Tanki in oprema iz vzhodne Evrope uničeni

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 102. dan vojne.
Fotografija: Tanki na ulicah mesta Popasna v luganski regiji. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Odpri galerijo
Tanki na ulicah mesta Popasna v luganski regiji. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

14.20 Španija bo Ukrajini dobavila sodobne tanke

Španija namerava Ukrajini dobaviti sodobne bojne tanke, izdelane v Nemčiji, s čimer bo državi prvič zagotovila najsodobnejše zahodne tanke, je poročal španski časnik El Pais, ki se sklicuje na informacije obrambnega ministrstva v Madridu.

Tanki Leopard 2 A4 so trenutno v skladišču in jih bo treba pred napotitvijo pripraviti za uporabo. Ukrajinske tankovske posadke naj bi se sprva usposabljale v Litvi, pozneje pa v Španiji, poročanje časnika povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Madrid se prav tako pripravlja na dobavo baterije protiletalskih raket aspide italijanske proizvodnje, ki niso več v uporabi v španski vojski, še poroča El Pais.

13.15 Rusija trdi, da je v napadih na Kijev uničila vzhodnoevropska oklepna vozila

Ruska vojska je danes potrdila raketne napade na ukrajinsko prestolnico Kijev. Kot so sporočili iz Moskve, so bili v raketiranju Kijeva uničeni tanki T-72 in druga vojaška oprema, ki so jo Ukrajini dobavile vzhodnoevropske države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenkova je bila oprema, ki so jo uničili, v tovarni za popravilo železniških vagonov.

»Visoko natančne rakete dolgega dosega, ki so jih izstrelile ruske vesoljske sile na obrobje Kijeva, so uničile tanke T-72 iz vzhodnoevropskih držav in druga oklepna vozila, ki so bila v hangarjih za popravilo železniških vagonov,« je dejal Konašenkov.

Ukrajinsko prestolnico je davi pretreslo več eksplozij v mestnih četrtih Darnitski in Dniprovski, je sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko. Po podatkih ukrajinskega generalštaba so ruske sile davi izstrelile več raket na Kijev in njegova predmestja, pri tem je bila prizadeta vojaška in civilna infrastruktura.

Potem ko je Moskva opustila napad na prestolnico in se osredotočila na vzhodno Ukrajino, se je v zadnjih tednih v Kijevu ponovno vzpostavil relativni mir. Današnji napad je bil prvi takšen napad na prestolnico po 28. aprilu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah ruske vojske so v raketnih napadih uničili tudi več ciljev v regiji Doneck, med drugim v mestu Kramatorsk na vzhodu Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V napadih ruskega letalstva so bila uničena tudi skladišča streliva ter zbirne in poveljniške točke.

11.45 Putin: Moskva bo napadla nove tarče v primeru dobave raket dolgega dosega Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes posvaril, da bo Moskva napadla nove cilje, če bo Zahod Ukrajini dobavil rakete dolgega dosega. Dodal je, da je cilj sedanje dobave orožja podaljšanje konflikta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če bo Kijev dobil rakete dolgega dosega, »bomo sprejeli ustrezne sklepe in z našim orožjem udarili po ciljih, ki jih še nismo«, je dejal Putin, kot je razvidno iz odlomkov intervjuja, ki ga bo drevi predvajal ruski televizijski kanal Rossija-1. Pri tem ni opredelil območja, s katerega bi se Moskva odzvala, niti ni navedel, katere tarče bi lahko napadli.

Dodal je, da ima Zahod z dobavo orožja Ukrajini samo en cilj, in sicer čim dlje podaljšati oboroženi spopad.

Pred kioskom v Donecku. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Pred kioskom v Donecku. FOTO: Marko Djurica/Reuters

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je prejšnji teden odločila, da bo Ukrajini, ki se sooča z okrepljeno agresijo ruskih sil na vzhodu države, poslala napredne raketne sisteme, vključno z raketnim sistemom srednjega dosega himars, ki lahko hkrati izstreli več natančno vodenih raket in imajo doseg okrog 70 kilometrov.

Vendar je Biden v ponedeljek dejal, da ZDA v Ukrajino ne bodo pošiljale raketnih sistemov dolgega dosega, ki bi lahko zadevali cilje v Rusiji, čeprav je Kijev večkrat zaprosil za takšno orožje.

Putin je dejal, da ameriško orožje, dobavljeno Kijevu, za zdaj ni »nič novega«, in dodal, da ukrajinske sile že imajo podobne sovjetske ali ruske sisteme.

11.00 Ruska raketa nevarno blizu jedrske elektrarne

Po podatkih ukrajinske družbe za jedrsko energijo Energoatom se je ruska raketa nevarno približala jedrski elektrarni Južna Ukrajina, 350 kilometrov južno od Kijeva, poroča dpa.

Energoatom je Rusijo obtožil jedrskega terorizma. Ruski agresorji »še vedno ne razumejo, da lahko že najmanjši delček rakete, ki zadane delujočo elektrarno, povzroči jedrsko katastrofo in uhajanje sevanja,« je operater zapisal na Telegramu.

10.30 Evropski parlament prihodnji teden tudi o vojni v Ukrajini

Poslanke in poslanci bodo v torek popoldne z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom razpravljali o prizadevanjih EU za reševanje posledic vojne v Ukrajini za tretje države.

Ursula von der Leyen. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Ursula von der Leyen. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo parlamentu predstavila odločitev Bruslja o odobritvi poljskega načrta za okrevanje in odpornost. Poljska bo 23,9 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 11,5 milijard evrov v ugodnih posojilih prejela le, če bo izvedla reforme, potrebne za obstoj pravne države, je v četrtek v Varšavi sicer opozorila von der Leynova.

V sredo bodo poslanci ponovno razpravljali o Ukrajini, in sicer naj bi jim predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predvidoma tudi von der Leynova predstavila rezultate zadnjega izrednega vrha EU, na katerem so voditelji dosegli dogovor o šestem svežnju sankcij proti Rusiji, ki vključuje delni embargo na uvoz ruske nafte.

Na fotografiji: jedrska elektrarna Energodar. FOTO: Andrey Borodulin/Afp
Na fotografiji: jedrska elektrarna Energodar. FOTO: Andrey Borodulin/Afp

Parlament bo nagovoril tudi predsednik ukrajinske vrhovne rade, Ruslan Štefančuk, v okviru cikla razprav To je Evropa pa tudi irski premier Micheal Martin. To bo tretja v ciklu razprav, potem ko so marca poslanke in poslanci pozdravili estonsko premierko Kajo Kallas, maja pa so izmenjali mnenja z italijanskim predsednikom vlade Mariom Draghijem.

8.50 Kijev znova tarča ruskih raketnih napadov

Ukrajinsko prestolnico je davi pretreslo več eksplozij, je sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko. Po podatkih ukrajinskega generalštaba so ruske sile davi izstrelile več raket na Kijev in njegova predmestja, pri tem je bila prizadeta vojaška in civilna infrastruktura, poročajo tuje tiskovne agencije.

Doneck. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters Pictures
Doneck. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters Pictures

»Več eksplozij v mestnih četrtih Darnitski in Dniprovski. Službe gasijo požar,« je kmalu po tem, ko so se v Kijevu in več drugih mestih oglasile sirene, ki opozarjajo na možnost napadov iz zraka, na Telegramu sporočil Kličko.

Trenutno ni mrtvih zaradi raketnih napadov na infrastrukturo. En ranjenec je bil hospitaliziran. Službe na prizadetih območjih še vedno delajo, je dodal.

»Agresor še naprej izstreljuje rakete in izvaja napade na vojaško in civilno infrastrukturo naše države, zlasti v Kijevu,« je sporočila ukrajinska vojska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah ukrajinskih oblasti so rakete zadele tudi predmestje Brovari. Natančen obseg škode za zdaj ni jasen, gre pa za najhujši napad na območje glavnega mesta v zadnjih tednih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz Ukrajine so danes poročali o najmanj 11 mrtvih civilistih v regijah Lugansk in Doneck ter v mestu Mikolajiv na jugu države, poroča AFP.

Mesta na območju vzhodnega Donbasa, ki so v središču ruske ofenzive, so pod »stalnimi napadi iz zraka, artilerijskim in raketnim obstreljevanjem«, vendar ukrajinske sile držijo svoje položaje, je v soboto zvečer v videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Opozoril je, da v Severodonecku razmere ostajajo izjemno težke. Po njegovih besedah se bitka za mesto na vzhodu Ukrajine bije ulica za ulico.

Severodoneck je največje mesto v regiji Lugansk na območju Donbasa, ki je še vedno v ukrajinskih rokah. Ruska vojska trdi, da se nekatere ukrajinske vojaške enote umikajo iz Severodonecka, vendar je župan Oleksandr Strjuk v intervjuju, ki je bil predvajan na Telegramu, dejal, da so se ukrajinske sile prerazporedile in delajo vse, da bi ponovno vzpostavile popoln nadzor nad mestom.

Pred tem je guverner regije Lugansk Sergej Gajdaj dejal, da so Rusi zavzeli večino Severodonecka, vendar jih ukrajinske sile potiskajo nazaj.

Preberite še:

Komentarji: