Prihaja burna vremenska fronta, ARSO pričakuje obsežnejše vetrolome

Ob možnih dolgotrajnejših nalivih bodo narasli tudi vodotoki. Pričakujejo manjša razlivanja Drave in poplavljanje morja.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Slovenijo bo dosegla burna vremenska fronta, napovedujejo v Agenciji Republike Slovenije za okolje. Ciklonsko območje, ki je nastalo nad zahodnim Sredozemljem, se bo še poglobilo, vremenska fronta pa bo Slovenijo prešla v noči na torek.

Kombinacija velikih razlik v zračnem tlaku in temperaturi ob vremenski fronti poganja premikanje zračnih mas, veter. Vetrovni stržen bo najmočnejši v ponedeljek pozno popoldne, zvečer in v noči na torek. Najmočnejši sunki bodo lahko tudi po nižinah marsikje presegli hitrost 90 km/h. Pričakovati je vetrolome, zato je ARSO za nekatere dele države objavil rdečo stopnjo vremenske ogroženosti.

Izračun maksimalne hitrosti vetra v ponedeljek, 29. oktobra, krajevno presega rušilne hitrosti. FOTO: Arso
Izračun maksimalne hitrosti vetra v ponedeljek, 29. oktobra, krajevno presega rušilne hitrosti. FOTO: Arso


Obilne padavine se bodo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji nadaljevale do torka zjutraj. Vmes bodo občasno krajevno močnejši in dolgotrajnejši nalivi. Do torka zjutraj pričakujejo v zahodni polovici države še od 100 do 250 litrov dežja na kvadratni meter.

Hidrološko opozorilo. FOTO: ARSO
Hidrološko opozorilo. FOTO: ARSO

 

Na avstrijskem Koroškem že težave


Na avstrijskem Koroškem je orkanski veter danes odkrival strehe in prekinil dobavo elektrike okoli 1400 gospodinjstvom. Veliko cest je zaradi nanosa zemlje zaprtih, pričakovano močno deževje pa bi lahko v prihodnjih dneh povzročilo obsežne poplave, je po današnjem izrednem zasedanju v Celovcu sporočila deželna vlada.

Veter je okoli poldneva dosegal hitrosti do 130 kilometrov na uro, napovedano deževje pa bi lahko lahko povzročilo od 30- do 100-letne poplave. Na Koroškem so zato oblikovali krizni štab sil za zaščito in reševanje. Najhujše razmere pričakujejo na območju Labota (Lavamünd) in Möllbrücka.

Zelo velika je verjetnost poplavljanja vzdolž toka rek Drava in Möll, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Za omejitev škode so predvideli spuščanje vode iz akumulacijskih jezer.
 

Najmočnejši nalivi v ponedeljek zvečer in v noči na torek


V teh dneh bodo ob možnih dolgotrajnejših nalivih hitro naraščale sprva manjše reke in vodotoki. Ob tem so krajevno možna razlivanja. Pojav je verjeten v zahodni, osrednji, južni in deloma vzhodni Sloveniji. Najmočnejše nalive pričakujejo v ponedeljek zvečer in v noči na torek, takrat so hudourniška razlivanja najbolj verjetna.

V noči na ponedeljek je predviden tudi ponovni hitrejši porast reke Drave na meji z Avstrijo in pri tem manjša razlivanja Drave na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka. Jutri okoli 13. ure ter ponovno po polnoči bo morje zaradi kombinacije povišane gladine in valovanja poplavljalo izpostavljene dele obale. Ob morju bo jutri zapihal tudi zelo močan jugo.

Komentarji: