Protesti v Banjaluki: redarji odstranili spomenik Davidu Dragičeviću in aretirali njegovega očeta

V spopadih s policijo je bilo ranjenih več ljudi.
Fotografija: Do stopnjevanja napetosti je prišlo po tem, ko je policija zjutraj prijela Davorja Dragičevića (na sliki), očeta pokojnega 21-letnega Davida. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Do stopnjevanja napetosti je prišlo po tem, ko je policija zjutraj prijela Davorja Dragičevića (na sliki), očeta pokojnega 21-letnega Davida. FOTO: Voranc Vogel

Občinski redarji so ob pomoči policije z glavnega trga v Banjaluki odstranili improviziran spomenik Davidu Dragičeviću, ki so ga postavili njegovi starši s podporniki, ki trdijo, da so za njegovo smrt odgovorne oblasti Republike srbske. V spopadih s policijo je bilo ranjenih več ljudi.Do stopnjevanja napetosti je prišlo po tem, ko je policija zjutraj prijela Davorja Dragičevića, očeta pokojnega 21-letnega Davida, ki je bil ubit marca v še nepojasnjenih okoliščinah, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tiskovna predstavnica srbske entitete BiH Marija Markanović je pojasnila, da so ga prijeli zaradi »suma ogrožanja varnosti uradnih oseb« oziroma, ker se ni odzval na poziv na zaslišanje na policijo. Dodala je, da bo do nadaljnjega ostal v priporu. Potrdila je, da so ga privedli ob uporabi sile, da pa pri tem ni bil poškodovan.

Prijeli so tudi njegovo soprogo Suzano Radanović, mamo ubitega Davida, zaradi verbalnega spopada s policijo in ker jim je skušala preprečiti, da bi odstranili improviziran spomenik sinu.

Predstavnik nevladnega združenja Restart Srbska Stefan Blagić je novinarjem dejal, da je jasno, da je režim začel končni obračun s skupino Pravica za Davida, ki že mesece vztraja na trgu in zahteva razjasnitev umora mladeniča. FOTO: Voranc Vogel
Predstavnik nevladnega združenja Restart Srbska Stefan Blagić je novinarjem dejal, da je jasno, da je režim začel končni obračun s skupino Pravica za Davida, ki že mesece vztraja na trgu in zahteva razjasnitev umora mladeniča. FOTO: Voranc Vogel


Policija je prijela tudi več opozicijskih politikov, med njimi predsednika Stranke demokratičnega napredka (PDP) Branislava Borenovića in poslanca te stranke v parlamentu entitete Draška Stanivukovića, ki pa so jih po nekaj urah že izpustili. Popoldne so znova pridržali Stanivukovića, ki se je vrnil na trg in pozival k protestom. Kordon policije se je postavil pred protestnike, prišlo je do prerivanja, poroča portal klix.ba.

Predstavnik nevladnega združenja Restart Srbska Stefan Blagić je novinarjem dejal, da je jasno, da je režim začel končni obračun s skupino Pravica za Davida, ki že mesece vztraja na trgu in zahteva razjasnitev umora mladeniča.

Opozicijski politiki v Republiki srbski so oblasti entitete obtožili, da so s tem storili veliko napako in pozvali k množičnim protestom v Banjaluki. Borenović je ob tem oblasti opozoril, da bodo s tem med ljudmi sprožili še večji gnev proti režimu Milorada Dodika, najvplivnejšega politika v entiteti, ki je sicer trenutno srbski član predsedstva BiH.

Transparency International v BiH je ocenil, da je ravnanje oblasti izraz demonstracije sile ter zadušitve politične in medijske svobode. FOTO: Voranc Vogel
Transparency International v BiH je ocenil, da je ravnanje oblasti izraz demonstracije sile ter zadušitve politične in medijske svobode. FOTO: Voranc Vogel


Predsednik največje opozicijske stranke v entiteti Srbske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica je dogodke v Banjaluki označil kot institucionalno nasilje nad ljudmi, ki samo zahtevajo resnico o smrti mladeniča.

Transparency International v BiH je ocenil, da je ravnanje oblasti izraz demonstracije sile ter zadušitve politične in medijske svobode. Namesto, da bi policija preiskovala umor Dragičevića, usmerja svoje delovanje proti političnim nasprotnikom oblasti in aktivistom, ki želijo resnico o smrti mladeniča, so opozorili po poročanju Hine.

Iz delegacije Evropske unije in urada posebnega predstavnika EU v BiH so izrazili zaskrbljenost zaradi nasilja ter od notranjega ministrstva zahtevali pojasnila o aretacijah. Spomnili so, da so se njihovi predstavniki nedavno srečali z Davorjem Dragičevićem in Murizom Memićem, očetom v nepojasnjenih okoliščinah ubitega mladeniča Dženana Memića v Sarajevu.

»Pozdravljamo njune neumorne napore, da po mirni poti iščeta pravico za smrt svojih sinov,« so dodali v predstavništvih EU ter izpostavili, da sta uspela vzbuditi več nezadovoljstva zaradi pomanjkanja vladavine prava in nekaznovanosti v BiH kot katerakoli politična stranka.

Preberite še:

Komentarji: