Prijeli migranta, osumljenega uboja petih ljudi

Protest podjetnikov Velike Kladuše in napoved radikalizacije protestov meščanov v Bihaću.
Fotografija: Migranti in begunci na mejnem prehodu Maljevac še vedno upajo, da bo Hrvaška odprla mejo. FOTO: Amel Emric/AP
Odpri galerijo
Migranti in begunci na mejnem prehodu Maljevac še vedno upajo, da bo Hrvaška odprla mejo. FOTO: Amel Emric/AP

Mejni prehod Maljevac je še zaprt, ker okoli dvesto migrantov in beguncev skuša za vsako ceno vstopiti na Hrvaško. Podjetniki Velike Kladuše zaradi gospodarske škode protestirajo. Policija BiH je v Bihaću aretirala migranta, ki je osumljen vpletenosti v uboj petih ljudi.

Župan Bihaća Šuhret Fazlić je opozoril, da je zaradi migrantske krize možna radikalizacija protestov meščanov. K temu je dodal, da oblast v Bosni, ki se na mirne proteste ne odziva, očitno razume samo radikalni jezik. Migranti in begunci, med katerimi je veliko žensk in otrok, so postavili šotore na cesti nedaleč od Maljevca, dokler jih ne odstranijo pa hrvaške oblasti nimajo namena odpreti mejnega prehoda.


Sarajevo zasičeno z migranti


Združenje delodajalcev Velike Kladuše je protestiralo, ker so bili vsi dosedanji pogovori z migranti in begunci o njihovi premestitvi neuspešni. Po njihovih navedbah ni prebivalca Velike Kladuše, ki ne bi bil tako ali drugače finančno prizadet zaradi zaprtja mejnega prehoda. Veliko finančno škodo so utrpeli v restavracijah, avtomobilskih servisih, trgovinah in podjetjih, ki izvažajo v EU. V imenu združenja je Ibrahim Đedović še poudaril, da je treba k temu dodati tudi bistveno poslabšanje varnostnih razmer.

Poveljnik policije unsko-sanskega kantona Mujo Koričić je povedal, da so v preteklih šestih dneh s kantonalnih mej vrnili okoli 700 migrantov, ki so se pripaljali z vlaki in avtobusi iz Sarajeva. Ker so zmogljivosti migrantskih centrov v Sarajevu zapolnjene, se postavlja vprašanje, kje bodo namestili migrante in begunce, ki še prihajajo proti glavnemu mestu. Po mnenju Koričića se bo morala s tem problemom soočiti mednarodna organizacija za migracije (IOM), edina trajna rešitev pa bi bila zaprtje meje s Srbijo in Črno goro.


Ustavljena rast kaznivih dejanj


Čeprav je bil osumljeni migrant zaradi drugih obtožb aretiran že pred dvema tednoma, so policisti BiH šele zdaj ugotovili, da je bil zanj izdan nalog za aretacijo v primeru uboja petih migrantov v Makedoniji. Ti so v Makedoniji umrli med pretepom. Po navedbah Koričića se je na območju Bihaća zaradi begunske krize povečalo število kaznivih dejanj. V minulih štirih mesecih je policija zabeležila 250 kaznivih dejanj, kot so poskusi umora, posilstva, večje tatvine in vlomi v stanovanjske ali druge objekte.

V unsko-sanskem kantonu so se razmere po sprejetju dodatnih ukrepov nekoliko umirile, tako da v minulem tednu niso zabeležili nobenega kaznivega dejanja, povezanega z migranti. Koričić je napovedal, da bodo po odprtju novih namestitvenih centrov za migrante v Bihaću sprejeli dodatne ukrepe, s katerim bodo zagotovili nadzor nad gibanjem migrantov in jim preprečili bivanje na prostem. 

Po vzpostavitvi namestitvenih centrov načrtujejo, da bodo do konca prihodnjega tedna zaprli improvizirano taborišče v vasi Borići, kjer del migrantov biva v nekdanjem dijaškem domu in šotorih. V njem so bivalni pogoji katastrofalni.

Komentarji: