Putin in Porošenko o izmenjavi zapornikov

Putin je Porošenka pozval k takojšnji izpustitvi zaprtega ruskega novinarja, Porošenko pa k izpustitvi ukrajinskega filmarja Olega Sencova.
Fotografija: Voditelja sta v telefonskem pogovoru po navedbah Kremlja med drugim razpravljala tudi o konfliktu v vzhodni Ukrajini (fotografija je arhivska). FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Odpri galerijo
Voditelja sta v telefonskem pogovoru po navedbah Kremlja med drugim razpravljala tudi o konfliktu v vzhodni Ukrajini (fotografija je arhivska). FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

Kijev - Ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Petro Porošenko sta danes v redkem telefonskem pogovoru razpravljala o morebitni izmenjavi zapornikov, so sporočili iz Kremlja. Ob tem se poraja upanje na izmenjavo zapornikov še pred začetkom svetovnega prvenstva v nogometu, ki ga bo od četrtka dalje gostila Rusija.

Putin je po navedbah Kremlja v telefonskem pogovoru Porošenka pozval k takojšnji izpustitvi zaprtega ruskega novinarja. Porošenko pa je ob tem ruskega predsednika pozval k izpustitvi ukrajinskega filmarja Olega Sencova, ki gladovno stavka že od 14. maja, ter drugih »ukrajinskih političnih zapornikov«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija in Ukrajina sta sporočili, da bosta v »bližnji prihodnosti« v drugo državo odposlali svoje predstavnike za človekove pravice, ki bodo obiskali zapornike. Podrobnosti sicer nista navedli.



Voditelja sta v telefonskem pogovoru po navedbah Kremlja med drugim razpravljala tudi o konfliktu v vzhodni Ukrajini.
Do njunega pogovora je sicer prišlo dva dni pred napovedanim srečanjem med ruskim in ukrajinskim zunanjim ministrom v Nemčiji. Razprava, pri kateri bosta sodelovali tudi Nemčija in Francija pa bo po napovedih osredotočena predvsem na obuditev mirovnih pogajanj glede konflikta v vzhodni Ukrajini, ki je od leta 2014 terjal več kot 10.000 življenj.
 

Komentarji: