Strelski napad v središču Osla terjal dve smrtni žrtvi

Ranjenih je bilo 21 ljudi, deset med njimi resno, je sporočila policija, ki streljanje obravnava kot teroristični napad. Napadalec je pridržan.
Fotografija: Policist nadzoruje ulice v središču Osla, kjer je prišlo do strelskega napada. FOTO: Javad Parsa/AFP
Odpri galerijo
Policist nadzoruje ulice v središču Osla, kjer je prišlo do strelskega napada. FOTO: Javad Parsa/AFP

V strelskem napadu blizu središča Osla sta bili danes ubiti dve osebi, še 21 ljudi pa jih je bilo ranjenih, deset njih resno, je sporočila norveška policija, ki streljanje obravnava kot teroristični napad. Napadalec, ki naj bi deloval sam, je bil pridržan, policija pa je na prizorišču zločina našla dva kosa orožja, poročajo tuje agencije.

Do streljanja je prišlo ob enih zjutraj na treh lokacijah v bližini središča norveške prestolnice. Ker je bila ena od teh lokacij gejevski klub, je bila parada ponosa, ki naj bi v Oslu potekala danes popoldan, odpovedana, so sporočili organizatorji in dodali, da s tem sledijo priporočilom policije.

»Zaenkrat ne poznamo razlogov za ta grozovit čin, ampak vsem homoseksualcem, ki so prestrašeni in žalujejo, sporočam, da smo vsi z vami,« je na Facebooku zapisal premier Jonas Gahr Store.

FOTO: Javad Parsa/AFP
FOTO: Javad Parsa/AFP

Policija smrtonosno streljanje obravnava kot teroristično dejanje, pri čemer predstavnik norveške policije Tore Barstad dodaja, da trenutno vse kaže na to, da je kaznivo dejanje storila le ena oseba.

Napadalec je bil 42-letni moški, ki ga je v preteklosti policija že obravnavala v zvezi s prekrški v povezavi z nošenjem noža in posedovanjem drog.

Policija je prejela prve klice na pomoč ob 1.14 po lokalnem času, napadalec pa je bil v policijskem pridržanju pet minut pozneje. Pri pridržanju napadalca so policistom pomagali tudi civilisti.

Stopnja pripravljenosti na najvišji ravni

Po smrtonosnem nočnem napadu v središču Osla je norveška notranja obveščevalna služba dvignila stopnjo pripravljenosti na nevarnost terorističnih napadov na najvišjo raven, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nevarnost vnovičnega terorističnega napada so opredelili kot »izredno visoko«.

Kot je na novinarski konferenci dejal predstavnik norveških obveščevalcev Roger Berg, je storilec bil na njihovem radarju od leta 2015 dalje. Napadalca so namreč opazovali zaradi skrbi o njegovi radikalizaciji in članstvu v islamističnih ekstremističnih omrežjih. Kot je še dejal Berg, so pripadniki obveščevalne službe še minuli mesec opravili pogovor z napadalcem, a naj ta takrat ne bi kazal »nasilnih namenov«. Obveščevalna služba je bila seznanjena z napadalčevimi težavami v duševnem zdravju, je še dodal Berg.

Po poročanjih norveških medijev je napadalcu iransko-kurdskih korenin ime Zaniar Matapour, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še: