Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Putin: Zahod želi razdreti Rusijo

Ponovil je, da se je Moskva pripravljena pogajati o pogojih za končanje vojne. Kijev in zahodne zaveznike je obtožil, da zavračajo sodelovanje v pogovorih.
Vladimir Putin. FOTO: Reuters
Vladimir Putin. FOTO: Reuters
STA
25. 12. 2022 | 14:27
25. 12. 2022 | 14:28
2:04

Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem pogovoru za rusko televizijo med drugim obtožil Zahod, da »poskuša razdreti Rusijo«, poročajo tuje tiskovne agencije. Ponovil je, da se je Moskva pripravljena pogajati o pogojih za končanje vojne v Ukrajini.

»Bistvo vsega je politika naših geopolitičnih nasprotnikov, ki si prizadevajo razdreti Rusijo, zgodovinsko Rusijo. Vedno delujejo po načelu 'deli in vladaj'. Naš cilj je nekaj drugega – združiti ruski narod,« je dejal Putin v pogovoru za televizijo Rosija 1.

image_alt
V ruskem obstreljevanju Hersona 16 smrtnih žrtev

Ruski predsednik je tako znova uporabil koncept »zgodovinske Rusije«, po katerem naj bi bili Ukrajinci in Rusi en narod, in s katerim spodkopava suverenost Kijeva in upravičuje rusko ofenzivo v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Delujemo v pravi smeri, ščitimo svoje nacionalne interese, interese naših državljanov, naših ljudi,« je še dejal Putin.

Ob tem je znova zatrdil, da se je Moskva »pripravljena pogajati z vsemi udeleženci v tem procesu za iskanje sprejemljive rešitve« za konec konflikta v Ukrajini. Kijev in zahodne zaveznike Ukrajine je obtožil, da zavračajo sodelovanje v pogovorih.

image_alt
Papež ob božiču pozval h koncu nesmiselne vojne v Ukrajini

Putin je še izrazil prepričanje, da bodo »zagotovo uničili« najnaprednejše ameriške protiletalske raketne sisteme patriot, ki so jih ZDA obljubile Kijevu ob nedavnem obisku ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega v Beli hiši.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine