Skrivnostno ameriško vojaško vesoljsko letalo po dveh letih v orbiti pristalo

Kaj natančno je tam počelo, ostaja vojaška tajna.
Fotografija: Orbitalno testno plovilo X-37B ob nedeljskem pristanku v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi. FOTO: U.S. Air Force/Reuters
Odpri galerijo
Orbitalno testno plovilo X-37B ob nedeljskem pristanku v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi. FOTO: U.S. Air Force/Reuters

Po 780 dneh v orbiti je v nedeljo na trdnih tleh v Nasinem Kennedyjevem centru na Floridi znova pristalo ameriško vesoljsko vojaško letalo X-37B.

Kaj je tam počelo, potem ko ga je v orbito septembra 2017 ponesla raketa podjetja SpaceX, vojska ni natančno pojasnila.

Vsekakor pa je dolžina odprave rekordna in dokazuje vzdržljivost testnih vozil za večkratno uporabo. Ta odprava je bila že peta za letalo v zadnjem desetletju. Skupno je bilo letalo v orbiti že 2800 dni. Zaradi skrivnostnosti so se spletle številne teorije, da letalo ali vohuni ali pa testira napredno vojaško orožje.

Ameriško vojaško letalstvo je v sporočilu za javnost pojasnilo, da so na letalu brez človeške posadke opravljali več poskusov, ki jih bodo zdaj analizirali. Program je namenjen »zmanjševanju tveganj, eksperimentalnim operacijam v razvoju vesoljskih tehnologij«. Več poskusov so pripravili v raziskovalnem laboratoriju vojaškega letalstva, v katerem med drugim razvijajo lasersko in drugo orožje, ki ga je mogoče uporabiti v zraku ali vesolju, pa tudi orodja za kibernetsko vojskovanje. Podrobnosti ostajajo tajne. So pa poudarili, da so v odpravi uspešno sklenili začrtane cilje.

Prejšnje odprave so bile po pojasnilih vojske namenjene testiranju navigacijskih naprav, zaščitnih sistemov, avtonomnih tehnologij in materialov za večkratno uporabo.

Letalo je na moč podobno nekdanjim raketoplanom, le da je precej manjše. Dolgo je 8,8 metra, visoko 2,9 metra, razpon kril pa je 4,5 metra. V orbito ga ponese raketa, pristaja pa podobno kot navadno potniško letalo. Vojska je še sporočila, da se bo prihodnje leto X-37B, ki ga je zgradil Boeing, podal na šesto odpravo.

Komentarji: