Sodišče zapečatilo usodo najstarejšega neodvisnega ruskega medija

Uredništvo časnika Nova gazeta ni uspelo prepričati prizivnega organa, da razveljavi odločitev o odvzemu dovoljenja za objavljanje tiskane izdaje.
Fotografija: Odgovorni urednik Nove gazete Dmitri Muratov pred poslopjem ruskega vrhovnega sodišča, ki je septembra lani časniku odzvelo dovoljenje za izdajanje spletne edicije. Foto REUTERS/Evgenia Novozhenina
Odpri galerijo
Odgovorni urednik Nove gazete Dmitri Muratov pred poslopjem ruskega vrhovnega sodišča, ki je septembra lani časniku odzvelo dovoljenje za izdajanje spletne edicije. Foto REUTERS/Evgenia Novozhenina

Prizivno sodišče v Moskvi je zavrnilo pritožbo uredništva časnika Nova gazeta na odločitev o odvzemu licence za objavljanje tiskane izdaje. S tem je, kot so poudarili ustvarjalci evropske izdaje časnika, dokončno uničilo najstarejši neodvisni ruski medij, ki je v tridesetih letih svojega obstoja razkrival primere sistematične korupcije ter kršitev pravic in katerega urednik Dmitrij Muratov je leta 2021 prejel Nobelovo nagrado za mir.

Nova gazeta je brez licence za objavljanje tiskane izdaje ostala septembra lani, ko je moskovsko prvostopenjsko sodišče ugotovilo, da časnik ni seznanil državnega medijskega regulatorja Roskomnadzor z novo različico svojega statuta, ki je bila po navedbah uredništva leta 2006 dopolnjena z minimalnimi popravki.

image_alt
Bruselj bi pomagal ruskim novinarjem v eksilu

Še isti mesec je rusko vrhovno sodišče odvzelo Novi gazeti dovoljenje za objavljanje spletne izdaje, in sicer na podlagi ugotovitve Raskomnazdora, da je časnik v svojih člankih kršil državni zakon o tujih agentih. Kmalu zatem je bil dostop do spletne strani Nove gazete v Rusiji blokiran.

Potrditev prvostopenjske sodbe

Uredništvo Nove gazete, ki se je marca lani odločilo prekiniti izdajanje časnika do konca ruske vojne v Ukrajini, se je pritožilo na odločitev o ukinitvi licence za objavljanje tiskane izdaje, a s svojimi argumenti ni uspelo prepričati prizivnega sodišča, ki je danes po poročanju Radia svobodna Evropa pritrdilo prvostopenjski sodbi.  

»Sodišče v Moskvi je pravkar uničilo Novo gazeto, najstarejši neodvisni medij v Rusiji. Vedno smo nasprotovali vojni, naših šest novinarjev je bilo umorjenih in naš odgovorni urednik je prejel Nobelovo nagrado za mir nekaj mesecev, preden je Putin napadel Ukrajino. Ne bo se končalo tako,« se je na odločitev prizivnega organa odzval Kiril Martinov, odgovorni urednik evropske izdaje Nove gazete, ki od lanskega leta izhaja v Latviji.

Preberite še:

Komentarji: