Von der Leynova: Plačevanje plina v rubljih predstavlja kršenje sankcij

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 63. dan vojne.
Fotografija: Ursula von der Leyen. FOTO: Kenzo Tribouillard/Afp
Odpri galerijo
Ursula von der Leyen. FOTO: Kenzo Tribouillard/Afp

17.40 Putin: Na posredovanje v Ukrajini se bomo odzvali s svetlobno hitrostjo

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes znova zagrozil vsem državam, ki bi se vpletle v vojno v Ukrajini. »Če bo kdo od zunaj skušal posredovati v Ukrajini, se bomo odzvali s svetlobno hitrostjo,« je dejal na srečanju z ruskimi poslanci.

Dodal je, da imajo za odgovor na voljo »sredstva, kakršnih nima nihče«. In ne bomo se jih obotavljali uporabiti, če bo potrebno, je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Putin je še dejal, da so bile vse odločitve glede tega, kakšen bo odgovor, že sprejete, a podrobnosti ni navedel. To ni prva ruska grožnja Zahodu v zadnjem času. Zunanji minister Sergej Lavrov je ta teden posvaril pred tretjo svetovno vojno in dejal, da nevarnosti jedrskega spopada ne gre podcenjevati.

15.26 Rusija prepovedala vstop v državo 287 britanskim poslancem

Rusko zunanje ministrstvo je danes 287 poslancem spodnjega doma britanskega parlamenta prepovedalo vstop v državo. Gre za jasen odgovor na britansko uvrstitev 386 poslancev ruske dume na črn seznam zaradi vojne v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski spodnji dom ima skupaj 650 članov, med tistimi, ki so jih ruske sankcije prizadele, pa je 213 poslancev konservativcev in 74 laburistov. Ostale stranke niso bile prizadete, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ursula von der Leyen. FOTO: Kenzo Tribouillard/Afp
Ursula von der Leyen. FOTO: Kenzo Tribouillard/Afp

15.10 Von der Leynova: Plačevanje ruskega plina v rubljih predstavlja kršenje sankcij EU proti Rusiji

Plačevanje ruskega plina v rubljih, če to ni predvideno v pogodbi, predstavlja kršenje sankcij EU proti Rusiji, je danes v odzivu na ustavitev dobav Gazpromovega plina Poljski in Bolgariji povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Napovedala je takojšen, enoten in usklajen odziv EU na ustavitev dobav.

»Naše smernice so zelo jasne. Plačevanje v rubljih, če to ni predvideno v pogodbi, predstavlja kršenje naših sankcij,« je bila jasna von der Leynova. Pojasnila je, da je okoli 97 odstotkov pogodb o dobavi ruskega plina v evrih ali dolarjih. Rusko zahtevo za plačevanje v rubljih je označila za enostransko potezo, ki je v nasprotju s pogodbami. Podjetja, ki imajo pogodbe v evrih oziroma dolarjih, po njenih besedah ne smejo pristati na ruske zahteve. »To bi predstavljalo kršitev sankcij in s tem veliko tveganje za podjetja,« je poudarila. Tako se je odzvala na ustavitev dobav Gazpromovega plina Poljski in Bolgariji, za kar se je Rusija odločila, ker ga nista plačali v rubljih.

14.50 EU namerava ukiniti vse uvozne dajatve za Ukrajino

Evropska komisija je danes predlagala enoletno opustitev uvoznih dajatev za ves ukrajinski izvoz v Evropsko unijo. Predlog, ki je gesta podpore državi v vojni brez primere, predvideva tudi ukinitev vseh protidampinških ukrepov EU, ki veljajo za ukrajinski izvoz jekla. Da bi bil predlog sprejet, ga morata potrditi še Evropski parlament in Svet EU.

Namen ukrepa je ublažiti težave, s katerimi se ukrajinsko gospodarstvo sooča od začetka ruske invazije. Ukinitev vseh uvoznih dajatev bo tako pomagala povečati ukrajinski izvoz v EU in olajšati težak položaj ukrajinskih proizvajalcev in izvoznikov, je sporočila Evropska komisija.

14.11 Rusija izstopila iz Svetovne turistične organizacije ZN

Svetovna turistična organizacija ZN (UNWTO) je sporočila, da Rusija izstopa iz omenjene organizacije. Moskva je izstop napovedala pred glasovanjem o ukinitvi njenega članstva v tej organizaciji zaradi ruskega napada na Ukrajino. »Rusija je sporočila, da namerava izstopiti iz UNWTO,« je preko twitterja sporočila Svetovna turistična organizacija ZN in dodala, da ruska izključitev »začne veljati takoj«. Organizacija je marca napovedala, da želi Rusijo začasno izključiti zaradi njenega napada na sosednjo Ukrajino.

Odločitev morata na dvodnevni izredni generalni skupščini, ki so jo danes začeli v Madridu, potrditi dve tretjini 159 držav članic. Glasovanje bo kljub ruskemu izstopu vseeno potekalo, saj želi UNWTO s tem članicam omogočiti, da »povedo svoje mnenje«. Organ je sporočil, da se je prvič sestal, da bi obravnaval izključitev ene od svojih članic.

12.25 Poljska in Bolgarija Rusijo obtožili izsiljevanja

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes dejal, da njegova država ne bo popustila pred izsiljevanjem Rusije, ki je danes Poljski in Bolgariji prekinila dobavo plina. Tudi bolgarski premier Kiril Petkov je rusko dejanje označil za izsiljevanje. Iz drugih držav EU za zdaj ne poročajo o motnjah pri dobavi ruskega plina. Morawiecki je zatrdil, da Poljska od jeseni ne bo več potrebovala ruskega plina, ustavitev dobav pa je označil za neposreden napad na Poljsko ter na energetsko varnost celotne Evrope. Petkov pa je dejal, da je rusko izsiljevanje nesprejemljivo ter predstavlja grobo kršitev pogodb. »Pred tem ne bomo popustili,« je dodal.

image_alt
ZDA verjamejo, da lahko Ukrajina zmaga

11.54 V Pridnestrju odjeknili streli v bližini ruskega skladišča orožja

Notranje ministrstvo samooklicane Pridnestrske republike, separatistične regije v Moldaviji, je danes sporočilo, da so v vasi Kolbasna, kjer se nahaja rusko skladišče orožja, odjeknili streli, potem ko naj bi iz Ukrajine priletela brezpilotna letala. »Sinoči je bilo na nebu nad vasjo Kolbasna opaženih več brezpilotnih letal, ki so nad ozemlje Pridnestrja priletela iz Ukrajine,« je na svoji spletni strani sporočilo ministrstvo. Vas Kolbasna je le dva kilometra oddaljena od ukrajinske meje, v njej pa se nahaja skladišče približno 20.000 ton streliva, ki ga varujejo ruski vojaki. Ministrstvo pri tem dodaja, gre za največje skladišče streliva v Evropi.

10.54 Rusija trdi, da je v Ukrajini uničila veliko pošiljko orožja

Moskva, 27. aprila - Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so njihove sile v jugovzhodni Ukrajini z raketami dolgega dosega uničile veliko količino orožja, ki naj bi jo ukrajinske sile prejele od Zahoda. Konkretnih informacij o količini in vrsti orožja pa niso podali. »Na področju tovarne aluminija v Zaporožju smo z zelo natančnimi raketami dolgega dosega kalibr, ki so nameščene na morju, uničili hangarje z veliko pošiljko tujega orožja in streliva, ki so ga za ukrajinsko vojsko dobavile ZDA in evropske države,« je sporočilo rusko ministrstvo.

Novica prihaja v luči pogovorov o dolgoročnih varnostnih potrebah Ukrajine, ki so v torek na pobudo ZDA potekali v Nemčiji. Na varnostnem vrhu, na katerem so sodelovali ministri iz 40 držav članic in nečlanic zveze Nato, so razpravljali o dobavi orožja Ukrajini, pri čemer se je Washington zavezal, da bo znatno okrepil svojo pomoč ukrajinski vojski.

image_alt
Nekdanji finski premier: Z vsako rusko grožnjo podpora članstvu v Natu zraste

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer že večkrat zaprosil za konkretnejšo vojaško pomoč, da bi lažje odvrnili rusko napredovanje v Donbasu, vendar so zavezniki pri tem vselej previdni, saj se ne želijo neposredno vključiti v konflikt, ki bi se hitro lahko sprevrgel v vojaško konfrontacijo med Moskvo in zvezo Nato.

10.46 Cene plina v Evropi uvodoma poskočile za 21 odstotkov

Za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo maja je bilo ob začetku današnjega trgovanja potrebno odšteti 1374 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina oz. 21 odstotkov več kot v torek. Gre za posledico prekinitve dobave ruskega plina Poljski in Bolgariji, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Cene so se tekom dneva nekoliko umirile. Trenutno je za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF na borzi ICE treba odšteti 110,75 dolarja na megavatno uro, kar je 7,3 odstotka več kot v torek.

10.34 Bruselj: Ruska prekinitev dobave plina nov primer izsiljevanja

Ruska odločitev o enostranski prekinitvi dobave plina nekaterim članicam EU je nov poskus Moskve plin uporabiti kot sredstvo za izsiljevanje, je, potem ko je Gazprom danes ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Zatrdila je, da so bili na ta scenarij pripravljeni. Ruski ukrep je označila za nesprejemljiv in neupravičen ter dodala, da je to nov dokaz, kako nezanesljiv dobavitelj je Rusija.

Rusija je sporočila, da so dobavo zemeljskega plina prekinili, ker ga Poljska in Bolgarija nista plačali v rubljih, kot to zdaj zahteva Rusija. Gazprom je še zagrozil z zmanjšanjem dobav Evropi, če bosta državi plin jemali iz tranzitnih plinovodov. Von der Leynova je zatrdila, da iščejo alternative pri dobavah plina ter delajo na zapolnitvi skladišč plina po EU. Dejala je, da imajo članice načrte za take primere, se usklajujejo in so solidarne med seboj. Prav zdaj poteka sestanek usklajevalne skupine, na katerem bodo uskladili odziv EU, je dodala v sporočilu za javnost.

Poraba plina je zdaj manjša kot pozimi. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Poraba plina je zdaj manjša kot pozimi. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

09.03 Ruske sile zavzele več vasi na vzhodu Ukrajine

Ukrajina je danes sporočila, da so ruske sile na vzhodu države v regiji Donbas, kjer izvajajo ofenzivo, zavzele več vasi. Po navedbah ukrajinskega obrambnega ministrstva so zavzele kraja Velika Komišuvaha in Zavodi na območju regije Harkov ter kraja Zarišne in Novotošhivsk v doneški regiji. Po navedbah ameriškega think-tanka ISW, ki ga povzema BBC, Rusija počasi napreduje, ruske sile se zdaj, za razliko od začetne faze vojne, premikajo bolj metodično in počasneje, odločitve pa so bolj premišljene.

Ruske sile se soočajo z ukrajinsko obrambo, ki pa je v bližini Harkova na severovzhodu države manj trdna kot na vzhodu, kjer so ukrajinske sile položaje utrjevale že od izbruha spopadov v Donbasu leta 2014. Po navedbah britanskih obveščevalcev, ki jih prav tako povzema BBC, pa Kijev še naprej nadzoruje večino ukrajinskega zračnega prostora, saj Rusiji ni uspelo do konca uničiti ukrajinske zračne obrambe. Rusija sicer svoje aktivnosti v zraku osredotoča na jug in vzhod Ukrajine, ima pa omejen dostop do severnega in zahodnega dela, kjer lahko napada le od daleč.

Britanski obveščevalci še navajajo, da v Mariupolju ruske sile uporabljajo bombe, ki so manj natančne ter pogosteje povzročajo civilne žrtve.

Ukrajinka se poslavlja od soproga. FOTO: Stringer Reuters
Ukrajinka se poslavlja od soproga. FOTO: Stringer Reuters

08.22 Iz Rusije poročajo o požaru in aktiviranju zračne obrambe ob meji z Ukrajino

Ruske oblasti so danes sporočile, da je zagorelo v skladišču orožja blizu meje z Ukrajino, ponoči pa so se sprožili sistemi zračne obrambe v regijah Kursk in Voronež ob meji z Ukrajino. Moskva že nekaj časa obtožuje Ukrajino, da napada njeno ozemlje, ter zato grozi z novimi napadi na Kijev. Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je danes sporočil, da je požar izbruhnil v skladišču orožja v vasi Stara Nelidovka, ki je kakih 20 kilometrov oddaljena od ukrajinske meje. Dodal je, da so požar pogasili, žrtev pa ni. Kaj je bil vzrok požara, ni sporočil.

Guvernerja regij Kursk in Voronež pa sta sporočila, da so se ponoči aktivirali sistemi zračne obrambe. Guverner Kurska Roman Starovojt je na Telegramu sporočil, da ni bilo žrtev, medtem ko je njegov kolega iz Voroneža Aleksander Gusev zatrdil, da je njihov sistem uspešno uničili manjši izvidniški dron. Že v ponedeljek je Rusija poročala o požaru v skladišču goriva v kraju Brjansk, prav tako ob meji z Ukrajino.

08.05 Zahod pripravlja na morebitno rusko blokado podaljšanja misije v BiH

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na zaslišanju o proračunu v ameriškem senatu v torek dejal, da je Zahod pripravljen, če bo Rusija v Varnostnem svetu ZN blokirala podaljšanje misije EU v Bosni in Hercegovini (Eufor). Rusija se je upirala že zadnjemu podaljšanju misije za leto dni lani novembra, tokrat pa lahko zaradi sankcij po napadu na Ukrajino zlorabi svojo pravico do veta. Rusija je v Bosni in Hercegovini povsem na strani bosanskih Srbov in podpira njihovega vodjo Milorada Dodika, ki si prizadeva za razbitje federacije, ustanovljene po mirovnem sporazumu v Daytonu leta 1995.

Blinken je dejal, da je nadaljevanje prisotnosti mednarodnih sil v Bosni in Hercegovini bistvenega pomena za varnost, zaradi česar pripravljajo načrt za primer ruskega veta v novembru. Rusija tudi ne priznava novega visokega predstavnika mednarodne skupnosti za BiH Christiana Schmidta, ki je na tem položaju nasledil Valentina Inzka. Schmidt se na to ne ozira in je razveljavil zakon Republike srbske za prevzem državne lastnine na svojem ozemlju, ki bi še bolj oslabil centralno vlado v Sarajevu, česar si želi Dodik.

Tudi v Bolgariji so zagotovili, da zaradi morebitne ustavitve dobave ne bodo imeli težav. FOTO: Agencja Gazeta Reuters
Tudi v Bolgariji so zagotovili, da zaradi morebitne ustavitve dobave ne bodo imeli težav. FOTO: Agencja Gazeta Reuters

07.30 Rusija ustavila dobavo plina Poljski in Bolgariji

Rusija je danes, kot je napovedala, ustavila dobavo zemeljskega plina Poljski. Ruska družba Gazprom je ob tem zagrozila z dodatnim zmanjšanjem količin plina v Evropo, če bosta državi jemali plin iz tranzita. »Bolgarija in Poljska sta tranzitni državi. Če bosta nedovoljeno jemali ruski plin iz količin, namenjenih drugim državam, bomo zmanjšali dobavo za količino v višini odvzetega plina,« so sporočili iz ruske družbe. Poljska ministrica za podnebje Anna Moskwa je potrdila, da od jutranjih ur plin po plinovodu Jamal ne prihaja več. Rusija je že v torek sporočila, da bo Poljski in Bolgariji danes ustavila dobavo plina, ker nista izpolniti zahteve po plačilu plina v rubljih.

Poljske oblasti so v torek zagotovile, da se je država pripravljala na takšen scenarij in da so skladišča plina trenutno napolnjena 76-odstotno, medtem ko so bila pred leto dni napolnjena 39-odstotno. Poleg tega je poraba plina zdaj manjša kot pozimi. »V poljskih domovih ne bo primanjkovalo plina,« je sporočila Anna Moskwa. »Že od prvega dne vojne v Ukrajini trdimo, da smo pripravljeni na popolno neodvisnost od ruskih surovin,« je dodala.

Tudi v Bolgariji so zagotovili, da zaradi morebitne ustavitve dobave ne bodo imeli težav. Kremelj je po uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino države EU opozoril, da jim bo prekinil dobavo plina, če ne bodo plačevale v rubljih z ruskih računov.

Že v ponedeljek je Rusija poročala o požaru v skladišču goriva v kraju Brjansk, prav tako ob meji z Ukrajino. FOTO: Serhii Nuzhnenko/Reuters
Že v ponedeljek je Rusija poročala o požaru v skladišču goriva v kraju Brjansk, prav tako ob meji z Ukrajino. FOTO: Serhii Nuzhnenko/Reuters

Konec marca je ruski predsednik Vladimir Putin od držav EU zahteval, da v prihodnje ruski plin plačujejo v rubljih. Kupcem ruskega plina so nato v Moskvi svetovali, da odprejo račun pri ruski banki Gazprombank in nanj položijo denar v dolarjih in evrih tako kot doslej, Gazprombank pa bo ta denar nato pretvorila v rublje in ga nakazala energetskemu podjetju Gazprom. Evropska komisija je pred dnevi sporočila, da podjetja iz EU lahko kljub zahtevi Rusije, da morajo za plin po novem plačevati v rubljih, še naprej kupujejo ruski plin, ne da bi pri tem kršila sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedla EU. Podjetjem je predlagala, da plačila poravnajo v evrih ali dolarjih, ki se šele nato pretvorijo v rusko valuto.

Preberite še:

Komentarji: