Presunljiva naslovnica ob sto tisoč ameriških žrtvah covida 19

New York Times: Tisoč imen na naslovnici ameriškega dnevnika.
Fotografija: Ženska iz Kalifornije na računalniku bere današnjo naslovnico New York Timesa. Foto Agustin Paullier Afp
Odpri galerijo
Ženska iz Kalifornije na računalniku bere današnjo naslovnico New York Timesa. Foto Agustin Paullier Afp

New York – Ameriški časopis New York Times se je odločil za presunljiv prikaz uničevalnosti covida 19 – na današnji naslovnici so samo imena tisoč žrtev pandemije kot opozorila na sto tisoč ljudi, ki jo bodo v ZDA v kratkem plačali z življenjem ali so jo morda celo že.

»Niso bili le imena na spisku, bili so mi,« se glasi podnaslov naslovnice, poleg imen pa so zapisani tudi starost in nekaj besed o vsaki žrtvi novega koronavirusa. Projekt je spodbudila urednica Simone Landon z željo, da primerno obeležijo žalostni rekord, naključje pa je hotelo, da prihaja prav na spominski dan za padle vojake in veterane, ki ga v ZDA praznujejo ta konec tedna.

Nasprotniki predsednika ZDA Donalda Trumpa ob tem poudarjajo, da se je republikanski prvak v soboto prvič po izbruhu krize odpravil igrat golf. Bela hiša se z nekaterimi demokratskimi guvernerji ZDA in mediji, ki podpirajo to stranko, prepira o hitrosti odpiranja gospodarstva in družbe po strogi karanteni v minulih tednih. Celo zdravstveni strokovnjak dr. Anthony Fauci svari pred posledicami dolgotrajne karantene, nekateri drugi pa se bojijo ponovnega porasta števila primerov bolezni in smrti. 

Donald Trump med sobotnim vračanjem s svojega igrišča za golf v Virginiji. Foto Mandel Ngan Afp
Donald Trump med sobotnim vračanjem s svojega igrišča za golf v Virginiji. Foto Mandel Ngan Afp

 

Komentarji: