Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sanchez ostaja v priporu

Sodišče je zavrnilo izpustitev iz zapora, katalonski parlament pa bo jutri ponovno razpravljal o njegovi kandidaturi za voditelja.
Poskus, da bi Sancheza za novega katalonskega voditelja imenovali minuli mesec, je propadel, ker mu špansko sodišče tudi takrat ni odobrilo izpustitve iz zapora. FOTO: Gabriel Bouys/AFP
Poskus, da bi Sancheza za novega katalonskega voditelja imenovali minuli mesec, je propadel, ker mu špansko sodišče tudi takrat ni odobrilo izpustitve iz zapora. FOTO: Gabriel Bouys/AFP
Be. B., STA
12. 4. 2018 | 18:45
12. 4. 2018 | 21:18
1:44
Madrid - Jordi Sanchez, ki je v priporu po oktobrskem referendumu o samostojnosti Katalonije, ostaja v priporu. Špansko sodišče je namreč danes zavrnilo, da bi Sancheza, kandidata za predsednika Katalonije, izpustili iz zapora in bi lahko prisegel kot katalonski voditelj, poroča AFP. Špansko pravosodje mu očita upor, zaradi česar mu grozi dolgoletna zaporna kazen.

Katalonski parlament bo v petek kljub propadlemu prvemu poskusu ponovno razpravljal in glasoval o Sanchezovi kandidaturi.

Poskus, da bi Sancheza za novega katalonskega voditelja imenovali minuli mesec, je propadel, ker mu špansko sodišče tudi takrat ni odobrilo izpustitve iz zapora. Potem ko je odbor Združenih narodov za človekove pravice konec marca sprejel resolucijo, v kateri je Španijo pozval, naj Sanchezu zagotovi uresničevanje njegovih političnih pravic, ga je predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent v začetku meseca ponovno predlagal za katalonskega predsednika.

Sodnik vrhovnega sodišča Pablo Llarena je ob ponovni zavrnitvi za izpustitev na prostost to pojasnil z dejstvom, da obstajajo znaki, da bi Sanchez lahko »kršil ustavno ureditev«. Hkrati je utemeljil, da je omejitev Sanchezovih političnih pravic upravičena s tveganjem, ki bi ga njegova izpustitev predstavljala za »kolektivne pravice vse preostale skupnosti«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine