Savdska prelomnica med Trumpom in kongresom

Kljub dokazom, da je princ Mohamed bin Salman odgovoren za novinarjevo smrt, Trump brani zaveznika.
Fotografija: Surovi obračun z novinarjem Džamalom Hašodžijem na savdskem konzulatu v Istanbulu še vedno povzroča proteste. V petek so se spomnili nanj pred istanbulsko mošejo Fatih. FOTO AFP
Odpri galerijo
Surovi obračun z novinarjem Džamalom Hašodžijem na savdskem konzulatu v Istanbulu še vedno povzroča proteste. V petek so se spomnili nanj pred istanbulsko mošejo Fatih. FOTO AFP

Ameriški predsednik se znova zateka k relativizmu, da nihče ne pozna prave resnice, kot ga uporablja ob iskanju opravičil za ruskega kolega Vladimirja Putina. Donald Trump tokrat brani savdskega prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana ter znova zanika in dvomi o ugotovitvah svojih obveščevalcev. Ti menijo, da je princ naročil krvavi umor oporečnika Džamala Hašodžija.

Ameriška vlada naj bi danes objavila poročilo o Hašodžijevi smrti, pri čemer imajo velike težave s tem, kako zadovoljiti predsednika, ki je v nedeljo ponavljal, da mu je princ Mohamed bin Salman večkrat zagotovil, da ni vedel za načrtovani umor, ter na drugi strani upoštevati analizo obveščevalne agencije Cia, da je princ najverjetneje ukazal krvavi obračun. Zagato je ponazorila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Heather Nauert, ko se je po razkritju za vlado nerodnih obveščevalnih ugotovitev izvijala z besedami, da še niso sprejeli dokončnega sklepa o odgovornosti savdskega vodstva.

Razmere so precej bolj jasne v kongresu, kjer so že nekaj časa trdno prepričani o krivdi MbS, kot je savdski princ znan javnosti. Republikanski senator Lindsey Graham ga je v nedeljo znova ostro obsodil ter dejal, da ne verjame razlagi o njegovi nevpletenosti. »Savdska Arabija je naša pomembna zaveznica, toda prestolonaslednik je nerazumen, neuravnovešen, naredil je veliko škode odnosom med državama in nikoli več ne nameravam sodelovati z njim,« je dejal vplivni politik in poudaril, da se bo z vsemi močmi zavzel za to, da bodo krivdo dokazali princu. Demokratski senator Ron Wyden je včeraj pozval obveščevalno skupnost, naj tudi uradno objavi svoje ugotovitve, ki jih je v petek razkril Washington Post.
 

Osamljena Bela hiša


Ameriški obveščevalci menijo, da je savdski princ naročil umor oporečnika Džamala Hašodžija. FOTO Reuters
Ameriški obveščevalci menijo, da je savdski princ naročil umor oporečnika Džamala Hašodžija. FOTO Reuters
Ne predsednik ne njegovi najožji svetovalci za zdaj niso pokazali pripravljenosti, da obrnejo hrbet tesnemu zavezniku. Trump je vnaprej nekoliko razvrednotil pričakovano poročilo njegove vlade, saj po njegovih besedah nikoli ne bodo poznali prave resnice. Vlada se je ujela v lastno past, saj je svojo bližnjevzhodno strategijo zasnovala na sodelovanju z Riadom. Tako pritisk na Iran kot mirovni proces med Izraelom in Palestinci temelji na 33-letnem princu, ki je hkrati podmazal odnose z nakupom za 110 milijard dolarjev ameriškega orožja (po vojaških evidencah so ga doslej prodali le za 14,5 milijarde dolarjev).

Bela hiša je prejšnji teden imenovala novega ameriškega veleposlanika v Savdski Arabiji, uglednega upokojenega generala Johna Abizaida, kar je dodatno znamenje ustvarjanja tesnih vezi z režimom na področju varnostne politike. Trumpove nedeljske izjave po besedah Brucea Riedla, strokovnjaka za Savdsko Arabijo v mnenjski organizaciji Brookings Institution, kažejo, v kakšnih težavah se je znašel vladni vrh, saj bodo le s težavo zanikali bin Salmanovo odgovornost.

Ameriška vlada je čedalje bolj osamljena v njegovi obrambi, saj se strokovnjaki za Bližnji vzhod bolj ali manj strinjajo, da se umor Hašodžija na konzulatu v Istanbulu ni mogel zgoditi brez prinčeve odobritve, ki ima v avtoritarni kraljevini vse niti v svojih v rokah. Podobno velja za mednarodno prizorišče, EU je od Savdijcev zahtevala »popolno jasnost« pri preiskavi primera, celo novi zaveznik Riada Izrael javno ne brani bin Salmana.
 

Podkupovanje z Jemnom


Smrt savdskega oporečnika je med ameriškimi kongresniki sprožila pozive za konec tragedije v Jemnu. FOTO AP
Smrt savdskega oporečnika je med ameriškimi kongresniki sprožila pozive za konec tragedije v Jemnu. FOTO AP
Ob čedalje večjem pritisku v kongresu se zdi, da bo Trump doma kljub trudu težko obranil zaveznika. Republikanski senator Bob Corker, ki vodi odbor za zunanjo politiko, je zahteval, naj Bela hiša »jasno in kredibilno« ugotovi, kdo je odgovoren za umor novinarja, še preden bodo Savdijci usmrtili pet od 18 sokrivcev za istanbulsko operacijo, saj so ti po Corkerjevih besedah le izvajali prinčeve ukaze. Po nekaterih ugibanjih bo Bela hiša poskusila preusmeriti pozornost kongresnikov na Jemen. »Hašodžijev umor je v obeh strankah spodbudil gibanje za ustavitev vojne v Jemnu,« je poudaril Riedel. Hkrati je pokojni novinar v zadnji objavljeni kolumni pozval h končanju krvavega jemenskega obračuna.

Ameriška vojska je ustavila pomoč pri dotakanju goriva v zraku savdskim letalom, ki bombardirajo hutijevske upornike v Jemnu. Ti so včeraj izrazili pripravljenost na pogajanja. Toda strokovnjaki za Savdsko Arabijo so zatrdili, da bi hiter umik iz Jemna omajal prinčevo podobo v kraljevini, zato da bo to težavna pot. »Jasno je, da vlada poskuša podkupiti kongres z mirom v Jemnu. Toda to ne bo odstranilo osnovne težave, da je Mohamed bin Salman sila, ki meče iz ravnotežja celotno regijo,« je za New York Times poudaril Riedel.

Preberite še: