Septembra bo prva parada ponosa v BiH

Prva parada ponosa bo 8. septembra v Sarajevu, pobudo pa so skupaj zagnali aktivisti iz več mest v BiH.
Fotografija: V BiH doslej niso poskusili organizirati parade ponosa. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Odpri galerijo
V BiH doslej niso poskusili organizirati parade ponosa. FOTO: Tyrone Siu/Reuters

8. septembra se bo v Sarajevu odvila prva parada ponosa, so danes potrdili organizatorji. Kot poroča dnevnik Nezavisne novine, se je na pobudo petnajstih posameznikov oblikovala iniciativa, ki združuje aktiviste iz Prijedora, Banjaluke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle in ostalih delov države.

»Parada ponosa je sinonim za boj proti nasilju, zahteva enak dostop do javnega prostora, kot ga uživajo drugi državljani BiH,« je na današnji novinarski konferenci poudaril Branko Čulibrk, član organizacijskega odbora. 

»Parada ponosa je eden najpomembnejših aktivističnih dogodkov, že v preteklosti pa se je pokazalo, da lahko povzroči hitre pozitivne spremembe ter doprinese veliko k boljšemu življenju predstavnikov skupnosti LGBT. Ne borimo se samo za našo svobodo, temveč za svobodo vseh oseb, ki so diskriminirane,« je pojasnila aktivistka Lejla Huremović iz nevladnega združenja sarajevski odprti center (SOC) ter dodala: »LGBT osebe so vsak dan izpostavljene diskriminaciji, tako v družini, službi, v institucijah ter tudi na ulici. Naš organizacijski odpor pa spoštuje principe antifašizma, solidarnosti, nenasilne komunikacije in enakopravnosti.«



Napoved parade ponosa morajo predstavniki organizacijskega odbora sicer še predati Ministrstvu za promet ter Ministrstvu notranjih zadev kantona Sarajevo. Napoved prve parade ponosa je bila drugače na spletnih portalih že deležna komentarjev z grožnjami ter pozivov k nasilju. 

Preberite še:

Komentarji: