S plačili položnic Slovenci radi odlašamo

Slovenci med Evropejci z največ zamudami pri plačilu obveznosti. Na vrhu lestvice "mesečnih neplačnikov" so Grki.
Fotografija: Delež zamudnikov pri mesečnem plačilu je najvišji v Grčiji, najnižji v Nemčiji. Foto: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
Delež zamudnikov pri mesečnem plačilu je najvišji v Grčiji, najnižji v Nemčiji. Foto: Dejan Javornik/Slovenske novice

Luxembourg - Slovenci sodijo med državljane EU z največ zamudami pri plačilu rednih obveznosti, kot so obroki posojil, najemnine in položnice, kažejo pred dnevi objavljeni podatki Eurostata. V EU v povprečju s plačilom obveznosti zaostaja 10,4 odstotka ljudi, v Sloveniji pa okoli 17 odstotkov. Delež je najvišji v Grčiji, najnižji v Nemčiji.

V Grčiji tako s plačilom rednih obveznosti, kot so npr. obroki (stanovanjskih) posojil, najemnine, položnice in obroki leasinga, po podatkih evropskega statističnega urada zamuja skoraj polovica (približno 48 odstotkov) prebivalcev.

Finančno še vedno močno oslabljeni Grčiji sledi najrevnejša članica EU Bolgarija, kjer je delež pri nekaj več kot 34 odstotkih, za njo pa se uvrščata Ciper in Hrvaška z nekaj manj kot 27-odstotnim oz. nekaj več kot 26-odstotnim deležem.

Hrvaški z okoli 20-odstotnim deležem sledi Romunija, približno odstotno točko nižji je delež na Madžarskem, nato pa je na lestvici najti že Slovenijo, kjer s plačili rednih obveznosti zamuja okoli 17 odstotkov prebivalcev. Podatek je zanimiv tudi v luči dejstva, da sodijo slovenska gospodinjstva med najmanj zadolžena in najbolj varčna v EU.
 

Nemci in Čehi najbolj skrbni plačniki mesečnih obveznosti v EU


Povprečni delež ljudi z zamudami pri plačilih v EU je pri 10,4 odstotka. Izraziteje nad povprečjem so še v Latviji in na Irskem, okoli njega pa se nahajajo Poljska, Finska, Litva, Italija, Španija in Malta.

Najnižji delež je v Nemčiji in na Češkem, pri nekaj nad štirimi odstotki. Okoli petodstoten je delež na Nizozemskem, Švedskem in Danskem.

Glavni razlog za visoko slovensko uvrstitev niso zamude pri plačilih obrokov hipotekarnih posojil in najemnin, kar gre najverjetneje razumeti tudi v luči omenjene razmeroma nizke zadolženosti in visokega deleža lastniških nepremičnin.
Povprečni delež Evropejcev z zamudami je pri 3,5 odstotka, Slovenija pa je nekoliko pod povprečjem. Tudi v tem primeru je daleč najvišji delež v Grčiji (pri okoli 15 odstotkih), sledijo pa Ciper (okoli devet odstotkov) in Španija ter Francija z okoli petodstotnim.

Na drugi strani je delež z nekaj manj kot enim odstotkom najnižji v Romuniji, na Hrvaškem, Poljskem, Irskem in v Litvi z nekaj nad enim odstotkom ter v Nemčiji z 1,6 odstotka.

Komentarji: