Sultan Erdoğan pred vrati, v hiši pa popoln nered

Delov posebni poročevalec Novica Mihajlović iz Sarajeva o tem, da tik pred prihodom Erdoğana  zaplet s preseljevanjem beguncev deli že tako razklano državo.
Fotografija: Ena najrevnejših evropskih držav Bosna in Hercegovina je s svojim nepreglednim političnim sistemom primer nedelujoče države. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ena najrevnejših evropskih držav Bosna in Hercegovina je s svojim nepreglednim političnim sistemom primer nedelujoče države. FOTO: Reuters

»To je klasični državni udar,« tako je minister za notranje zadeve BiH Dragan Mektić opisal ustavitev konvoja petih avtobusov z migranti, ki jih država poskuša preseliti iz Sarajeva. Zmede z begunci turški predsednik Erdoğan jutri gotovo ne bo opazil.

Ena najrevnejših evropskih držav Bosna in Hercegovina je s svojim nepreglednim političnim sistemom primer nedelujoče države. Kako slabo deluje, se je spet pokazalo včeraj, ko so iz centra Sarajeva poskušali preseliti 250 migrantov v zbirni center v bližini Mostarja. Konvoj je bil na poti ustavljen in je za več ur obtičal na cesti, ker je vlada Hercegovsko-neretvanskega kantona zavrnila sprejem migrantov. Sledila je večurna zmeda in iskanje krivcev za zaplet, ki je najbolj prizadel migrante, zaprte v avtobusih.

Pred eksplozijo čustev

Nesrečni prizori ljudi, ujetih na cesti, so popolno nasprotje veselja in splošne eksplozije proturških čustev, ki jih jutri pričakujejo v sarajevski olimpijski dvorani Zetra. Tja bo prišel turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan, ki se bo uradno udeležil skupščine nevladne organizacije. »K nam redno prihajajo ljudje, kot sta premier in predsednica Hrvaške, predsednik in premier Srbije, zdaj pa pride še Erdoğan. Če bi šlo samo za srečanje z ljudmi iz BiH, ki se zanimajo za njegovo politiko in ga podpirajo, v tem ne bi bilo nobene težave, saj Turčijo številni ljudje v BiH upravičeno vidijo kot prijateljsko državo. Težava pa je že to, da ta miting k nam prihaja iz EU, kjer ga je zavrnilo veliko držav, ki so presodile, da jim takšno zborovanje lahko škodi,« o obisku Erdoğana pravi Mirko Pejanović, upokojeni profesor političnih ved na univerzi v Sarajevu.

Trije člani predsedstva BiH so prejšnji teden na obisku pri nemški kanclerki Angeli Merkel morali odgovarjati tudi na vprašanja o naravi Erdoğanovega obiska in pojasnjevati, ali je BiH še vedno zavezana svoji evropski perspektivi. Ta je za vodilno evropsko državo sporen predvsem zato, ker se dogaja dober mesec pred turškimi volitvami, in čeprav se bo turški voditelj uradno udeležil skupščine nevladne organizacije Unija evropskih turških demokratov (UETD), vsi pričakujejo predvolilno zborovanje.

K temu pripomore tudi, da je bila UETD ustanovljena februarja letos. Erdoğana bo gostil bošnjaški član predsedstva BiH Bakir Izetbegović, srbskega člana predsedstva tam ne bo, ker je na službeni poti, ali se bo srečanja udeležil hrvaški predstavnik, pa še ni znano.

Mogoče posledice

Pejanović o možnih posledicah obiska, ki je predvsem v BiH močno razdelil javnost, ne želi špekulirati, dokler ne sliši, kaj bo povedal. »Malo je dvoma, da gre za predvolilno zborovanje za turške državljane, ki živijo po Evropi. To sicer ni ravno nekaj, kar bi se moralo zgoditi pri nas, a se dogaja, ker je BiH revna država z veliko neosvojenega trga za marsikaj in tudi za politične ideje. Če bodo Erdoğanova sporočila z zborovanja spravljiva, ne bo resnejših posledic. Če pa bo oster do EU, bi to lahko privedlo do ohladitve odnosa vodilnih držav EU do BiH in do zmanjšanja podpore našim evropskim reformam,« svari Pejanović.

Komentarji: