Šole za dekleta in učiteljice še niso odprte

Ta konec tedna so so v srednje šole v Afganistanu lahko vrnili le dijaki in moški učitelji.
Fotografija: Mnogi se bojijo ponovitve talibskega režima iz 90. let prejšnjega stoletja, ko so bile pravice deklet in žensk močno okrnjene. FOTO: Noorullah Shirzada/AFP
Odpri galerijo
Mnogi se bojijo ponovitve talibskega režima iz 90. let prejšnjega stoletja, ko so bile pravice deklet in žensk močno okrnjene. FOTO: Noorullah Shirzada/AFP

Talibi so danes napovedali, da se bodo dekleta lahko vrnila v šole »takoj, ko bo to mogoče«. Ta konec tedna je namreč pristojno ministrstvo odredilo le vrnitev moških učiteljev in dijakov v srednje šole. Mlajši dečki in deklice so se v šole vrnili že prej.

Srednje šole v Afganistanu obiskujejo učenci, stari od 13 do 18 let, ki so bili že doslej večinoma ločeni po spolu. V soboto so se te šole znova odprle, a samo za fante. Poleg deklet so izključene tudi ženske učiteljice.

Danes je na novinarski konferenci v Kabulu tiskovni predstavnik talibov Zabihulah Mudžahid glede vrnitve deklet v šole dejal, da urejajo še zadnje stvari. »Zgodilo se bo takoj, ko bo mogoče,« je dejal in dodal, da morajo najprej vzpostaviti varno učno okolje.

image_alt
V Afganistanu pravice žensk in deklet vse bolj pod vprašajem


Zaradi izključevanja žensk, ki niso vključene niti v vlado, so se v soboto na ulice znova podale protestnice. Mnogi se namreč bojijo ponovitve talibskega režima iz 90. let prejšnjega stoletja, ko so bile pravice deklet in žensk močno okrnjene.

Talibi zatrjujejo, da jim bodo tokrat dovolili tako študirati kot delati, vendar na način, ki bo v skladu z islamskim verskim pravom. A po drugi strani so zaposlenim ženskam naročili, naj ostanejo doma, dokler se varnostne razmere ne izboljšajo, ženske protestnice so nasilno razgnali.

Po nekaterih navedbah naj bi ministrstvo, doslej pristojno za ženske, nadomestili z ministrstvom za preprečevanje pregreh, kakršno je bilo med talibsko prvo vladavino pristojno za nadzor nad spoštovanjem verskih pravil. Mudžahid, ki je danes predstavil še preostala imena nove vlade, tega ministrstva ni omenjal.

Preberite še:

Komentarji: