Rim bo reševal banko Carige

Odločitev je vladajoči stranki Gibanje 5 zvezd in Liga, ki sta kritizirali podobna pretekla reševanja italijanskih bank, izpostavila obtožbam o hipokriziji.
Fotografija: Italijanska država bo zagotovila likvidnost banke Carige s kupovanjem njenih obveznic. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters
Odpri galerijo
Italijanska država bo zagotovila likvidnost banke Carige s kupovanjem njenih obveznic. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters

Odločitev italijanske vlade, da bo z davkoplačevalskim denarjem reševala prezadolženo banko Carige, nad katero je pred kratkim prevzela nadzor Evropska centralna banka, je v sosednji državi dvignila precej prahu, vladajoči stranki Gibanje 5 zvezd in Liga, ki sta kritizirali podobna pretekla reševanja italijanskih bank, pa izpostavila obtožbam o hipokriziji.

Vodja Lige in notranji minister Matteo Salvini je zavrnil kritike, češ da je vlada posredovala zato, da bi zavarovala premoženje komitentov desete največje banke v državi.

Italijanska država bo zagotovila likvidnost banke s kupovanjem njenih obveznic. Carige bo lahko po poročanju Reutersa prosila za državno pomoč v obliki »preventivne rekapitalizacije«. Podobno je Rim reševal banko Monte dei Paschi di Siena.

Komentarji: