Rožnati val na rdečem jugu

Demokrati so se v konservativnih državah izbirali liberalne kandidatke.
Fotografija: Na fotografiji provrženci Adamsove, ki je napovedala, da se ne namerava dobrikati belemu podeželju, temveč bo nagovarjala predvsem mlade in nebele Georgijce, ki zavzemajo vse večji delež prebivalcev. FOTO: Jessica Mcgowan/AFP
Odpri galerijo
Na fotografiji provrženci Adamsove, ki je napovedala, da se ne namerava dobrikati belemu podeželju, temveč bo nagovarjala predvsem mlade in nebele Georgijce, ki zavzemajo vse večji delež prebivalcev. FOTO: Jessica Mcgowan/AFP

Volilni torek je v ZDA prinesel novo serijo odločitev, kdo bo stranki zastopal na jesenskih kongresnih in lokalnih volitvah. Zgodba večera so liberalne kandidatke, ki so v demokratski poslanski tekmi izrinile uveljavljene sredinske politike, Georgia pa je dobila prvo temnopolto kandidatko za guvernerko države.
 
Priča smo volilnemu letu, v katerem so demokrati pred izzivom, ki le redko povzroča težave strankam v opoziciji – vlada, proti kateri nastopajo, ima preveč škandalov. Vmesne ameriške volitve, ko na glasovalnih lističih ni izbiranja predsednika, so predvsem odvisne od odziva najbolj okorelih volivcev obeh strank. Demokratom po poldrugem letu upora proti Donaldu Trumpu še ni zmanjkalo zagona, toda hkrati imajo ob kakofoniji nenehnih afer iz Bele hiše težave z osredotočanjem na eno samo jasno sporočilo.

V ponedeljek so oznanili, da naj bi to bilo »boljša kupčija za našo demokracijo«, podprto z obljubo o izboljšanju zakonodaje o financiranju kampanj, olajšanju pravice do udeležbe na volitvah ter okrepitvi zakonodaje o etičnem ravnanju odgovornih. Ponošena fraza o izsuševanju washingtonskega močvirja se obrača proti njenemu avtorju, saj želijo demokrati  Trumpu speljati obljube o sekanju korupcije in napovedujejo, da bodo v sedež ameriške demokracije vrnili poštenost in moralno pokončnost.
 

V času šovinističnega predsednika volivci naklonjeni ženskam

 
Kovanje demokratskega sporočila ni imelo močnega vpliva na torkove volilne odločitve, prej obratno, prej bodo včerajšnji rezultati vplivali na to, kako bo opozicijska stranka jeseni nagovarjala Američane. Znova se je pokazalo, da so volivci naklonjeni ženskam, ki so se v času šovinističnega predsednika odločile za kandidaturo, prav tako še vedno velja, da se izkušeni politični veterani srečujejo s porazi.

Največ medijske pozornosti je zbudila Stacey Abrams, prva temnopolta ženska, ki se bo v Georgiji na listi ene od dveh velikih strank potegovala za mesto guvernerke. FOTO: Jessica Mcgowan/AFP
Največ medijske pozornosti je zbudila Stacey Abrams, prva temnopolta ženska, ki se bo v Georgiji na listi ene od dveh velikih strank potegovala za mesto guvernerke. FOTO: Jessica Mcgowan/AFP


Jedro demokratskih volivcev se ne zmeni za želje njenega vrha po sredinskih kandidatih, ki bi imeli jeseni več možnosti v soočenju z republikanci. Največ medijske pozornosti je vzbudila Stacey Abrams, prva temnopolta ženska, ki se bo v Georgii na listi ene od dveh velikih strank potegovala za mesto guvernerke. Včeraj je zbrala več glasov kot nekdanja lokalna poslanka Stacey Evans, ki jo je podpiralo zmerno krilo stranke. Georgia je del Globokega juga, niza zveznih držav, kjer je bilo suženjstvo najbolj zakoreninjeno, zato jo jeseni čaka težka tekma proti belemu republikanskemu nasprotniku (desnica bo med dvema moškima izbirala julija).

Abramsova je napovedala, da se ne namerava dobrikati belemu podeželju, temveč bo nagovarjala predvsem mlade in nebele Georgijce, ki zavzemajo vse večji delež prebivalcev. Pri tem računa, da se z demografskimi spremembami redči konservativnost zvezne države. Pri tem bo morala preseči dva predsodka: volivci Georgie še nikoli niso izvolili  guvernerke, temnopolti kandidati pa doslej večinoma niso bili uspešni na ravni države. Toda to se zdi leto žensk številne uspešne kandidatke, ki se jih je prijelo ime rožnati val, kažejo, da so volivci pripravljeni glasovati zanje. V Kentuckyju je politična novinka, nekdanja mornariška pilotka Amy McGrath, premagala župana mesta Lexington Jima Graya, enega najbolj znanih politikov te zvezne države. Podobno so tudi po okrožjih konservativnega Teksasa, ki bi se lahko letos iz republikanske rdeče prelili v demokratsko modro, med demokrati prevladale ženske.

Več iz te teme:

Komentarji: