Število smrtnih žrtev na protestih se je povečalo na 76

Po uradnih podatkih iranskih oblasti je v protestih umrlo 41 ljudi. Aretiranih je bilo več sto ljudi, od tega 20 novinarjev.
Fotografija: Transparent z napisom: Pravica za Masho Amini. FOTO: Luis Robayo/AFP
Odpri galerijo
Transparent z napisom: Pravica za Masho Amini. FOTO: Luis Robayo/AFP

Iranske varnostne sile so v enajstih dneh nemirov, ki jih je sprožila smrt 22-letne ženske Mahse Amini v priporu, ubile najmanj 76 protestnikov, zatrjujejo aktivisti, kot poroča BBC. Iranska organizacija za človekove pravice (IHR), ki ima sedež na Norveškem, je oblasti obtožila uporabe nesorazmerne sile in pravega streliva za zatiranje nestrinjanja z njo.

Državni mediji so sicer navedli, da je število smrtnih žrtev 41, med katerimi je tudi več varnostnikov, za smrt pa so okrivili »izgrednike« oziroma protestnike. Aretiranih je bilo tudi več sto ljudi, od tega 20 novinarjev. 76 smrti je bilo prijavljenih v 14 provincah, vključno s šestimi ženskami in štirimi otroki, čeprav je IHR opozorila, da omejitve na internetu povzročajo zamude pri poročanju.

Petintrideset smrti je bilo prijavljenih v provincah Mazandaran in Gilan, severno od Teherana, in 24 v severozahodnih provincah Zahodnega Azerbajdžana, Kermanšaha, Kurdistana in Ilama, naseljenih s Kurdi. IHR je dejal, da videoposnetki in mrliški listi, ki jih je pridobil, potrjujejo, da so varnostne sile streljale neposredno na protestnike – kar so iranske oblasti zanikale.

image_alt
Režim se iz dneva v dan vse bolj boji svojih ljudi

»Tveganje mučenja in slabo ravnanje s protestniki je resno in uporaba pravega streliva proti protestnikom je mednarodni zločin,« je dejal direktor IHR Mahmood Amiry-Moghaddam. »Svet mora braniti zahteve iranskega ljudstva po njihovih temeljnih pravicah.« Mednarodno skupnost je pozval, da odločno in enotno sprejme praktične ukrepe za ustavitev ubijanja in mučenja prostestnikov.

Zažiganje tančice na protestih proti islamskemu režimu v Iranu v Mehiki. FOTO: Paola Garcia/Reuters
Zažiganje tančice na protestih proti islamskemu režimu v Iranu v Mehiki. FOTO: Paola Garcia/Reuters

Urad ZN za človekove pravice je prav tako sporočil, da je zelo zaskrbljen zaradi nasilnega odziva oblasti, in jih pozval, naj spoštujejo pravico do mirnega protesta. 

Skupno uradno število prijavljenih aretacij je preseglo 1200, poroča STA. Samo v provinci Mazandaran na severu Irana je bilo doslej aretiranih 450 ljudi. Oblasti sosednje province Guilan pa so v soboto sporočile, da so na protestih v tej provinci prijeli 739 ljudi, med njimi 60 žensk. Napetosti med Iranom in zahodnimi državami so se v zadnjih dneh povečale, zlasti ko je Evropska unija v nedeljo obsodila odziv Irana na proteste po smrti Mahse Amini kot neupravičen in nesprejemljiv.

Protesti proti oblastem pred iranskim veleposlaništvom v Mehiki. FOTO: Paola Garcia/Reuters
Protesti proti oblastem pred iranskim veleposlaništvom v Mehiki. FOTO: Paola Garcia/Reuters

Protivladne demonstracije so se od pogreba Mahse Aminija 16. septembra razširile v več kot 80 mest po Iranu.

Protesti proti moralni policiji in zakonu o hidžabu, ki jih je sprožila njena smrt, so se hitro razvili v najresnejši izziv, s katerim se je iranska šiitska muslimanska klerikalna ustanova soočila v zadnjih letih, navaja BBC.

Videoposnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo ženske, ki kljubovalno zažigajo svoje naglavne rute na kresovih in si strižejo lase v javnosti ob vzklikih in vzklikih »ženske, življenje, svoboda« in »smrt diktatorju« s sklicevanjem na vrhovnega voditelja, ajatolo Alija Hameneja.

V ponedeljek so poročali o protestih v Teheranu in številnih drugih mestih, vključno z Yazdom v središču države ter Tabrizom in Sanandajem na severozahodu. Študenti in učitelji na več kot 20 univerzah so prav tako stavkali in odšli iz predavalnic.

Oblasti pa so sporočile, da so doslej aretirale že več kot 1200 protestnikov. FOTO: Iakovos Hatzistavrou/AFP
Oblasti pa so sporočile, da so doslej aretirale že več kot 1200 protestnikov. FOTO: Iakovos Hatzistavrou/AFP

Preberite še: