Število smrtnih žrtev eksplozije naraslo na 79

Uradni vzrok eksplozije še ni znan, vendar oblasti ugibajo, da je do nje prišlo ob poskusu kraje iz naftovoda. 
Fotografija: Vojaki so kraj nesreče zavarovali, forenziki pa si ga še ogledujejo. FOTO: Henry Romero/Reuters
Odpri galerijo
Vojaki so kraj nesreče zavarovali, forenziki pa si ga še ogledujejo. FOTO: Henry Romero/Reuters

V petek je v mehiški zvezni državi Hidalgo odjeknila eksplozija, ki je terjala najmanj 79 življenj, je poročal Reuters. Do nesreče naj bi prišlo ob poskusu kraje nafte iz naftovoda, vendar uradni vzrok eksplozije še ni znan. Sprva so poročali o 21 smrtnih žrtvah, a je mehiški minister za zdravje Jorge Alcocer danes sporočil, da je njihovo število naraslo na vsaj 79.

Omar Fayad, guverner Hidalga, je za lokalno televizijo potrdil število smrtnih žrtev in ponesrečencev ter opozoril, da število žrtev še ni končno. Malo po polnoči se je oglasil še mehiški minister za javno varnost Alfonso Durazo ter pojasnil, da so ogenj uspeli pogasiti, okoliščine eksplozije pa še raziskujejo.

Število smrtnih žrtev ekspolzije naraslo na najmanj 79. FOTO: Henry Romero/Reuters
Število smrtnih žrtev ekspolzije naraslo na najmanj 79. FOTO: Henry Romero/Reuters


Po trenutnih ugotovitvah naj bi bilo na kraju nesreče več sto ljudi, saj je dotično mesto omogočalo krajo goriva. Okoli 700 posameznikov z družinami se je namreč zbralo pri naftovodu, kjer je prišlo do zlitja. Oblasti so za predrti naftovod izvedele kmalu ter odposlale 25 vojakov, ki pa niso uspeli zadržati množice ljudi. V izogib nasilju naj bi se vojaki oddaljili od naftovoda, po dobrih dveh urah pa je odjeknila eksplozija, poročaja tiskovna agencija AFP. Vojaki so kraj nesreče zavarovali, forenziki pa si ga še ogledujejo.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador ​si je kraj nesreče ogledal v soboto. Pojasnil je, da vojakov ne krivi za nesrečo ter da so po njegovem mnenju ravnali skladno s pravili. Prav tako je prisegel, da bo nadaljeval z bojem proti kraji goriva.  

​Mehiška vlada je drugače pred nekaj tedni začela kampanjo proti krajam goriva v Mehiki. FOTO: Henry Romero/Reuters
​Mehiška vlada je drugače pred nekaj tedni začela kampanjo proti krajam goriva v Mehiki. FOTO: Henry Romero/Reuters


Mehiška vlada je drugače pred nekaj tedni začela kampanjo proti kraji goriva. Zgolj lani so naftno družbo Pemex s krajo nafte oškodovali za šest milijard mehiških pesov (2,72 milijarde evrov). Po navedbah družbe naj bi se kraja nafte zgodila vsakih 30 minut. 

Uradni vzrok eksplozije še ni znan. FOTO: Handout Reuters
Uradni vzrok eksplozije še ni znan. FOTO: Handout Reuters

Več iz te teme:

Komentarji: