Protesti so za zdaj povzročili le reciklažo političnih idej

Ulica kot oblika pritiska na oblast in opozicijo: Predsedniška turneja za srbsko prihodnost in dogovor opozicije z narodom
Fotografija: Srbski vožd Aleksandar Vučić bo s turnejo, tako kot ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina, dokazal, da tiha večina ni na protestih, temveč podpira njegovo politiko. FOTO: Vladimir Zivojinović/AFP
Odpri galerijo
Srbski vožd Aleksandar Vučić bo s turnejo, tako kot ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina, dokazal, da tiha večina ni na protestih, temveč podpira njegovo politiko. FOTO: Vladimir Zivojinović/AFP

Srbska opozicija in oblast skušati dvakrat prodati ljudem isto blago. Boljše rezultate kot njihovi predhodniki bi radi dosegli s preizkušenimi metodami. Večji del opozicije je sprejel dogovor z narodom za skupni nastop proti Aleksandru Vučiću, predsednik pa se je odločil za turnejo po državi.

Na današnjih protivladnih protestih v Beogradu bodo lahko protestniki drugič zapored podpisovali sporazum z opozicijo. Dokument je odgovor na zahtevo voditelja protestov Branislava Trifunovića, naj se opozicija pisno zaveže, kako jo bodo ljudje lahko nadzirali in zamenjali.


Podpis pisma o nameri


Predstavniki srbskih opozicijskih strank, gibanj in zavezništev so se obvezali, da bodo po zmagi na svobodnih volitvah med drugim oblikovali tehnično vlado z enoletnim mandatom, ki naj bi vzpostavila vladavino prava, neodvisno pravosodje in regulativne organe, izpeljala lustracijo, preiskala poreklo premoženja državnih funkcionarjev. Sporazum je pismo o nameri, problem pa je njegova implementacija. Postavlja se vprašanje, ali lahko tehnična vlada v enem letu reši probleme, ki jih v Srbiji niso rešili zadnjih dvajset let. Ali ne bodo po tem obdobju strokovnjake v vladi spet nadomestile preoblečene politične elite?

Dogovor spominja na dogovor iz leta 2000, ki je pripeljal na oblast Demokratsko opozicijo Srbije. Ta program je med drugim vseboval prepoved kopičenja funkcij poslancev in članov vlade, ki jim je bilo prepovedano tudi upravljanje z gospodarskimi družbami. Dogovor prinaša ideje, ki bi morale biti v programih vseh strank, ne daje pa odgovorov na številna vprašanja, kot je vprašanje, kako zadržati mlade strokovnjake v državi.


Blago za enkratno uporabo


Aleksander Vučić se je po več kot dveh mesecih protestov nezadovoljnih državljanov odločil ta turnejo po državi, ki jo vodi njegova Srbska napredna stranka. V kampanji »Prihodnost Srbije« pojasnuje ljudem, kaj bilo narejeno v zadnjih letih in kaj še načrtuje. Gre za poskus kopiranja turneje, ki jo je leta 2002 vodil tedanji premier Zoran Đinđić.

Ali lahko Vučić prepriča ljudi, da je Srbija na dobri poti? Ne gre za dialog, temveč za model po katerem oblast sporoča svojo resnico, nihče pa ne postavlja vprašanj. To bo tudi podpornike oblasti težko prepričalo, da se razmere obračajo na bolje. Vučić bo s turnejo uspel dokazati, da tiha večina ni na protestih, temveč podpira njegovo politiko. Tako kot opozicija tudi Vučić najbrž mnogih ne bo prepričal, da srbski državljani niso le blago za enkratno uporabo.

Preberite še:

Komentarji: