»Spala sem na tleh, ves čas sem jokala«

V centru za otroke, ločene od staršev, ni bilo oken, številni otroci so morali spati na tleh.
Fotografija: Iz centrov, v katere so nastanili od staršev ločene otroke, prihajajo zgodbe otrok o velikih travmah. FOTO: Handout AFP
Odpri galerijo
Iz centrov, v katere so nastanili od staršev ločene otroke, prihajajo zgodbe otrok o velikih travmah. FOTO: Handout AFP

McAllen – Desetletnica, ločena od svoje mame na meji med ZDA in Mehiko, je v izjavi, ki je del tožbe proti generalnemu državnemu tožilcu Jeffu Sessionsu, opisala, kako jo je nadzornik brcnil, da ni dobila vode, da je morala spati na tleh, in povedla, da »joka ves čas«, odkar je v migracijskem centru v Teksasu, poroča ABC News.

Odvetniku je desetletna Dixiana iz Hondurasa opisala, kako so ravnali z njo in kakšne so razmere v centru, njena izjava pa je ena izmed več kot 200, vključenih v tožbo, vloženo proti Sessionsu v Kaliforniji. Dixiana in drugi otroci v centrih za pridržanje so opisali mrzle sobe, pokvarjeno hrano, umazana stranišča in celice, polne otrok.


V »hladilniku« so ju ločili


Dixiana je z mamo prečkala Rio Grande blizu mesta Reynosa v Mehiki, prijeli pa so ju, ko sta se približevali mestu McAllen v Teksasu 23. maja. Odpeljali so ju v center, ki ga je poimenovala »hladilnik«, tam pa so ju ločili. Po približno 12 urah v centru so Dixiano dali na avtobus skupaj z mamo in odpeljali na drugo lokacijo, kjer so ju ponovno ločili, a je mamo lahko videla od daleč. Nato se je okopala, dali so ji čista oblačila. Medtem ko je bila v celici in napol zaspana, so začeli klicati dekle, ki je imela podobno ime kot Dixiana. »Nadzornik me je brcnil, da bi me zbudil in preveril, ali sem oseba, ki jo iščejo. Nisem bila. Brca me je prestrašila in bolela, a nisem imela modrice,« je povedala. 



»Nastanili so me skupaj z dekleti, starimi od pet, šest do 15, 16 let. Deklet je bilo veliko, nekatera so morala spati na betonskih tleh ali pa stoje, ker v celici ni bilo dovolj prostora. Spala sem na tleh v prehodu, kjer sem našla prostor. Ura je bila okoli polnoči, dali so mi aluminijasto odejo. Na tleh ni bilo žimnice,« je opisala prvo noči v centru.

»Težko sem prišla do kopalnice, ker se nisem hotela riniti med drugimi dekleti in jih zbuditi. Ko sem šla v kopalnico, tam ni bilo nobenih vrat med straniščnimi školjkami. Luči so bile prižgane vso noč,« se spominja.


Ni vedela, ali je dan ali noč


Po več urah v centru je začela jokati: »Bala sem se, da ne bom nikoli več videla svoje mame. Jokala sem., tako kot večina drugih deklet. Ena izmed njih, stara je bila 16 ali 17 let, je imela dojenčka in oba sta jokala.«

V centru so bile ves čas prižgane luči. Oken ni bilo: »Nisem vedela, ali je dan ali noč. Obljubili so mi, da bom ob 18. uri lahko videla mamo za eno uro in naj neham jokati. Ko sem nadzornika vprašala, koliko je ura, je odvrnil, da mi ne sme povedati. Mame nisem videla, dokler nisva zapustili centra.« Osemindvajsetega maja so tako Dixiano kot njeno mamo premestili v migrantski center v Dilleyu v Teksasu, kjer je desetletnica dobila norice, še poroča ABC News.


Trump si je premislil


Administracija predsednika ZDA Donalda Trumpa je začela maja dosledno izvajati politiko ničelne tolerance do migrantov. Nezakonite migrante, ki so jih ujeli na meji, so zaprli v centre, kjer pa ni smelo biti otrok, zato so jih začeli ločevati od staršev in nameščati v posebne centre. Politiko je uvedel Sessionas po navodilih Trumpa, ki pa je po burnem odzivu ameriške in svetovne javnosti 20. junija podpisal izvršilni ukaz o koncu ločevanja. Ločene otroke morajo združiti s starši.

Preberite še:

Komentarji: