spolno napadel vrstnico.
Fotografija: Christine Blasey Ford testifies before the Senate Judiciary Committee on Capitol Hill in Washington, DC, U.S., September 27, 2018. Andrew Harnik/Pool via REUTERS
Odpri galerijo
Christine Blasey Ford testifies before the Senate Judiciary Committee on Capitol Hill in Washington, DC, U.S., September 27, 2018. Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Ameriška javnost je bila v četrtek osredotočena na dogajanje v ameriškem kongresu, kjer je senatni odbor za pravosodje najprej zaslišal dr. Christine Blasey Ford, nato pa še kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha. Profesorica psihologije z univerze Palo Alto v Kaliforniji je tudi po mnenju konservativnih komentatorjev izjemno verodostojno opisala spolni napad nanjo. Po njenih besedah je »stoodstotno« prepričana, da je napadalec Brett​ Kavanaugh.

Ta se je branil z ostrim protinapadom, s povišanim glasom je trdil, da je žrtev usklajenega napada levice, »maščevanja Hillary Clinton« in političnega cirkusa, ki ga »poganja jeza na Trumpa« in »bo imel še leta posledice«. Po njegovih besedah je celoten proces potrditve postal narodna sramota, saj naj bi demokrati ustavno vlogo »svetovanja in odobritve« zamenjali z »preiskovanjem in pokončanjem«. 

Sredi nastopa so ga večkrat premagala čustva, »moja družina in moje ime sta povsem in za vedno uničena«, je očital demokratom. Toda ko so ga ti spraševali, ali se strinja s preiskavo zvezne policije FBI, je molčal ali pa se vztrajno izmikal odgovoru in trdil, da preiskavo opravlja že senatni odbor.
 

Obtožbe o napadu


Razprava o imenovanju Kavanaugha je bila vroče politično prerekanje, še preden so se pojavile obtožbe o spolnem napadu, saj bi izjemno konservativni sodnik tehtnico na najvišjem ameriškem sodišču za dolgo časa nagnil na stran konservativne večine. Razkritje, da naj bi kot najstnik na zabavi napadel dekle in jo skušal spolno zlorabiti, je le še razgrelo celoten proces. Vse osrednje ameriške televizije so prekinile dnevne programe in neposredno prenašale njuni pričanji.

Ne glede na dogajanje v sodnem odboru bo imel zadnjo besedo celoten senat, kjer ima desnica tesno večino 51 glasov proti 49 demokratskim senatorjem. FOTO: Pool Reuters
Ne glede na dogajanje v sodnem odboru bo imel zadnjo besedo celoten senat, kjer ima desnica tesno večino 51 glasov proti 49 demokratskim senatorjem. FOTO: Pool Reuters


Njena zgodba je že nekaj časa znana javnosti, do napada naj bi prišlo leta 1982 v Marylandu, Kavanaugh in njegov prijatelj Mark Judge naj bi jo močno opita potisnila v spalnico, kjer naj bi sodnik legel nanjo, jo začel otipavati in slačiti ter ji z roko zatisnil usta, ko je skušala kričati. Pobegniti ji je uspelo, ko naj bi Judge skočil nanju, tako da so se vsi trije zvalili na tla, zaradi česar je lahko stekla v kopalnico in se zaklenila vanjo, kasneje je odšla domov.

Republikanci so ves čas poudarjali, da se ne spomni ne časa ne kraja, kje naj bi se to zgodilo, toda strokovnjaki za žrtve spolnih zlorab poudarjajo, da je to zelo pogosto, saj se v spomin žrtev vtisne samo dejanje, njegove okoliščine pa zbledijo. V prid sodnika so tudi zaprisežene izjave treh domnevnih udeležencev, da se ne spomnijo ne zabave ne podobnega dogodka.
 

Kredibilna priča


Besede dr. Blasey Ford so dobile povsem nov pomen, ko jih je v čustvenem nastopu, vidno nemirna in večkrat na robu solza ponovila pred senatnim odborom in večmilijonsko televizijsko javnostjo. »Neizbrisen v hipotalamusu je smeh, njun bučen smeh in njuna zabava na moj račun,« je profesorica psihologije na strokoven in hkrati prizadet način obujala bolečo izkušnjo. Večkrat je potrdila, da je bil napadalec nedvomno Kavanaugh.

Tudi najbolj konservativni komentatorji so ugotavljali, da je bila izjemno kredibilna priča in da ji je uspelo zelo prepričljivo predstaviti svojo zgodbo. Večina republikancev je po koncu pričanja sicer dala vedeti, da jih ni prepričala, njihovo vedenje je bilo precej hladno. Na hodniku je do senatorja Lindseyja Grahama pristopila ženska in dejala, da je bila posiljena, a jo je kratko zavrnil »Žal mi je, povejte policistom«, nato pa odšel v dvigalo.

Desnica, ki ima v odboru večino enajstih belih moških, je skušala preseči vtis, da brezsrčno zaslišujejo žrtev, zato so sklenili, da svoj čas – vsak senator ima za vprašanja na voljo pet minut – prepustijo republikanski tožilki iz Arizone Rachel Mitchell, strokovnjakinji za pregon spolnih napadov. Ta se je svojega delo lotila na strokoven način in ne s politično motiviranimi napadi, hkrati je morala vsakih pet minut besedo predati demokratskim senatorjem, zato je bilo njeno zaslišanje razkosano in ni zavrtalo luknje v verodostojnost dr. Blasey Ford. Tudi konservativni mediji so na koncu ugotavljali, da je bil njen nastop zelo škodljiv za sodnika.
 

Boleče izkušnje


Republikanski člani senatnega odbora so tudi zaslišanje Kavanaugha sprva prepustili Mitchellovi, ker pa je ta nadaljevala s strokovnim izpraševanjem, so začeli sami nastopati in z odločnimi političnimi napadi na demokrate skušali vzpostaviti ravnotežje. Po neuradnih novicah iz Bele hiše naj bi Donald Trump, ki že ves čas odločno podpira svojega izbranca, med ogledom prenosa besnel, ker so republikanci zaslišanje prepustili tožilki. Po odločnem nastopu Kavanaugha je zadovoljen sporočil, da je bil ta »energičen, iskren in navdušujoč« ter dodal »senat mora glasovati«.

A tudi besede dr. Blasey Ford so odmevale po vseh ZDA, številne ženske so poklicale kongresno televizijsko postajo CSPAN3 in delile svoje boleče izkušnje. »Sem 76-letna ženska, spolno so me zlorabili v drugem razredu. Mislila sem, da sem prebolela, toda tega nikoli ne moreš pozabiti,« je med solzami dejala Brenda iz Missourija.

Vse to bo brez dvoma vplivalo na tri ključne senatorje, ki imajo ob tesni večini desnice (v senatu je 51 republikancev in 49 demokratov) v rokah usodo sodnika, na zmerni republikanki Liso Murkowski in Susan Collins ter odhajajočega Jeffa Flaka. Slednji včeraj na zaslišanju ni dal vedeti, na katero stran se nagiba. Glasovanje je napovedano za petek. Zavrnitev Kavanaugha bi pomenila, da senatu ne bo uspelo opraviti imenovanja vrhovnega sodnika pred začetkom dela sodišča in pred novembrskimi kongresnimi volitvami.

Preberite še: