Quim Torra je 131. predsednik Katalonije

Zanj je glasovalo 66 poslancev, glasovanja so se vzdržali poslanci stranke CUP.
Fotografija: Petinpetdesetletni Quim Torra je bil izvoljen za predsednika Katalonije. FOTO: Lluis Gene/AFP
Odpri galerijo
Petinpetdesetletni Quim Torra je bil izvoljen za predsednika Katalonije. FOTO: Lluis Gene/AFP

Barcelona – Katalonski parlament je včeraj potrdil Quima Torro za novega katalonskega predsednika. Torra je bil izvoljen po tem, ko v soboto ni zbral dovolj glasov, saj so proti njemu glasovali tudi independentistični skrajni levičarji iz CUP.

Petinpetdesetletnega Quima Torro je na ponovnem glasovanju podprlo 66 poslancev Puigdemontove liste Skupaj za Katalonijo in leve ERC, medtem ko je 65 poslancev iz vrst strank Ciutadans, PSC, Comú Podem in PP glasovalo proti. Poslanci iz skrajno leve stranke CUP so se glasovanja vzdržali in tako omogočili izvolitev 131. predsednika Katalonije skoraj pet mesecev po regionalnih volitvah, ki so potekale 21. decembra.

Torro, ki prihaja iz stranke Skupaj za Katalonijo, je za predsednika avtonomne skupnosti predlagal nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont. Torra vztraja, da je odstavljeni Puigdemont »legitimen predsednik« Katalonije, in obljublja, da se bo še naprej boril za katalonsko neodvisnost. Čeprav se je v svojem nagovoru parlamenta pravnik in independentistični aktivist zavzel za raznovrstno in vključujočo Katalonijo, so mu opozicijski poslanci očitali pretekla nacionalistična stališča.

Independentist Quim Torra je v politiko vstopil decembra lani, ko je bil na Puigdemontovi listi Skupaj za Katalonijo izvoljen za poslanca. FOTO: Manu Fernandez/AP
Independentist Quim Torra je v politiko vstopil decembra lani, ko je bil na Puigdemontovi listi Skupaj za Katalonijo izvoljen za poslanca. FOTO: Manu Fernandez/AP


»Zgradili bomo katalonsko republiko,« je novoizvoljeni katalonski predsednik povedal v kratkem nagovoru po današnjem glasovanju. Obljubil je, da bo kljub prepovedi spoštoval rezultate referenduma, na katerem so Katalonci 1. oktobra lani podprli neodvisnost, in se boril za »neodvisno državo«.

Španski premier Mariano Rajoy je medtem pozval k »razumevanju in harmoniji«, a posvaril, da ne bo toleriral kakršnegakoli kršenja španske zakonodaje ali ustave.

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent (desno) je čestital novemu katalonskemu predsedniku Quimu Torri. FOTO: Lluis Gene/AFP
Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent (desno) je čestital novemu katalonskemu predsedniku Quimu Torri. FOTO: Lluis Gene/AFP


»Nočemo, da zloraba katalonskih institucij uniči našo avtonomijo, avtonomijo vseh Kataloncev,« je v imenu katalonskih poslancev stranke PSC izvolitvi Torre nasprotoval Miquel Iceta. Podobno meni Xavier Garcίa Albiol iz Ljudske stranke (PP), ki jo v Madridu vodi premier Mariano Rajoy. »Ulice so od vseh, od independentistov in tistih, ki se počutimo tako Katalonci kot Španci,« je dejal po navedbah katalonske La Vanguardie.


 

Komentarji: