Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Šef kitajskega konglomerata padel v smrt: kaj bo s prezadolženo družbo?

57-letni bogataš se je hotel slikati v Provansi, a je padel 15 metrov globoko in umrl. 
Wang Jian FOTO: Reuters
Wang Jian FOTO: Reuters
S. S.
5. 7. 2018 | 10:06
5. 7. 2018 | 10:13
1:43
Predsednik uprave enega največjih kitajski konglomeratov HNA je padel na službeni poti v francoski Provansi in umrl. 57-letni Wang Jian je padel 15 metrov globoko, ko mu je spodrsnilo na robu zidu, kjer se je hotel slikati.

Usodni zid, kjer je spodrsnilo kitajskemu bogatašu. FOTO: Reuters
Usodni zid, kjer je spodrsnilo kitajskemu bogatašu. FOTO: Reuters


HNA, ki ima med drugim v lasti letalsko družbo Hainan, je nekoč simboliziral kitajski apetit po lastninjenju zunaj lastnih meja.

HNA, ki je nakupoval hotele, nepremičnine, finančne ustanove in tako naprej ter za to zapravil okoli 45 milijard evrov, je zdaj ena najbolj zadolženih družb v državi, navaja Guardian. Gre za eno izmed podjetjih, ki veliko tvega pri investicijah, a je tako veliko, da nanj pravzaprav ni nihče pozoren – dokler ni prepozno.

Zdaj zaradi prezadolženosti predstavlja resno nevarnost za kitajsko gospodarstvo. Pod pritiski regulatorjev je moral HNA začeti prodajati deleže v Deutsche Bank in hotelski verigi Hilton.

Konglomerat še zdaleč ni rešen težav, kar je pokazal propadel posel nakupa avstralskega logističnega podjetja za okoli 200 milijonov evrov, saj je imel HNA likvidnostne težave. Lani so novozelandski regulatorji zaradi vprašanj o finančni stabilnosti preprečili nakup lizing podjetja.  

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine