Starši Melanie Trump kmalu z ameriškim državljanstvom?

Starši prve dame ZDA Viktor in Amalija Knavs so v spremstvu svojega odvetnika Michaela Wildesa obiskali stavbo na jugu Manhattna, kjer domujejo zvezni uradi za priseljevanje.
Fotografija: Amalija in Viktor Knavs sta bila nasmejana in dobre volje. Verjetno zaradi po dolgem času lepega toplega sončnega dnea in Amalija je potrdila, da je vreme čudovito. Njen odvetnik Michael Wildes je dodal, da je res izjemen dan. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Amalija in Viktor Knavs sta bila nasmejana in dobre volje. Verjetno zaradi po dolgem času lepega toplega sončnega dnea in Amalija je potrdila, da je vreme čudovito. Njen odvetnik Michael Wildes je dodal, da je res izjemen dan. FOTO: AFP

New York – Novico o obisku Knavsovih je objavil newyorški časopis Daily News, ki je poročal, da je šlo za zaslišanje pred pridobitvijo ameriškega državljanstva.

Tiskovna predstavnica prve dame Melanie Trump kot ponavadi ni komentirala ničesar, kar zadeva družino, češ da zakonca Knavs nista del Trumpove administracije in imata pravico do zasebnosti. Odvetnik Wildes je dejal, da sta Kanvsova zakonita stalna rezidenta ZDA, kako sta to postala, pa ni hotel komentirati. Kasneje je za revijo People dejal, da zadeve ne bo komentiral, razen tega, da sta Viktor in Amalija čudovita, družina pa želi vse skupaj ohraniti na zasebni ravni.

Za 73-letnega Viktorja in 71-letno Amalijo Knavs ima predsednik ZDA Donald Trump drugačne standarde kot za druge priseljence, ki jih sponzorirajo družinski člani. Washington Post je februarja poročal, da imata dovoljenje za delo in bivanje v ZDA oziroma tako imenovano zeleno karto, najverjetneje zaradi hčerke, ki je ameriška državljanka.

Zakonca Knavs sta stalna rezidenta v ZDA.
Zakonca Knavs sta stalna rezidenta v ZDA.


Trump takšnemu priseljevanju pravi verižna imigracija in jo namerava ukiniti za starše. O »nevarnosti« takšnega priseljevanja je govoril letos v svojem govoru o položaju v državi in pogosto v tvitih, denimo primer februarja, ko je sporočil, da je verižna imigracija zastarel program, ki škoduje gospodarstvu in nacionalni varnosti. Trump bi možnost družinskega sponzoriranja ohranil le za zakonske partnerje in otroke državljana ali državljanke.

Melania Trump je prek Wildesa pred volitvami 2016 sporočila, da je v ZDA sprva prihajala z navadnim vizumom, nato pa je dobila posebno zeleno karto za nadarjene oziroma, kot temu pravijo v ZDA, za »Einsteine«. To dobijo posamezniki, ki so dokazali izjemne sposobnosti na različnih področjih, kot so znanost, umetnost, šport in gospodarstvo. Leta 2001 jo je po statističnih podatkih dobilo skupaj le šest državljanov Slovenije. Na takšen način so do dovoljenja za delo in bivanje v ZDA v preteklosti med drugim prišli John Lennon, Monica Seleš, Dirk Nowitzki in Yoko Ono.

Komentarji: