Švedska se boji novih izbruhov požarov (FOTO)

Vremenoslovci napovedujejo temperature do 35 stopinj Celzija, dežja ni na vidiku.
Fotografija: Pogled na požar v okolici Ljusdala. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pogled na požar v okolici Ljusdala. FOTO: Reuters

Stockholm – Ne le v Grčiji, gozdni požari divjajo tudi na Švedskem, kjer se spopadajo z najhujšo vročino v zadnjih 260 letih. V nedeljo jih je na Švedskem divjalo 50, v ponedeljek še 27.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi zaradi vse višjih temperatur lahko izbruhnili novi požari. »Verjetnost je ogromna,« so sporočili pristojni strokovnjaki, najhuje pa je na jugu države, kjer v teh dneh pričakujejo temperature do 35 stopinj Celzija, dežja, ki je nazadnje močneje padal v začetku maja, pa ni na vidiku. Poletne temperature na Švedskem se običajno gibljejo okoli 23 stopinj Cezija. Vsakomur, ki bi prižgal ogenj ali žar, grozi kazenski pregon, opozarjajo oblasti.

Švedska je zaprosila za mednarodno pomoč. Italija, Francija, Nemčija, Litva, Danska, Portugalska, Poljska in Avstrija so zagotovile sedem letal za gašenje, sedem helikopterjev, 60 vozil in več kot 340 strokovnjakov, piše STA.
Francoska gasilska letala.
Francoska gasilska letala.

Evropska vesoljska agencija (Esa) je objavila, da so požari na Švedskem tako obsežni, da se vidijo celo iz vesolja. Iz vesolja je tako videti ognjene zublje in dim najmanj dveh požarov.

Švedski kralj Carl Gustav XVI. je v izjavi izrazil zaskrbljenost: »Trenutno poteka veliko dela v boju s temi požari, da bi čim bolj omejili njihovo škodo. Želim izraziti podporo vsem prizadetim.«

Požari so izbruhnili na ozemlju severozahodno od prestolnice Stockholm. Evakuirali so štiri naselja, na deset tisoče ljudi pa opozorili, naj ne odpirajo oken. Zaradi požarov je tudi moten promet.

Komentarji: