Svetovni prvak, ki mu Amerika ne zaupa

Srbija je blestela pri privabljanju tujih naložb, na političnem področju pa iz ZDA pa prihajajo pomisleki o neverodostojnosti.
Fotografija: Predsednik Aleksandar Vučić upa, da bo naziv prinesel še več tujih naložb.
Odpri galerijo
Predsednik Aleksandar Vučić upa, da bo naziv prinesel še več tujih naložb.

Britanski poslovni časnik Financial Times bo Srbijo drugič v treh letih razglasil za svetovno prvakinjo pri privabljanju neposrednih tujih naložb. Medtem ko srbski predsednik Aleksandar Vučić in premierka Ana Brnabić upata, da bo laskav naslov državi odprl pot do povečanja tujih naložb, z druge strani Atlantika prihajajo pomisleki, da si država, ki poskuša vstopiti v Evropsko unijo, škodi z nakupovanjem ruskega orožja.

Srbija se je uvrstila na vrh lestvice najprivlačnejših držav za neposredne tuje naložbe, imenovane Greenfield FDI Performance Index 2019, ki primerja velikost tujih neposrednih naložb z velikostjo gospodarstva posamezne države. Na lestvici, ki jo je pripravil Financial Times, je Srbija z indeksom 11,92 tik pred Črno goro (11,49) in Kambodžo (10,82). Lani najbolje uvrščen Mozambik je padel na 12. mesto, ­Srbija je bila lani na drugem mestu, tudi predlanskim je bila najbolje ­uvrščena.

Vučić je za srbsko televizijo takole pospremil priznanje: »To pomeni, da ni resne svetovne ali evropske družbe, ki ne bo preverila, kakšno je stanje v naši državi, kakšna je podpora države in kakšna naša delovna sila.« Lani je bilo v Srbijo vloženih 3,6 milijarde evrov, letos jih bo še več, je napovedal Vučić, z državami v regiji pa se ni hotel primerjati, ker je Srbija po njegovi oceni veliko uspešnejša. Premierka Ana Brnabić razume naslov kot posledico izpeljanih reform, politične, fiskalne in finančne stabilnosti.


Opozorila z druge strani Atlantika

Hkrati z navdušenjem nad razmerami za tuje naložbe razviti Zahod ne skriva skrbi, ker Beograd posodablja vojsko z ruskim orožjem. Izvršni podpredsednik Atlantskega sveta Damon Wilson je ob nedavnem prihodu ruskih tankov na ozemlje Srbije opozoril, da država, ki poskuša vstopiti v EU, ne kupuje oborožitve v Moskvi. Tak­šno ravnanje Beograda je ocenil za škodljivo in neodgovorno ter spomnil, da pot Srbije do EU vodi prek normalizacije odnosov s Kosovom in ne prek ruskega orožja.

»Srbija ne bo odstopila od prizadevanj za članstvo v EU, da bi se opredelila za nekakšno rusko smer, to bi bil strel v koleno, poguben za vse državljane,« je Wilsonovo kritiko komentiral beograjski politični analitik Milovan Jovanović. Ob tem je spomnil, da Rusija svojo »agresijo« proti EU izvaja od leta 2014 s strateškimi pritiski na Baltiku in Balkanu.

»Odrivanje Zahodnega Balkana na dno prioritet EU je pokazalo šibkost in nemoč proti ruski in kitajski agresiji, ki sta že načeli evropsko enotnost. To se najbolje kaže v eroziji demokracije, svobode in institucij, vladavini prava in kompromitiranih volilnih postopkih, ki so pomagali populistom na oblast,« je pojasnil Jovanović.

Komentarji: