Priljubljena avstralska blogerja že deset tednov zaprta v Iranu

Avstralska zunanja ministrica upa, da bodo v Iranu priprt par obravnavali pošteno, humano in skladno z mednarodnimi standardi.
Fotografija: Jolie King in Mark Firkin sta utrinke z dveletnega potovanja redno objavljala na družbenih omrežjih. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Jolie King in Mark Firkin sta utrinke z dveletnega potovanja redno objavljala na družbenih omrežjih. FOTO: Twitter

Teheran – Iranska oblast je že pred desetimi tedni priprla priljubljena avstralska blogerja Jolie King in Marka Firkina, informacija pa je prišla v javnost šele sinoči. Par je potoval od Avstralije do Velike Britanije (Kingova ima tudi britansko državljanstvo) po Aziji in Bližnjem vzhodu, utrinke pa objavljal na instagramu in youtubu, kjer je prepričal že več kot 20.000 sledilcev.


Brez dovoljenja upravljala dron


Po dveh letih aktivnega javljanja s poti, zaradi katere sta tudi pustila službi, sta Avstralca utihnila pred približno desetimi tedni, potem ko sta se nazadnje oglasila iz Kirgizistana in Pakistana ob koncu junija. Iranske pristojne službe so ju menda priprle zaradi upravljanja drona brez dovoljenja v bližini glavnega mesta Teherana. Obenem so aretirale še profesorico na univerzi v Melbournu z britanskim in avstralskim državljanstvom.


Ni suma, da bi bili aretaciji politično motivirani


Avstralska oblast je Teheran že nekajkrat pozvala k »človeški obravnavi« tujih državljanov. Zunanja ministrica Marise Payne je o tem že večkrat, nazadnje prejšnji teden, govorila z iranskim kolegom Javadom Zarifom: »Vlada se trudi zagotoviti, da bosta Kingova in Firkin obravnavana pošteno, humano in skladno z mednarodnimi normami.« Paynova je dodala, da ni razloga za sum, da sta bili aretaciji politično motivirani.

Komentarji: