Ruski raketi zadeli Poljsko, najmanj dve osebi mrtvi

V domnevnem napadu na ozemlje članice Nata sta umrli dve osebi, okoli sto raket je medtem zadelo cilje v Ukrajini.
Fotografija: To fotografijo sta v povezavi z domnevno zadetimi kraji na Poljskem objavila slovaški Dennik in angleški Guardian. FOTO: Wow - Wolski O Wojnie/Twitter
Odpri galerijo
To fotografijo sta v povezavi z domnevno zadetimi kraji na Poljskem objavila slovaški Dennik in angleški Guardian. FOTO: Wow - Wolski O Wojnie/Twitter

Visoki predstavnik ameriških obveščevalnih služb je naznanil, da so ruske rakete zadele Poljsko, članico Nata, pri čemer sta bili ubiti dve osebi, kar bi lahko pomenilo zelo resno zaostritev razmer, poročajo tuji mediji. Izstrelka iz Rusije sta domnevno preletela mejo med Ukrajino in Poljsko in zadela obmejno poljsko vas Przewodow. Iz Bele hiše in Pentagona so medtem sporočili, da navedbe ne morejo potrditi. Poljski premier Mateusz Morawiecki je sklical izredno sejo vladnega sveta za nacionalno varnost, po seji je Poljska razglasila povečano pripravljenost dela oboroženih sil.

image_alt
Kijev v temi, ljudje v zakloniščih

Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi že zanikalo, da bi na Poljsko priletele ruske rakete, in poročila označilo za »namerno provokacijo«. »Izjave poljskih medijev in uradnikov o domnevnem padcu 'ruskih' raket na območju Przewodowa so namerna provokacija z namenom zaostrovanja razmer. Z ruskimi raketami niso bili izvedeni nobeni napadi na cilje v bližini ukrajinsko-poljske državne meje. Razbitine, ki so jih objavili poljski mediji s prizorišča v vasi Przewodow, nimajo nobene zveze z ruskim orožjem,« so sporočili.

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva general Pat Ryder je dejal le, da so ZDA seznanjene s poročili, da sta domnevno dve ruski raketi zadeli lokacijo na Poljskem blizu meje z Ukrajino, vendar za zdaj nimajo dokazov, ki bi ta poročila potrdila.

Okoli polnoči je Poljsko zunanje ministrstvo potrdilo, da je eksplozijo povzročil izstrelek ruske izdelave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na pogovor so poklicali ruskega veleposlanika v Varšavi. 

Ostanki rakete, ki so jo sestrelile ukrajinske sile?

Novinar poljskega Radia ZET, ki je sprva pisal, da so Poljsko zadele ruske rakete, je medtem objavil, da so njegovi viri iz poljske vojske mnenja, da je šlo verjetno za ostanke rakete, ki so jo sestrelile ukrajinske sile.

Madžarski premier Viktor Orbán je zaradi poročil, da je raketa zadela Poljsko, že sklical obrambni svet, poroča AFP. Estonsko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da so novice s Poljske »najbolj skrb vzbujajoče«, in izjavilo, da je Estonija pripravljena braniti »vsak centimeter Natovega ozemlja«. 

Če bo potrjeno, da so ruske rakete padle na poljsko ozemlje, bo to prvi tovrstni incident v skoraj devetmesečni ruski vojni v Ukrajini in bo pomenil dramatično zaostrovanje konfrontacije Moskve z Zahodom, saj je Poljska članica zveze Nato. Na Poljskem je že nastanjenih okoli 10.000 vojakov ZDA.

Ogromno ruskih raket nad Ukrajino

Ruske sile so na cilje v Ukrajini po navedbah Kijeva danes izstrelile približno sto raket. Glavna tarča so bili objekti kritične infrastrukture. Po navedbah Kijeva gre za najbolj obsežne napade na energetsko infrastrukturo od začetka vojne. Brez električne energije je ostalo več kot sedem milijonov gospodinjstev. V prestolnici Kijev so rakete zadele dve stanovanjski zgradbi in terjale najmanj eno smrtno žrtev. Po vsej Ukrajini pa je bil razglašen alarm zaradi nevarnosti zračnih napadov.

Rusija je danes na Ukrajino izstrelila približno sto raket. FOTO: Stringer Reuters
Rusija je danes na Ukrajino izstrelila približno sto raket. FOTO: Stringer Reuters

Izpad elektrike pa ni prizadel le več mest v Ukrajini, temveč tudi v Moldaviji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »V delih Moldavije se dogajajo izpadi električne energije zaradi ruskih izstrelkov, ki so zadeli ukrajinska mesta in vitalno infrastrukturo,« je na twitterju zapisal zunanji minister Nicu Popescu. Pri tem je poudaril, da vsaka bomba, ki pade na Ukrajino, prizadene tudi Moldavijo, in hkrati Rusijo pozval, naj nemudoma preneha z napadi.

Preberite še:

Komentarji: