Srbija pri reševanju kosovskega vozla računa na Francijo

Francoski predsednik je ZDA in Rusiji sporočil, da mora EU ostati ključni dejavnik reševanja kosovskega vprašanja.
Fotografija: French president Emmanuel Macron (L) shakes hands with Serbian president Aleksandar Vucic during a ceremony marking the inauguration of the restored
Odpri galerijo
French president Emmanuel Macron (L) shakes hands with Serbian president Aleksandar Vucic during a ceremony marking the inauguration of the restored "Monument of Gratitude to France" at the Kalemegdan parc on July 15, 2019, in Belgrade, as part of Macront's two-day state visit to Serbia. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je prosil francoskega kolega Emmanuela Macrona, ki se je mudil v Beogradu, za pomoč in podporo Srbiji na evropski poti in pri reševanju kosovskega vprašanja. Ob robu uradnega obiska so podpisali 22 dvostranskih dogovorov, tudi o dobavi francoskih raket tipa mistral Srbiji.

Macron je zagotovil, da se bo še bolj zavzemal za obnovo dialoga, doseganje trajnega kompromisnega sporazuma in rešitev konflikta med Srbijo in Kosovom. Napovedal je, da bo z nemško kanclerko Angelo Merkel pripravil vrhunsko srečanje voditeljev Beograda in Prištine ter predsednikov in premierov sosednjih držav v Parizu, ki je bilo preloženo, ker sprti strani nista bili pripravljeni zbližati svojih stališč.


Sprememba meja v igri?


Namen je ponovno vzpostaviti dialog med državama, ki je blokiran že osem mesecev, premik pa ni bil dosežen niti na neformalnem vrhu o Zahodnem Balkanu v Berlinu. Macron je še menil, da bi morali, kljub posredovanju Francije in Nemčije, kompromisno rešitev najti Kosovo in Srbija.

To bi lahko tudi pomenilo, da zamisel o zamenjavi ozemelj, ki sta jo kot rešitev predlagala Vučić in kosovski predsednik Hashim Thaçi, še ni mrtva črka na papirju. Srbski mediji navajajo, da bo Macron nagovoril Merklovo, da se bo strinjala s spremembo meja na Balkanu. Po oceni poznavalcev je Macron sporočil ZDA in Rusiji, da mora EU ostati ključni dejavnik reševanja kosovskega vprašanja.


Kompromis ni šibkost


Vučić je izpostavil, da Macron razume težo kosovskega problema, ki ga ni mogoče rešiti, zato nihče noče od ničesar odstopiti. Rešitev je nekje vmes, kar kljub sprenevedanju razume večji del srbske in albanske javnosti. Po njegovem mnenju kompromis ni šibkost, ampak moč. Vučić je poudaril, da bodo hodili po tej poti, če bo le mogoče, ker ne želijo živeti v strahu pred vojno in spopadi.

Pojasnil je, da Srbija kupuje orožje, da je ne bi nihče napadel. Nadaljevanje srbsko-kosovskega vrha, ki v Berlinu ni prinesel rezultatov, je napovedal septembra v Parizu. Sklenil je z besedami, naj najprej velike sile opravijo svoje delo, potem bomo videli, kje sploh smo.


Srbija spada v Evropo


Macron Srbiji, kot je bilo pričakovano, ni obljubil hitrega napredovanja na poti v EU, ampak mu je svetoval, naj se posveti odnosom v regiji. Dejal je, da se mora EU najprej reformirati, da bi bila pripravljena sprejeti Srbijo. Macron je poudaril, da je Srbija velika evropska država in velik narod, ki ima svoje mesto v Evropi, vendar mora sama nadaljevati po reformski poti.

Če bo Srbiji to uspelo, je menil Vučić, bo precej močnejša, kaj se dogaja z EU pa bo v tem primeru zanjo veliko manj pomembno, kot je še danes. To zahteva tudi od Srbov, da se spremenijo, ne le da zahtevajo, naj se spremenijo drugi. Vučić je izrazil upanje, da bosta močna Francija in njen predsednik pomagala Srbiji in njenemu narodu. Čeprav ni sanjač, kot je poudaril, je prepričan, da Macronova energija in politični entuziazem lahko veliko spremenita na evropski celini in pomagata Srbiji.

Preberite še:

Komentarji: