»Šlo je za konkretne priprave na napad z biološkim orožjem, ki bi bil prvi v Nemčiji«

V stanovanju 29-letnega Tunizijca so odkrili ricin in material za izdelavo bombe. 
Fotografija: V stanovanju 29-letnega Tunizijca so odkrili ricin in material za izdelavo bombe. FOTO: David Young/Ap
Odpri galerijo
V stanovanju 29-letnega Tunizijca so odkrili ricin in material za izdelavo bombe. FOTO: David Young/Ap

Köln - Tunizijec, pri katerem so nedavno v stanovanju v Kölnu odkrili ricin in material za izdelavo bombe, je res načrtoval napad z biološkim orožjem, je danes potrdil vodja nemške kriminalistične policije Holger Münch. Policisti so pred nekaj dnevi vdrli v stanovanje Tunizijca, nanj pa postali pozorni, ko je prek spleta kupil večjo količino ricina in električni mlinček za kavo.

»Šlo je za zelo konkretne priprave za napad z biološkim orožjem, ki bi bil prvi tovrsten napad v Nemčiji,« je dejal Münch.

Nemška policija je v stanovanje 29-letnega Seifa Allaha H. vdrla 12. junija. Pri tem so po besedah Müncha odkrili večje število semen ricinusa, iz katerih je mogoče pridobiti ricin. »Ne vemo še, katero tarčo je nameraval napasti, odprto ostaja tudi vprašanje morebitnih pomagačev,« je še povedal Münch.

Po navedbah tožilstva je Seif Allah H. sredi maja začel kupovati opremo in sestavine za biološko orožje. V začetku junija mu je že uspelo pridobiti izredno strupen ricin.

Plastični zabojnik, ki so ga odnesli iz stanovanja Tunizijca. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Plastični zabojnik, ki so ga odnesli iz stanovanja Tunizijca. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

 

Ricin mogoče umestiti kot potencialno biološko orožje


Münch je povedal, da so na Seifa Allaha H. postali pozorni pred nekaj meseci, nato pa so dobili tudi dokaze o povezavah s skrajno skupino Islamska država. Dodal je, da gre za primer dobrega sodelovanja med varnostnimi oblastmi, in sicer tako znotraj Nemčije kot v mednarodnem merilu.

Po navedbah nemškega Instituta Robert Koch je mogoče ricin, ki je lahko dostopen in ga pridobivajo iz semen ricinusa ali kloščevca, umestiti kot »potencialno biološko bojno sredstvo«.

Trgovanje in ravnanje s substancami ricina je omejeno v skladu s konvencijo o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter njegovem uničenju iz leta 1997. Ricin je smrtonosen že v majhnih količinah, približno v velikosti bucikine glave. V primeru, da je ricin vbrizgan, smrt nastopi v 36 do 48 urah. Protistrupa ni.

Nemški policisti pred stavbo na Osloerstrasse 3 v Kőlnu. FOTO: Henning Kaiser/Ap
Nemški policisti pred stavbo na Osloerstrasse 3 v Kőlnu. FOTO: Henning Kaiser/Ap


V EU lani zabeležili več kot 200 terorističnih napadov


Danes objavljeno Europolovo poročilu o terorizmu v letu 2017 kaže, da so lani napade zabeležili v devetih članicah Evropske unije. Te so poročale o 205 preprečenih, neuspelih ali uspešno izvedenih napadih, kar je 45 odstotkov več kot leta 2016, ko jih je bilo 142. Napadi so zahtevali 68 smrtnih žrtev.

Med zabeleženimi napadi jih je 33 imelo džihadistično ozadje, medtem ko je bilo predlani takšnih napadov 13, je v poročilu zapisal Evropski policijski urad. Tovrstni napadi so lani zahtevali največ smrtnih žrtev, in sicer 62.

Največji delež preprečenih, neuspelih ali uspešno izvedenih napadov so sicer leta 2017 predstavljali napadi z etnonacionalističnim in separatističnim ozadjem, ki jih je bilo 137. Več kot polovico teh so zabeležili na Severnem Irskem (88). Pri 24 napadih je šlo za levičarski, pri petih pa za desničarski terorizem, še piše v poročilu, ki ga bodo danes predstavili tudi v Evropskem parlamentu.

Komentarji: