Skrajno desno divjanje, skrajno leva glasba

Afganistanskemu morilcu, ki naj bi bil mladoleten, za umor 15-letnice manj kot devet let zapora.
Fotografija: Protestniki s fotografijo ubitega Hilliga. FOTO: Jens Meyer/Ap
Odpri galerijo
Protestniki s fotografijo ubitega Hilliga. FOTO: Jens Meyer/Ap

Berlin – Po delno nasilnih demonstracijah skrajnih desničarjev v saškem Chemnitzu se v Nemčiji sprašujejo, ali si tretja največja stranka bundestaga AfD ne zasluži nadzora urada za zaščito ustavnega reda. Dileme pa vzbujajo tudi nekateri na skrajni levici.

Alternativa za Nemčijo je bila ena od organizatoric sobotnih skrajno desnih demonstracij po uboju nemškega državljana Daniela Hilliga, za katerega obtožujejo 22-letnega iraškega migranta in njegovega leto dni starejšega sirskega pomagača. Skupaj z gibanjem »domoljubnih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda« Pegida se je AfD priključila organizaciji »Pro Chemnitz«, ki je pred dobrim tednom dni v tretjem največjem mestu vzhodnonemške Saške vodila še bolj nasilne prve demonstracije. Skrajni desničarji in nogometni huligani so tedaj zasledovali in pretepali tujce in levičarje, priče pa so zabeležile tudi več primerov pozdravljanja z dvignjeno roko v nacističnem slogu.

A so preiskave proti domnevno nacističnim strankam že doslej zahtevale visok prag protiustavnosti, zato tudi nekateri politiki sredinskih strank opozarjajo, da bi takšen postopek AfD prinesel le še več simpatij med deli prebivalstva. Pri uradu že nadzorujejo pomladka te stranke iz Bremna in Spodnje Saške. Kako razdeljena je osrednja evropska država, pa dokazujejo tudi demonstracije nasprotnikov skrajnih desničarjev.

Po delno nasilnih demonstracijah skrajnih desničarjev v saškem Chemnitzu se v Nemčiji sprašujejo, ali si tretja največja stranka bundestaga AfD ne zasluži nadzora urada za zaščito ustavnega reda. FOTO: Jens Meyer/Ap
Po delno nasilnih demonstracijah skrajnih desničarjev v saškem Chemnitzu se v Nemčiji sprašujejo, ali si tretja največja stranka bundestaga AfD ne zasluži nadzora urada za zaščito ustavnega reda. FOTO: Jens Meyer/Ap


Ne le v Chemnitzu, kjer se jih je v soboto zbralo več tisoč, v nedeljo je šlo v Hamburgu na ceste okrog dvajset tisoč ljudi in v Berlinu okrog 2500, nekaj tudi v Kölnu, Frankfurtu in Duisburgu. A so ti v organizaciji katoliških in protestantskih organizacij zahtevali sprejem migrantov z reševalnih ladij v Sredozemlju, čemur nasprotujejo tudi številni sredinsko usmerjeni Nemci. Bojijo se, da bi takšni koraki le še pospešili izseljevanje iz Afrike in drugod v iskanju boljšega življenja v Nemčiji in Evropi.

Brez kontroverznosti ni bil niti ponedeljkov koncert v Chemnitzu proti skrajno desničarskemu divjanju s sloganom #wirsindmehr – mi smo več. Organizatorji so hoteli s tem pokazati nestrinjanje z nacionalističnim razumevanjem nemškega naroda, a so poleg bendov Kraftklub, Die Toten Hosen in drugih povabili tudi skupino Feine Sahne Fischfilet. Ta ni razvpita le zaradi ribe in smetanove omake v svojem imenu, ampak so v preteklosti preiskovali njihovo bližino radikalni skrajni levici, v svojem repertoarju pa imajo pesmi, ki Nemčijo zmerjajo z izmečkom.

Zaradi te skupine so politiki AfD obsodili samega predsednika države Frank-Walterja Steinmeierja, ki je na svoji facebook strani objavil vabilo na koncert. To ni bilo všeč niti nekaterim vidnim krščanskim demokratom. A so številni prebivalci Chemnitza obiskovalcem koncerta na družabnih omrežjih vendarle ponujali zastonj spanje na njihovih kavčih, žena ubitega Daniela Hilliga pa je v pogovoru za časopis Bild sporočila, da pokojni mizar kubanskih korenin nikakor ne bi soglašal s skrajno desničarskimi demonstracijami. 



Drugi opozarjajo, da takšne akcije ne bodo rešile globljih težav, ki jih Nemčiji prinaša begunska kriza. V ponedeljek so v Kandlu v bližini nemške meje s Francijo na osem let in šest mesecev zapora obsodili domnevno afganistanskega prosilca azila, ki je z nožem umoril petnajstletno nekdanje dekle. Abdul D. je relativno nizko kazen dobil zato, ker so mu v pomanjkanju pravih podatkov sodili kot mladoletniku, za kakršnega se je predstavljal ob prihodu v Nemčijo spomladi leta 2016. Pa čeprav celo strokovnjaki verjamejo, da je v resnici precej starejši.

Več iz te teme:

Komentarji: